Ρεκόρ και στατιστικά παικτών στο Μουντιάλ
Το Μουντιάλ αποτελεί το μεγαλύτερο σκαλοπάτι για έναν ποδοσφαιριστή. Η συμμετοχή του και μόνο σε μια τέτοια διοργάνωση ανεβάζει το πρεστίζ του, το να προχωρήσει η ομάδα του σε προημιτελικές και ημιτελικές φάσεις ή τελικό είναι ίσως το σπουδαιότερο που μπορεί να γραφτεί στο βιογραφικό του. Ενώ αυτοί που το κατακτούν, μπαίνουν στο πάνθεον του ποδοσφαίρου.
Στη σημερινή στήλη θα δούμε αρκετά στατιστικά ομάδων αλλά και παικτών, που έχουν καταγραφεί στην ιστορία. Φυσικά υπάρχουν αρκετά ρεκόρ ακόμα που μπορούν να σπάσουν, ακόμα και στο φετινό Μουντιάλ του Κατάρ.
Όσον αφορά «πρόσωπα», υπάρχει μόλις μία ενδεκάδα παικτών που έχει από 20 παιχνίδια και άνω σε παγκόσμιο κύπελλο. Οι πέντε από τους έντεκα είναι Γερμανοί, ενώ ο άνθρωπος με τις περισσότερες συμμετοχές σε παγκόσμια Κύπελλα είναι ο Λόταρ Ματέους με 25 συμμετοχές. Τον ακολουθούν Κλόζε με 24 και Μαλντίνι με 23. Οι εν ενεργεία παίκτες που μπορούν να πλησιάσουν αυτές τις συμμετοχές, είναι ο Μέσι, που έχει 19, κάτι που σημαίνει πως θα φτάσει σίγουρα τις 22, λογικά τις 23 και αν όλα πάνε καλά, μπορεί να ισοφαρίσει τον Ματέους σε συμμετοχές. Στις 17 συμμετοχές βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που σίγουρα θα φτάσει τις 20 συμμετοχές και αν η Πορτογαλία φτάσει στον τελικό, τότε θα έχει 23 συμμετοχές.
Στην κατηγορία σκόρερ, έχουμε τον Κλόζε να έχει 16 γκολ σε 24 συμμετοχές, ένα νούμερο που πολύ δύσκολα θα «σπάσει» τις επόμενες δεκαετίες. Ο Ρονάλντο (ο Βραζιλιάνος) τον ακολουθεί με 15 γκολ, ενώ ο Γκερντ Μίλερ είναι στην 3η θέση με 14 γκολ. Ο μόνο εν ενεργεία παίκτης που έχει διψήφιο αριθμό γκολ είναι ο Τόμας Μίλερ της Γερμανίας, με 10 γκολ σε 16 εμφανίσεις. Από τους συμμετέχοντες έχουμε τον Κριστιάνο Ρονάλντο με 7 γκολ, ενώ ο Μέσι έχει μόλις 6 σε 19 συμμετοχές.
Οι αποδόσεις των πρώτων σκόρερ από το 1994
Μιας και μιλάμε για σκόρερ, αν δούμε τι «πλήρωναν» οι πρώτοι σκόρερ από το Μουντιάλ 1994 και έπειτα. Το μακρινό 1994 πρώτος σκόρερ βγήκε ο Σαλένκο, με την απόδοση τότε να ήταν 100,00. Το 1998 ο Σούκερ με την Κροατία έβαλε 6 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ, με την απόδοση να ήταν 33,00. Το 2002 πρώτος σκόρερ του Μουντιάλ ήταν ο Ρονάλντο, σε απόδοση 16,00. Το 2006 ο Μίροσλαφ Κλόζε πήρε την σκυτάλη με 5 γκολ, πληρώνοντας 25,00 απόδοση. Το 2010 είχαμε 4 παίκτες με 5 γκολ, μεταξύ άλλων τον Μίλερ, τον Βίγια, τον Σνάιντερ και τον Φορλάν, με τις αποδόσεις ναή ταν 100, 8, 100 και 66 αντίστοιχα. Το 2014 ο Κολομβιανός Χάμες, παίκτης του Ολυμπιακού τώρα, «πλήρωνε» 150 να αναδειχτεί πρώτος σκόρερ, κάτι που κατάφερε με 6 γκολ. Στο τελευταίο Μουντιάλ ο Χάρι Κέιν βγήκε πρώτος σκόρερ με 6 γκολ, πληρώνοντας 16 απόδοση.
Τι γίνεται στην κατηγορία ασίστ; Τις περισσότερες ασίστ σε παγκόσμια Κύπελλα τις έχει ο Μαραντόνα με 8 ασίστ. Ο «θεός» του ποδοσφαίρου δύσκολα θα απειληθεί από άλλον, εκτός αν ο Μίλερ της Γερμανίας καταφέρει στο φετινό Μουντιάλ να βγάλει πάνω από 3 ασίστ (1.70 στην Stoiximan.gr), ώστε να τον ξεπεράσει (έχει 6). Βέβαια, ο Μέσι έχοντας 5 ίσως είναι ένας σοβαρός υποψήφιος να φτάσει τον συμπατριώτη του, καθώς σε αντίθεση με τον Μίλερ, ο Μέσι είναι βασικός στην Αργεντινή.
Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε τους αφανείς (συνήθως) ήρωες του Μουντιάλ. Οι τερματοφύλακες αποτελούν βασικό κομμάτι και αν δεν έχει μια ομάδα καλό τερματοφύλακα, τότε δεν φτάνει μακριά. Από το 1966 και μετά που κρατιούνται στατιστικά, ο Τιμ Χάουαρντ είναι ο τερματοφύλακας με τις περισσότερες επεμβάσεις σε ένα παιχνίδι, 15 τον αριθμό, αυτό συνέβη το 2014 όταν οι ΗΠΑ έπαιξαν με το Βέλγιο. Οι δύο τερματοφύλακες που έχουν κρατήσει τα περισσότερα μηδέν στην εστία τους είναι ο Σίλτον (Αγγλία) και Μπαρτέζ (Γαλλία), έκαστος από 10 ματς.
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ