Η μοίρα δεν «χωρά» και τις δύο
Στην ερώτηση «Μαραντόνα ή Πελέ» δεν είναι λίγοι εκείνοι που απαντούν… Γιόχαν Κρόιφ. Ο Ολλανδός άλλαξε πολλά στο ποδόσφαιρο, όντας ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του, εντός και εκτός γηπέδων.
Ο Κρόιφ, ο Φαν Μπάστεν, ο Μπέργκαμπ..
Ένα από τα πλέον θαυμαστά «έργα» με πρωταγωνιστή τον Κρόιφ ήταν η Εθνική Ολλανδίας. Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρό της τη δεκαετία του 1970 ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, ακόμη και εκεί που δεν είχε προλάβει να φτάσει ακόμη η εικόνα μέσω της τηλεόρασης.
Δύο τελικοί, στα Παγκόσμια Κύπελλα του 1974 και του 1978, για μια ομάδα που ίσως να ήταν και από τις μεγαλύτερες αδικίες της παγκόσμιας ιστορίας το γεγονός πως δεν βρέθηκε στην κορυφή.
Ο Κρόιφ μπορεί να ήταν μοναδικός, αλλά δεν ήταν ένας. H Ολλανδία των προηγούμενων δεκαετιών «έβγαζε» το ένα αστέρι πίσω από το άλλο. Το πρωτογενές ταλέντο και η δουλειά ήταν ο συνδυασμός για το πόσο θα λάμψει το καθένα. Και όταν συνυπήρχαν… γεννούσαν Φαν Μπάστεν, Γκούλιτ, Ράικαρντ και όλη εκείνη τη φουρνιά των πρωταθλητών Ευρώπης του 1988.
Για να ακολουθήσουν ο Ντένις Μπέρκαμπ, ο Μαρκ Οφερμαρς, τα αδέρφια Ντε Μπουρ, ο εκ των κορυφαίων τερματοφυλάκων στον κόσμο, Φαν Ντε Σαρ, μαζί με πολλούς ακόμη όπως ο Κλάιφερτ, ο Κοκού, ο Ζέεντεροφ, ο Ντάβιτς, μέχρι και τον Φαν Πέρσι και τον Ρόμπεν.
Οι επιτυχίες στα Μουντιάλ
Τέταρτη θέση στο μουντιάλ του 1998, δεύτερη το 2010, τρίτη το 2014. Αυτές είναι οι τελευταίες επιτυχίες για μια ομάδα που εδώ και τρία χρόνια έχει πάρει την κατηφόρα. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως απουσίασε από το Ευρωπαϊκό του περασμένου καλοκαιριού, αλλά κυρίως αυτή η έλλειψη αστέρων από το ρόστερ. Ψάχνεις με το κιάλι ένα ταλέντο που θα σταθεί επάξια δίπλα στον «κάθε» Ζέεντορφ της περασμένης δεκαετίας. O 33χρονος Αριεν Ρόμπεν μοιάζει απελπιστικά μόνος του. Το βράδυ του Σαββάτου στη Μπορίσοφ Αρένα της Λευκορωσίας, πλάι του ξεκίνησαν ο Μπάμπελ και ο Γιάνσεν. Στα 30 του ο πρώτος, στα 23 ο δεύτερος, αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Τουρκίας, αρκετά μακριά από τους αστέρες πρώτης γραμμής. Τόσο μακριά όσο δεν είχαν υπάρξει ποτέ ο Φαν Μπάστεν, ο Μπέρκαμπ, ο Κλάιφερτ, ακόμη και ο Φαν Πέρσι. Τόσο μακριά που είναι ιεροσυλία η όποια σύγκριση με τον Κρόιφ. Τόσο μακριά που σε κάνει να αναρωτιέσαι για το μέλλον αυτής της ομάδας. Τόσο μακριά όσο βρίσκονται και οι Πρόπερ, Βιλένα, Ρεκίκ και οι λοιποί που βρέθηκαν στο αρχικό σχήμα.
Η άνοδος του Βελγίου
Τόσο κοντά σε όλα αυτά, δίπλα, «αγκαλιά» με τους Ολλανδούς, οι Βέλγοι ζουν την ιστορία από την ανάποδη. Μια ομάδα που όταν οι Ολλανδοί έφταναν τη δεκαετία του 1970 στους τελικούς, δεν είχε προκριθεί καν στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Μια Εθνική που από το 1990 μέχρι το 2002 δεν πέρασε ποτέ πέρα από τους «16» του Μουντιάλ και από το 1986 μέχρι το 2012 κατάφερε να προκριθεί μόλις μια φορά σε τελική φάση Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.
Η νίκη του 1986
Μια επιτυχία είχαν να περηφανεύονται όλες αυτές τις δεκαετίες οι Βέλγοι. Την 4η θέση στο μουντιάλ του 1986 στο Μεξικό. Εκεί που την οδήγησε ο Εντσο Σίφο, το δικό της αστέρι της εποχής.
Ένα αστέρι που βρήκε χώρο να λάμψει μεταξύ των Ολλανδών. Σαν μια… παρένθεση της ιστορίας, όταν η «παραγωγή ταλέντων» γινόταν στη γείτονα χώρα, ο Σίφο ξέφυγε από τον κανόνα.
Και για να γίνει πιο… πικάντικη η ιστορία. Ο τρόπος που το 1986 οι Βέλγοι πήγαν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήταν αποκλείοντας τους Ολλανδούς στα play off! Ενα γκολ στο 85′ στη ρεβάνς, έκανε το 2-1 και σε συνδυασμό με την εντός έδρας νίκη με 1-0, πήραν αυτοί την πρόκριση.
Το περίεργο παιχνίδι της μοίρας
Σαν το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο να μην αφήνει τις δύο γειτόνισσες να πορευθούν μαζί σε δρόμους επιτυχίας. Σαν να πρέπει η επιτυχία της μίας να σημαίνει την αποτυχία της άλλης. Σαν για κάθε Φαν Μπάστεν που γεννιέται, το Βέλγιο να πρέπει να μείνει εκτός μιας διοργάνωσης και για κάθε Σίφο που κλωτσά την μπάλα, να αποκλείονται οι Ολλανδοί.
Και τώρα είναι η σειρά των Βέλγων να «κυριαρχήσουν» στην περιοχή. Ηδη έχουν «μαζευτεί» πολλοί. Λουκάκου, Ντε Μπρόιν, Αζάρ, Κουρτουά. Ηδη το περασμένο καλοκαίρι το Βέλγιο ήταν στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού και οι Ολλανδοί σπίτι τους. Ηδη το Βέλγιο πέρασε εύκολα και στα τελικά της Ρωσίας. Ηδη μπορεί κάποιος να σκέφτεται πως θα είναι στα πρώτα φαβορί.
Και μένουν οι Ολλανδοί. Μπορούν να.. κερδίσουν τη μοίρα; Μπορούν να σταθούν πλάι στη γειτόνισσα σε μια μεγάλη διοργάνωση ή θα πρέπει να περιμένουν με τη σειρά τους, όπως περίμεναν οι Βέλγοι όταν μεσουρανούσαν οι ίδιοι;
Απόψε κυνηγάνε ένα μεγάλο θαύμα στο εντός με τη Σουηδία, στην τελευταία αγωνιστική της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.