Κατάνια: Όσες φορές κι αν καταστραφεί, πάντα θα επιστρέφει
Όποιος παίζει στοίχημα σίγουρα έχει ποντάρει κάποια στιγμή της ζωής του σε άσο της Κατάνια. Το πάντοτε φλογερό «Αντζελο Μασιμίνο» ήταν μια από τις δυνατές έδρες στο Ιταλικό Καμπιονάτο των περασμένων χρόνων και συχνά έδινε αφορμές για να βάλεις τα λεφτά σου πάνω στη γηπεδούχο.
Κάθε χρόνια κι άλλη κατηγορία
Αν το έκανε κάποιος το σεζόν 2012/2013 σίγουρα ήταν κερδισμένος. Η Κατάνια τότε έκανε την καλύτερη σεζόν της στην πρώτη κατηγορία, έκανε ρεκόρ εντός έδρας νικών, τερματίζοντας παράλληλα στην καλύτερη θέση της ιστορίας της, την 8η.
Αντί όμως η χρονιά αυτή να δώσει το έναυσμα για το βήμα παραπάνω, έδειξε να αποτελεί την κορυφή και από εκεί και πέρα η συνέχεια είχε μόνο κατηφόρα.
Το 2013/2014 τη βρήκε να παλεύει για την παραμονή της, αλλά να μένει δύο βαθμούς πίσω από τη Σασουόλο. Η 18η θέση την οδήγησε στον υποβιβασμό στη Serie B.
Εκεί όπου την επόμενη χρονιά ξεκίνησε με ένα καλό ρόστερ για την άνοδο, αλλά μέσα στο γήπεδο οι «σφαλιάρες» διαδεχόταν η μία την άλλη. Η άνοιξη τη βρήκε να παλεύει με τη σωτηρία, ούσα μάλιστα με την πλάτη στον τοίχο.
Το σκάνδαλο των στημένων παιχνιδιών
Ένα ντεμαράζ τις τελευταίες αγωνιστικές της χάρισε τελικά την παραμονή, αλλά για λίγο. Οι συνεχόμενες νίκες της, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, δεν ήταν προϊόν φόρμας, αλλά στημένων αγώνων! Πέντε στο σύνολο τα παιχνίδια για τα οποία αποδείχτηκε πως υπάρχει εμπλοκή της διοίκησής της στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Η ποινή είναι άμεση και ο υποβιβασμός έρχεται λίγες εβδομάδες μετά. Μέσα σε δύο χρόνια η Κατάνια βρέθηκε από την καλύτερη θέση της ιστορίας της στην 3η κατηγορία.
Αν ξέρεις όμως την ιστορία της πόλης μάλλον αυτό… μοιάζει λογικό!
Η θάλασσα της Μεσογείου και το ηφαίστειο της Αίτνας
Μια ιστορία που είναι συνδυασμένη με πολλές καταστροφές αλλά ακόμη περισσότερες… επιστροφές. Χτισμένη στους πρόποδες της Αίτνας, σε απόσταση μόλις 15 χιλιομέτρων από το μεγαλύτερο και πιο ενεργό ηφαίστειο της Μεσογείου, η Κατάνια έχει μάθει να «ζει» πάνω σε πολύ λεπτές ισορροπίες.
Το καταλαβαίνεις αυτό από μια βόλτα στην πόλη. Μια πόλη με τοίχους και δρόμους μαύρους από τη λάβα, αλλά έναν αέρα που αποπνέει ζωντάνια, όρεξη για ζωή και ένα ουρανό καταγάλανο που «καθρεφτίζει» το χρώμα του στη θάλασσα που απλώνεται τριγύρω.
Η Κατάνια ισορροπεί μεταξύ του νερού (θάλασσα της Μεσογείου) και της φωτιάς (ηφαίστειο της Αίτνας). Αυτή η ξεχωριστή τοποθεσία είναι υπεύθυνη για όλα τα καλά αλλά και δεινά που έχει περάσει. Η λάβα και η θάλασσα κάνουν το έδαφος εύφορο, ικανό να δώσει πολλούς καρπούς αλλά το ηφαίστειο και οι σεισμοί είναι «εκεί» για να καταστρέψουν την πόλη όχι μία, ούτε δύο, αλλά εννιά φορές.
Η Κατάνια έφτασε στο σημείο μηδέν εννέα φορές, από σεισμούς, επιδρομές και εκρήξεις. Η μεγαλύτερη το 1669. Ολες όμως αναγεννήθηκε, από όλες βγήκε δυνατότερη και πιο «ζωντανή».
Ο μυθικός ελέφαντας
Πάντα κάτι θα τη σώζει, κάτι θα της δίνει ζωή, όπως αναφέρει και η τοπική μυθολογία. Κατά αυτή, τη μυθολογία, τους πρώτους κατοίκους της πόλης έσωσε ένας ελέφαντας, ο οποίος κυνήγησε όλα τα άγρια πλάσματα στην περιοχή και επέτρεψε στους ανθρώπους να μείνουν ζωντανοί και να κατοικήσουν την περιοχή.
Ο ελέφαντας που… έγινε σιντριβάνι, σε κεντρικό σημείο της πόλης(Fontana Dell’Elefante), φτιαγμένος, από τι άλλο, από μαύρη πέτρα της Αίτνας.
Ο δρόμος για την επιστροφή
Ο ελέφαντας που είναι το σήμα και της ποδοσφαιρικής ομάδας, που έχει βάλει τις βάσεις για τη δική της Αναγέννηση. Μια χρονιά στην 3η κατηγορία ήταν αρκετή. Το καλοκαίρι ήρθε για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία ο Κριστιάνο Λουκαρέλι. Μαζί του αρκετές μεταγραφές, με κορυφαία την επιστροφή του εμβληματικού μέσου Λόντι (φωτο).
Το «δεκάρι» της Κατάνια τη σεζόν 2012/2013, την καλύτερη της ιστορίας της, τότε που ο ίδιος πέτυχε έξι γκολ και μοίρασε επτά ασίστ, επέστρεψε για να ηγηθεί την προσπάθεια της μεγάλης επιστροφής.
Δεκαπέντε αγωνιστικές μετά η Κατάνια είναι στη δεύτερη θέση του πίνακα, τρείς βαθμούς πίσω από τη Λέτσε, η οποία έχει ένα παιχνίδι περισσότερο. Μετρά πέντε σερί νίκες και απόψε θέλει να κάνει άλλο ένα βήμα προς τη μεγάλη επάνοδο. Στις 21:45 στην έδρα της 3ης Τραπάνι.