novibet logo
  • Συμβουλες Στοιχημα

    • Μην ξεπερνάτε το μπάτζετ σας
    • Μην παρασύρεστε όταν κερδίζετε ή όταν χάνετε
    • Μην παίζετε μεθυσμένοι
    • Ορίστε μια κάβα παιχνιδιού και ποντάρετε το 5% κάθε φορά που επιλέγετε να παίξετε (διαχείριση κάβας)
    • Διεκδικήστε τις προσφορές* από τις στοιχηματικές εταιρίες που τις προσφέρουν
    • Μην ακούτε για "σίγουρα". "Σίγουρα" είναι μόνο τα χθεσινά
Η ιστορία των Μουντιάλ: Γαλλία 1998

Η ιστορία των Μουντιάλ: Γαλλία 1998

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1998

Γαλλία 1998

Μετά το Μεξικό και την Ιταλία, η Γαλλία γίνεται η τρίτη χώρα που φιλοξενεί Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη διοργάνωση του 1938, που είχε βρει νικητές τους Ιταλούς. Οι Γάλλοι είχαν δείξει θέληση για να πάρουν στη χώρα τους τη διοργάνωση από το 1989 και ο φάκελός τους κρίθηκε καταλληλότερος από το Μαρόκο, που επίσης έθεσε υποψηφιότητα.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Το 1982 στην Ισπανία είχαμε την πρώτη αύξηση των ομάδων, με τις 16 να γίνονται 24. Αφενός η αυξανόμενη ζήτηση και τα κέρδη που μεγάλωναν για όλους, αφετέρου η θέληση για κατάργηση του συστήματος πρόκριση των καλύτερων τρίτων, έφερε τη δεύτερη αύξηση, με τις ομάδες τώρα να γίνονται 32.

Κάτι που έφερε και ρεκόρ συμμετοχής στην προκριματική φάση, με 174 χώρες να δηλώνουν συμμετοχή για τις 32 τελικές θέσεις. Ενας δεύτερος λόγος που έφερε αύξηση συμμετοχών, είναι τα μικρότερα κράτη που δημιουργήθηκαν μετά τις οριστικές διασπάσεις της Γιουγκοσλαβίας, της Τσεχοσλοβακίας και της Σοβιετικής Ένωσης.

Η Κροατία και η Σερβία ήταν οι πρώτες συμμετοχές της πρώην πια Γιουγκοσλαβίας. Παρθενική συμμετοχή παράλληλα για την Ιαπωνία, τη Νότια Αφρική αλλά και την Τζαμάικα. Απούσα η Σουηδία, που είχε τερματίσει 3η στις Η.Π.Α. τέσσερα χρόνια πριν.

Πέρα από τον τρόπο διεξαγωγής, είχαμε άλλες δύο διαφοροποιήσεις στο συγκεκριμένο τουρνουά. Το «Χρυσό γκολ», που έδινε τη νίκη στην πρώτη ομάδα που σκόραρε στην παράταση και τη χρήση ηλεκτρονικού πίνακα αντί για ξύλινα ταμπελάκια, για τον χρόνο καθυστερήσεων. Το δεύτερο ισχύει μέχρι σήμερα, το πρώτο καταργήθηκε λίγα χρόνια μετά, καθώς τα αποτελέσματα ήταν οι ομάδες να γίνουν πιο φοβισμένες και όχι πιο επιθετικές, όπως περίμενε η ομοσπονδία.

 

Η διοργάνωση (φάση των ομίλων και «16»)

Δίχως να φορτσάρει η κάτοχος Βραζιλία περνά ως πρώτη στον όμιλό της, με τη Νορβηγία να την ακολουθεί. Στο γκρουπ με τις τέσσερις ισοπαλίες σε έξι αγώνες, η Ιταλία και η Χιλή άφησαν έξω Καμερούν και Αυστρία. Στο παιχνίδι της τελευταίας με τους διοργανωτές, είδαμε και τον Ρομπέρτο Μπάτζιο να εκτελεί ξανά πέναλτι, μετά από εκείνο το χαμένο στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης, ευστοχώντας αυτή τη φορά. Επίδειξη δύναμης με τρεις νίκες για τη Γαλλία στον 3ο όμιλο, με τη Δανία να την ακολουθεί στην επόμενη φάση.

Η έκπληξη ήρθε στον 4ο, με τον αποκλεισμό των Ισπανών και της έκπληξης του προηγούμενου τουρνουά, Βουλγαρίας. Νιγηρία και Παραγουάη, οι δύο που πήραν τα εισιτήρια για τους «16».  Ολλανδία και Μεξικό άφησαν εκτός του Βέλγιο στον 50. Ενώ Γερμανία και Γιουγκοσλαβία είχαν εύκολο έργο απέναντι σε Ιράν και ΗΠΑ στον 6ο. Δεύτερο σερί καλό τουρνουά για τη Ρουμανία, που μαζί με την Αγγλία περνά από τον 7ο όμιλο, ενώ Αργεντινή και Κροατία συμπληρώνουν τη 16αδα της επόμενης φάσης.

Την πρώτη εφαρμογή του «χρυσού γκολ» την είδαμε όταν ο Λοράν Μπλαν έκανε το 1-0 στο Γαλλία-Παραγουάη. Αντίθετα έφτασε μέχρι τα πέναλτι η συγκλονιστική μάχη των Αργεντινών με την Αγγλία, σε μία κόντρα που καλά κρατούσε από το 1966. Νεύρα, δύναμη, πάθος, αποβολή (του Μπέκαμ για φάουλ στον Σιμεόνε), ήταν τα κυρίαρχα στοιχεία, με τον Μπάτι να είναι ο μοιραίος για τους Άγγλους, στη ρώσικη ρουλέτα.

Εύκολο έργο Βραζιλία και Δανία, κέρδισαν με 4-1 Χιλή και Νιγηρία αντίστοιχα. Πιο δύσκολα τα πράγματα για Ολλανδία (2-1 τους Σέρβους, με γκολ του Ντάβιτς στις καθυστερήσεις) και Ιταλία (1-0 τη Νορβηγία). Τέλος στη μάχη των Βαλκανίων, ένα πέναλτι του Σούκερ έδωσε το εισιτήριο για τα προημιτελικά στους Κροάτες, έναντι των Ρουμάνων.

Προημιτελικά – Ημιτελικοί

Εκεί όπου η φοβερή παρέα των Σούκερ, Ασάνοβιτς, Μπόμπαν, Προσινέντσκι και των άλλων, με μία φανταστική εμφάνιση, απέκλεισε τους Γερμανούς με 3-0. Στη μνήμη πολλών ποδοσφαιρόφιλων έμεινε επίσης η γκολάρα του Ντένις Μπέρκαμπ, στο 89ο λεπτού της αναμέτρηση με την Αργεντινή, που έκανε το 2-1 για την Ολλανδία.

Με δύο γκολ του Ριβάλντο η Βραζιλία απέκλεισε τους αρκετά επιθετικούς Δανούς (3-2), ενώ στο Γαλλία-Ιταλία, το θέαμα ήταν πενιχρό. Η αναμέτρηση κατέληξε στη διαδικασία των πέναλτι, εκεί που η Ιταλία γνώρισε τον αποκλεισμό.

Στη Μασσαλία ο πρώτος ημιτελικός, με τον Ρονάλντο να πετυχαίνει το 4ο γκολ του στη διοργάνωση και να δίνει το προβάδισμα στη «Σελεσάο» στο 46’. Οι Ολλανδοί, αφού απέκλεισαν τη Γιουγκοσλαβία με γκολ στο 92’ και την Αργεντινή με το μαγικό του Μπέρκαμπ στο 89’, σκόραραν για ακόμη μία φορά στο τέλος. Τώρα ήταν η σειρά του Κλάιφερτ, να κάνει το 1-1 και να στείλει το ματς στην παράταση. Χωρίς σκορ το έξτρα ημίωρο, αλάνθαστοι οι Βραζιλιάνοι από την άσπρη βούλα, πήγαιναν σε δεύτερο σερί τελικό.

Η φοβερή και τρομερή Κροατία έβρισκε μπροστά της τους διοργανωτές Γάλλους, στον δεύτερο ημιτελικό της διοργάνωσης. Ο Σούκερ έβαλε μπροστά τους Κροάτες στην έναρξη του δευτέρου μέρους, αλλά η γρήγορη ισοφάριση του Τουράμ, έφερε τάχιστα την ισορροπία. Ο δεξιός μπακ των Γάλλων ήταν το κρυφό όπλο των «τρικολόρ» και σκόρερ και του 2-1 στο 67’.

Ο τελικός

Για πρώτη φορά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων η κάτοχος του τίτλου θα τον υπερασπιζόταν απέναντι στη διοργανώτρια. Με τον Ρονάλντο να είναι στον αγωνιστικό χώρο, αλλά να συμπεριφέρεται σαν να είναι… αλλού, οι Γαλλοι πήραν τα ηνία από την αρχή και με δύο κεφαλιές του Ζιντάν πήγαν με 2-0 στα αποδυτήρια. Καλύτερη, αλλά χωρίς γκολ, στην επανάληψη η Βραζιλία, με τον Πετί να κάνει το τελικό 3-0 στις καθυστερήσεις.

Η στιγμή της διοργάνωσης

Η στιγμή της διοργάνωσης συζητιέται με την ίδια ένταση μέχρι και σήμερα. Τι συνέβη στον Ρονάλντο; Ο Βραζιλιάνος επιθετικός έκανε ένα τρομερό τουρνουά και φαινόταν έτοιμος να οδηγήσει τη χώρα του στη δεύτερη σερί κατάκτηση. Στο χαρτί με τις ενδεκάδες του τελικού, το όνομά του αρχικά απουσιάζει, με τον ίδια να έχει κρίση επιληψίας λίγες ώρες πριν, στο ξενοδοχείο της ομάδας. Για τις επόμενες δύο ώρες, και με την ομάδα να ετοιμάζεται για τον τελικό, ο Βραζιλιάνος επιθετικός έχει συνεχόμενα λιποθυμικά επεισόδια.  Τελικά ξεκινά κανονικά τον αγώνα, σε μία απόφαση της τελευταίες στιγμής, αλλά ο ίδιος μοιάζει εκτός τόπου και χρόνου.

Η ιστορία των Μουντιάλ στο BetMarket.gr

Share Διαβαστε επισης