Μα πως φτάσατε μέχρι εδώ;
Τρεις τελικοί στις έξι τελευταίες διοργανώσεις, το κατόρθωμα των Γάλλων είναι ιστορικό. Και συνάμα είναι και εντυπωσιακό, καθώς δεν έχουμε να κάνουμε με μία γενιά που τα σάρωσε όλα, αλλά με τρεις διαφορετικές. Ελάχιστοι οι συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των ομάδων του 1998, του 2006 και του 2018. Ο τεράστιος Ζιντάν, που ήταν και στους δύο πρώτους και ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, αρχηγός το 1998 και προπονητής 20 χρόνια μετά. Αν το κατακτήσει, θα γίνει μόλις ο τρίτος άνθρωπος στην ιστορία με τέτοιο επίτευγμα.
Στοιχηματικά, έγραφα πως οι Γάλλοι μπορούν να επιλέξουν αργό ή γρήγορο ρυθμό, ενώ οι Βέλγοι ξέρουν μόνο τον γρήγορο. Γι αυτό και περίμενα παιχνίδι με γκολ. Λάθος σκέψη, καθώς ο Ντεσάμπ προσπάθησε και τα κατάφερε να τους βγάλει εκτός ρυθμού. Αυτό ήταν το σχέδιο, να μην τρέξουν, να μην συνδυαστούν, να μην βρουν χώρους. Και πέτυχε. Μέχρι να έρθει ένα στημένο και να δώσει το γκολ της νίκης. Άλλο ένα γκολ από αμυντικό για τη φετινή Γαλλία.
Στα της κάβας, κάλλιστα θα μπορούσαμε να πληρωθούμε στις τόσες χαμένες ευκαιρίες του Ζιρού, ενώ ποδοσφαιρικά θέλω να σταθώ και στο άστρο του Μ’Μπαπέ, που έλαμψε για ακόμη ένα βράδυ.
Αφήνω το χθες, πάω στο σήμερα, που έχω πολλά να γράψω. Εδώ και 48 ώρες έχει ξεκινήσει η έρευνα για τον δεύτερο ημιτελικό και προέκυψαν κάμποσα.
Το παραμύθι που δεν έχει δράκο
Ξεκινάω από την Αγγλία, μία ομάδα που όλοι φέτος συμπαθούν! Δύσκολα βρίσκεις κάποιον που θα επιζητά τον αποκλεισμό της Αγγλίας. Η πορεία της μοιάζει περισσότερο με παραμύθι παρά με ποδοσφαιρικό έργο. Ένα σκάνδαλο (Αλαρντάις), που φέρνει σαρωτικές αλλαγές. Ενας άπειρος πιτσιρικάς (Σάουθγκεϊτ), που αναλαμβάνει μια πληγωμένη ομάδα και τα αλλάζει όλα. Σύστημα, παίκτες, τρόπο παιχνιδιού. Και κερδίζει, συνεχώς κερδίζει. Κι αν δεν πειστήκατε ακόμη πως πρόκειται για ένα καλογραμμένο παραμύθι, σας πάω και λίγο παρακάτω. Η Αγγλία δεν κέρδισε κανέναν που να της κλέψει την προβολή! Η Γαλλία απέκλεισε την Αργεντινή, με τα φώτα να πέφτουν στον θλιμμένο Μέσι. Το Βέλγιο άφησε εκτός της Βραζιλία, το πρώτο φαβορί. Η Αγγλία κανέναν! Την Τυνησία, τον Παναμά και τη Σουηδία κέρδισε. Καμία από τις τρεις δεν μπόρεσε να της κλέψει τη δημοσιότητα. Και η μόνη ίσως που θα μπορούσε, η Κολομβία, αποκλείστηκε στα πέναλτι, έτσι ώστε όλοι πάλι να μιλάνε για την Αγγλία. Για το πώς ξόρκισε το κακό από τα 11 βήματα. Το παραμύθι γράφτηκε και γράφεται ακόμη. Το παραμύθι αφορά μόνο την Αγγλία. Σε λίγα χρόνια όλοι θα θυμούνται την εκπληκτική πορεία της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 2018, αλλά όλοι θα… κομπιάζουν όταν τους ρωτάς «και ποιον απέκλεισε τότε η Αγγλία σε εκείνη την τρομερή πορεία της;»
Η ομάδα όλης της Αγγλίας
Και όταν λέμε πως το παραμύθι αφορά την Αγγλία, αφορά όλη την Αγγλία. Από το Σέφιλντ του Γουόκερ και του Μαγκουάιρ, στο Μπάρνσλεϊ του Στόουνς, μέχρι τα βόρεια και το Σάντερλαντ, γενέτειρα του… ήρωα Πίκφορντ. Καμία άλλη Εθνική ομάδα της Αγγλίας ιστορικά δεν είχε τόσους πολλούς ποδοσφαιριστές προερχόμενους από τα… βάθη του football league.
Το ταλέντο που δεν δούλεψε κανείς
Και πάμε και στην άλλη πλευρά, την Κροατία. Και εκεί υπάρχουν τα δικά της… ανεξήγητα. Μια χώρα με 4 εκατ. κατοίκους έχει καταφέρει να κάνει τόσο σπουδαίες πορείες, να βγάλει τόσο μεγάλους ποδοσφαιριστές, χωρίς να έχει τίποτα ως βάση!
Έφαγα ώρες για να ψάχνω για την Κροατία. Και δεν βρήκα τίποτα! Όπως τα γράφω, τίποτα!
Μία χώρα που δεν υπάρχουν αξιόλογα γήπεδα, που τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν έχει χτιστεί κανέναν καινούριο στάδιο, που οι υποδομές για τους νέους είναι άθλιες, που οι ακαδημίες είναι ανύπαρκτες! Κι όμως, βγάλανε τον Μόντριτς, και τον Ράκιτιτς, και τον Μάτζουκιτς, και τον Πέρισιτς, και, και και. Και μένεις να αναρωτιέσαι, πως το πέτυχαν αυτό;
«Είναι το ταλέντο»… μια φωνή από το βάθος. Ναι, αλλά μία στιγμή. Μόνο οι Κροάτες έχουν ταλέντο; Γιατί δεν είναι και οι Σέρβοι εδώ; Που είναι η Βοσνία; Η Σλοβενία; Πως γίνεται και ξεχωρίζουν τόσο αυτοί;
Πραγματικά… αφύσικο. Κι αν πας πιο… βαθιά, τόσο γίνεται ακόμη πιο ανεξήγητο. Στην Κροατία υπάρχει μονάχα μία σοβαρή ακαδημία. Εκείνη της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Πριν δύο χρόνια, σε ένα παιχνίδι της under 17 της χώρας και οι έντεκα βασικοί ήταν ποδοσφαιριστές της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.
Και εκεί γίνεται δουλειά; Μπα..
Μέσα στα τελευταία 13 χρόνια, η Ντιναμό έχει αλλάξει 17 φορές προπονητή. Και μιλάμε για μία ομάδα με 12 κατακτήσεις πρωταθλήματος σε αυτά τα 13 χρόνια. Φύγε εσύ, έλα εσύ. Κανένα πλάνο, κανένα όραμα και φυσικά κανείς που να προλάβει να ασχοληθεί και να προωθήσει ποδοσφαιριστές.
Γνωριμίες στο αεροπλάνο
Όχι πως είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ντιναμό αυτό. Και η Εθνική μία από τα ίδια είναι. Ο νυν ομοσπονδιακός, ο άνθρωπος που οδήγησε την ομάδα στις 4 κορυφαίες του κόσμου και διεκδικεί την είσοδο στον τελικό, γνώρισε τους ποδοσφαιριστές στο αεροδρόμιο, λίγες ώρες πριν το παιχνίδι στο Κίεβο, απέναντι στην Ουκρανία. Εκείνο ήταν το κρισιμότερο παιχνίδι της Κροατίας τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς ήθελε μόνο νίκη για να συνεχίσει! Και η Ομοσπονδία αποφάσισε να αλλάξει προπονητή 48 ώρες πριν το ματς. Για τέτοια οργάνωση μιλάμε!
Αναζητώντας το πλάνο
Τα μεγάλα Αγγλικά sites τις τελευταίες ημέρες έχουν επικεντρωθεί σε τακτικές αναλύσεις. Τα γνωστά, πως παίζουν, που χωλαίνουν, πως θα τους χτυπήσουμε κτλ.
Όλα καταλήγουν σε ένα συμπέρασμα. Η Κροατία δεν έχει κανένα πλάνο! Επιτίθεται χάρη στο δημιουργικό ταλέντο των μέσων της, αμύνεται χάλια αλλά αυτό δεν το αφήνουν να φανεί τα ποσοστά κατοχής μπάλας που της χαρίζουν ο Μόντριτς και ο Ράκιτιτς.
«Είδαμε το παιχνίδι της Αγγλίας και σταθήκαμε στο πόσο καλά έχουν δουλέψει στις στημένες φάσεις» παραδέχεται ο ίδιος ο Μόντριτς για το σημερινό παιχνίδι.
Όντως, ο Σαουθγκέιτ έχει κάνει δουλειά. Η Αγγλία έχει κερδίσει το 58% των εναέριων μονομαχιών της στο τουρνουά, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα. Και έχει σκοράρει πέντε φορές από στημένες φάσεις, υψηλότατο ποσοστό.
Γκολ και κάρτες για στοίχημα
Κλείνω με το στοιχηματικό κομμάτι. Σίγουρα έχετε δει πολλές φορές τις δύο ομάδες. Έχετε επίσης διαβάσει πολλά. Προτίμησα η σημερινή στήλη να είναι κάπως… διαφορετική, να δούμε μια άλλη πλευρά του μεγάλου ημιτελικού, όχι τα… κλασσικά g/g και πόσα κόρνερ θα έχουμε.
Θα παίξουμε κάτι; Σίγουρα. Για το… αλατοπίπερο της βραδιάς. Προσωπικά θα το ρίξω στα γκολ και τις κάρτες!
Εκεί κατέληξα μετά από όλα αυτά που διαβάσατε. Έγραψα στον πρόλογο για το πολύ συγκεκριμένο πλάνο των Γάλλων χθες και το πώς παρέσυραν στον ρυθμό τους το Βέλγιο. Σήμερα καμία τους δεν με έπεισε πως μπορεί να υπηρετήσει τέτοιο πλάνο. Η άμυνα της Αγγλίας θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμαστεί πραγματικά σε αυτό το τουρνουά, ενώ για τους Κροάτες, τα είπαμε… ακόμη ψάχνουν στα Αγγλικά sites το πώς αμύνονται!
Όσο για τις κάρτες, είδα χθες μια… διάθεση να μπει το χέρι στο τσεπάκι. Ήταν ξεκάθαρη η οδηγία μέχρι τα προημιτελικά για… φειδώ στις κάρτες, ώστε να μην έχουμε τιμωρημένους. Τώρα που οι κάρτες δεν μεταφέρονται στον τελικό, η… κίτρινη προειδοποίηση έρχεται ευκολότερα.
Ποιοι είναι οι υποψήφιοι; Πρώτος ο Στρίνιτς, που από τις φορές που ξεχνιέται στην επίθεση, όλο και κάποιος πετάγεται στην πλάτη του και κυνηγάει από πίσω τραβώντας φανέλες. Δεύτερος ο Χέντερσον. Αν τον βάλουν στη μέση Μόντριτς, Ράκιτς θα τον εξαντλήσουν και ίσως… φάνε και καμία κλωτσιά παραπάνω.
Μονά
Κροατία – Αγγλία over (2,55.10) επί 23 μονάδες
Κροατία – Αγγλία Στρίνιτς να δεχτεί κάρτα (3.75) επί 15.5 μονάδες
Κροατία – Αγγλία Χέντερσον να δεχτεί κάρτα (5.00) επί 11,5 μονάδες
Αρχική κάβα Μουντιάλ: 500 μονάδες
Μακροχρόνια Στοιχήματα: 116,5 (εδώ αναλυτικά τα μακροχρόνια)
Προηγούμενο Υπόλοιπο: 250
Επιστροφές: –
Υπόλοιπο+Επιστροφές : 250 μονάδες
Σημερινό παιχνίδι: 50 μονάδες
Νέο υπόλοιπο: 200 μονάδες