Μαθαίνοντας βελάκια στην… καραντίνα! (Μέρος Α)
Καλημέρα φίλοι! Οι περισσότεροι ξέρετε πως από τότε που αποφάσισα να ζήσω μόνιμα στη Γερμανία, ένα hobby έκανε την εμφάνιση του στη ζωή μου, το παραδοσιακό άθλημα του κάθε Γερμανού, τα darts. Ένα παιχνίδι που παίζεται σε κάθε μπιραρία σε κάθε pub της Γερμανίας. Φυσικά την ίδια «ασθένεια» έχουν χώρες όπως η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Αγγλία.
Μιας και οι καιροί είναι περίεργοι και ο χρόνος στο σπίτι άφθονος, θα μπορούσαμε να ξεκινήσετε με το να παίζετε Darts. Ένα παιχνίδι που μπορεί να προσφέρει άφθονες συγκινήσεις.
Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα Darts ανακαλύφθηκαν από τους Άγγλους το μακρινό 1896. Το όνομα όμως το πήραν από το γαλλικό λεξιλόγιο, όπου η συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιούταν για «βλήματα» που είχαν ως όπλα οι Γάλλοι. Το 1896 λοιπόν ο Τσίμερμαν (Άγγλος) δημιούργησε το πρώτο Dartboard.
Όπως μπορείτε να δείτε, αποτελείτε από 20 αριθμούς. Κατά σειρά (κάνοντας μέτρηση ρολογιού) έχουμε 20 – 1 – 18 – 4 – 13 – 6 – 10 – 15 – 2 – 17 – 3 – 19 – 7 – 16 – 8 – 11 – 14 – 9 – 12 – 5. Παρατηρείτε λοιπόν ότι υπάρχει μια κυκλική εξωτερική λωρίδα και μία εσωτερική. Κάθε αριθμός έχει ένα πεδίο σαν μια… πίτσα. Η εξωτερική λωρίδα διπλασιάζει τους πόντους, ενώ η εσωτερική τριπλασιάσει. Στο κέντρο έχουμε το half bull (25 points) και το bullseye (50 points). Αυτόματα καταλαβαίνει κανείς γιατί όλοι οι επαγγελματίες παίκτες πηγαίνουν συνέχεια για την εσωτερική λωρίδα του 20. Μα φυσικά γιατί δίνει 60 πόντους, τους περισσότερους ανά βολή. Αυτά όσον αφορά το Dartboard.
Πάμε τώρα στα βελάκια του κάθε παίκτη. Ο κάθε παίκτης έχει δικαίωμα να ρίξει τρία βελάκια σε κάθε προσπάθεια. Έπειτα ακολουθεί ο αντίπαλος και πάει λέγοντας. Φυσικά υπάρχουν πολλών ειδών βελάκια. Ελαφριά, βαριά, κοντά, μακριά. Ανάλογα στο πως βολεύεται ένας παίκτης. Να τονίσουμε εδώ ότι υπάρχουν δύο είδη Dartgames. Το ένα είναι το Steeldarts και το άλλο το EDarts. Το EDarts είναι ηλεκτρονικό και έχει ειδικά βελάκια με πλαστική μύτη και βάρος μέχρι 21 γραμμάρια, ενώ το SteelDarts είναι αυτό που βλέπετε συνήθως στην τηλεόραση, όπου η μύτη είναι φτιαγμένη από κάποιο μέταλλο. Εκεί δεν υπάρχει περιορισμός όσον αφορά το βάρος.
Τέλος, η απόσταση που πρέπει να έχει ο παίκτης από το Dartboard είναι συγκεκριμένη. Καταρχάς το Dartboard τοποθετείται στο 1,73 μέτρα από το έδαφος και η μέτρηση γίνεται με βάση το Bullseye. Το μήκος από το Dartboard μέχρι την γραμμή που δεν πρέπει να περνάει το πόδι του παίκτη είναι 2,37 μέτρα. Τονίζω το πόδι, αφού με το κορμί του και με το χέρι του μπορεί να πάει όσο πιο μπροστά θέλει, αρκεί το πόδι του να είναι πατημένο πριν τη γραμμή.
Αυτά είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά για αρχή. Είναι τα βασικά πράγματα από τα οποία αποτελείται το παιχνίδι του Dart. Στην επόμενη στήλη θα σας γράψω πως παίζεται και πόσο εύκολα μπορεί να γίνει μια πολύ διασκεδαστική ενασχόληση για τις ώρες που θα περνάτε σπίτι.