ΒetMarket Analysis: Ο καθρέφτης των ομάδων και οι πιθανότητες κατάκτησης
Η φάση των ομίλων του Euro2020 ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη, με τις ομάδες που προκρίθηκαν να έχουν πάρει μέρος σε 3 αναμετρήσεις για να φτάσουν στα νοκ-άουτ.
Εμείς, εκμεταλλευόμενοι το κενό διάστημα μέχρι την έναρξη της φάσης των «16» του θεσμού, κάναμε μία έρευνα σχετικά με κάποιες έννοιες ή καλύτερα κάποια δεδομένα που έφερε στο ποδόσφαιρο η εξέλιξη της τεχνολογίας και κάνουν πιο κατανοητό το παιχνίδι κάθε ομάδας.
Με ποιον τρόπο επιτίθεται, αν ασκεί υψηλή πίεση στον αντίπαλο, πόσο γρήγορα επανακτά την μπάλα και άλλα ενδιαφέροντα στατιστικά που έχουν ξεκινήσει να αποτελούν μέρος των αναλύσεων και είναι δεδομένο πως θα μας απασχολήσουν στο εγγύς μέλλον ολοένα και περισσότερο.
Πρώτοι οι Ολλανδοί σε επανάκτηση μπάλας ύστερα από πίεση ψηλά στο γήπεδο
Πρώτοι οι Ολλανδοί σε επανέλεγχο της μπάλας που προέρχεται από πίεση ψηλά στο γήπεδο (40 μέτρα ή και λιγότερο από την αντίπαλη εστία) και στα αγγλικά ορίζεται ως High Turnover. Δηλαδή, οι «Οράνιε» κάνουν πιο αποτελεσματικό high pressing από κάθε άλλη ομάδα καθώς έχουν καταγραφεί σε 44 τέτοιες περιπτώσεις κατά την διάρκεια των ομίλων.
Στη 2η θέση ακολουθούν οι Δανοί με 37, περίπου στα ίδια Γερμανοί (3οι με 32) και Πορτογάλοι (4οι με 31). Ακολουθούν κατά σειρά οι Τσέχοι (28), Ισπανοί (25), Αγγλοι (23), Γάλλοι (22) και Ιταλοί (21). Εντύπωση προκαλούν οι Βέλγοι με 19 και οι Κροάτες με 10 ενώ τελευταίοι στην λίστα οι Ουαλοί με μόλις 6.
Πόσα από αυτά τα High Turnover κατέληξαν σε σουτ ή γκολ;
Στον παραπάνω πίνακα φαίνεται πόσες από αυτούς τους επανελέγχους κατοχής της μπάλας είχαν ανταπόκριση όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι κάθε χώρας. Οι Ολλανδοί παραμένουν σε υψηλές θέσεις και σ’ αυτές τις δύο κατηγορίες με 7 σουτ που 2 από αυτά κατέληξαν σε γκολ. Παρόλα αυτά, αποτελεσματικότεροι όλων είναι οι Ιταλοί, καθώς σε μόλις 22 επανελέγχους είχαν 8 σουτ και 2 γκολ. Θετική εντύπωση εδώ προκαλούν οι Τσέχοι που βρίσκονται στην 3η θέση, αλλά και οι Δανοί που είναι 2οι. Αντιθέτως, αρνητική εντύπωση προκαλούν οι Γάλλοι που είναι προτελευταίοι με μόλις 1 σουτ και κανένα γκολ, λίγο πάνω από τους τελευταίους Ουαλούς.
Πρώτοι οι Ισπανοί σε οργανωμένες επιθέσεις
Η Ισπανία είναι η ομάδα με τις περισσότερες καταγεγραμμένες οργανωμένες επιθέσεις (18) οι οποίες προήλθαν έπειτα από τουλάχιστον 10 πάσες και ολοκληρώνονται με ένα σουτ ή ένα άγγιγμα στην αντίπαλη περιοχή. Δεύτεροι οι Ιταλοί με 14, τρίτοι οι Γάλλοι με 13 μαζί με τους Δανούς ενώ ακολουθούν Αγγλοι (10), Κροάτες (9) και Ολλανδοί (9). Μετέπειτα οι Ελβετοί και οι Βέλγοι με 8, οι Γερμανοί και οι Πορτογάλοι με 7, με 4 οι Τσέχοι, οι Ουκρανοί και οι Αυστριακοί. Τρεις οι Σουηδοί και μόλις δύο οι Ουαλοί.
Αξίζει εδώ να σημειώσουμε πως οι Ισπανοί παρότι κυριάρχησαν σ’ αυτήν την κατηγορία κατόρθωσαν μόλις μία φορά από τις 18 να σκοράρουν, οι Ιταλοί καμία όπως και οι Δανοί. Μόλις μία και οι Γάλλοι ενώ τα στατιστικά δείχνουν ως πιο αποτελεσματικούς τους Γερμανούς με 2 τέρματα αλλά και τους Κροάτες πάλι με 2.
Ποιες ομάδες πασάρουν περισσότερο;
Οι τακτικές στο ποδόσφαιρο αλλάζουν συνεχώς, με τις περισσότερες ομάδες να προσπαθούν να αφομοιώσουν ένα στυλ με αρκετό passing game και «χτίσιμο» από πίσω κάθε επιθετικής τους ενέργειας. Βέβαια, υπάρχουν και αυτές που χρησιμοποιούν παλιές τακτικές με όσο το δυνατότερο λιγότερες επαφές για μετάβαση του παιχνιδιού στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου. Η πιο γνωστή μέθοδος είναι τα γεμίσματα, αλλά υπάρχουν και οι πιο άμεσοι τρόποι όπου με λίγες πάσες η μετάβαση είναι πιο γρήγορη στην αντίπαλη περιοχή και δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αυτές που ο αμυντικός ψάχνει με μπαλιά από την άμυνα τον επιθετικό είναι η πιο χαρακτηριστική.
Οι Ισπανοί είναι πρώτοι στην λίστα με 85 περιπτώσεις όπου σε ανοιχτό παιχνίδι άλλαξαν τουλάχιστον 10 πάσες. Στην 2η θέση οι Γερμανοί με 64 και τρίτοι οι Βέλγοι με 63. Ακολουθούν Αγγλοι (59), Ιταλοί (57), Γάλλοι (55), Πορτογάλοι (49) και Ολλανδοί (49).
Τι είναι το PDDA και ποιες ομάδες κυριαρχούν σ’ αυτήν την κατηγορία
Το PPDA σημαίνει «αντίπαλα περάσματα ανά αμυντική δράση». Ενας συντελεστής (προκύπτει από διαίρεση) που δείχνει πόσα περάσματα κάνει ένας αντίπαλος για κάθε αμυντική δράση που κάνει μια ομάδα. Ένας χαμηλότερος αριθμός PPDA δείχνει ένα πιο έντονο στυλ πίεσης.
Οι Ισπανοί και εδώ πρώτοι με 8, στην 2η θέση οι Ολλανδοί με 10,7 και 3οι οι Δανοί με 11.3. Από κοντά οι Γερμανοί με 11,5, Αυστριακοί με 12,4 και Ουκρανοί με 12,5.
Οι Ιταλοί με 12,8 και οι Πορτογάλοι με 13,5. Οι Ελβετοί με 14,7, οι Αγγλοι με 15,3, οι Βέλγοι με 15,5, οι Τσέχοι με 16,2, οι Κροάτες με 16,4. Το υψηλότερο από τις μεγάλες δυνάμεις το έχουν οι Γάλλοι με 16,7. Κλείνουν οι Σουηδοί (19,1) και πάλι τελευταίοι οι Ουαλοί (21,8).
Ποιες οι πιθανότητες κάθε ομάδας για κατάκτηση του Euro2020;
Αν αναλύσεις, αξιολογήσεις και συγκρίνεις όλους τους παραπάνω αριθμούς, με τη χρήση κορυφαίας τεχνολογίας, καταλήγεις στον παρακάτω πίνακα. Με τους Γάλλους να είναι το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου με πιθανότητες 19.6%
Το Βέλγιο στο 17,9%, η Ισπανία στο 12,9% και όλοι οι υπόλοιποι κάτω από 10%, με Γερμανούς και Ολλανδούς να κλείνουν την πεντάδα. Αξιοσημείωτη η 7η θέση της Ιταλίας, που στους μπουκ είναι 2ο φαβορί.
Στην παραπάνω εικόνα φαίνονται οι πιθανότητες κάθε χώρα για να είναι η νικήτρια του θεσμού ή ακόμα και οι πιθανότητες που έχουν για να φτάσουν στα προημιτελικά, ημιτελικά και τον τελικό του Euro2020 σύμφωνα με Theanalyst.com. Το site έχει συμπεριλάβει όλα τα στατιστικά που απαιτούνται για να φτάσει σ’ αυτές τις προβλέψεις και αποτελεί και την πηγή όλων του σημερινού μας άρθρου.