Ο Αλαν Πάρντιου και ο νέος Αρης που θέλει να χτίσει. Η τακτική του Αγγλου, ο ρόλος του στη διοίκηση, τι βρήκε και τι θέλει να αλλάξει στους “κίτρινους”.
Η προπονητική του καριέρα του Αλαν Πάρντιου
Η πρώτη του προπονητική εμπειρία ήταν στην Μπάρνετ, όπου είχε μία θέση παίκτη – βοηθού προπονητή δίπλα στον κόουτς, Τέρι Μπούλιβαντ. Ο τελευταίος όταν πήγε στην Ρέντινγκ πήρε μαζί του τον Πάντριου και τον έκανε προπονητή της δεύτερης ομάδας, εκεί όπου δούλεψε και ως πρώτος προπονητής, στο ρόλο του υπηρεσιακού όταν ο Μπούλβιντ αποχώρησε. Στη Ρέντινγκ ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του το 1999, όταν ήρθε ξανά σαν υπηρεσιακός και έπεισε την ομάδα να τον κρατήσει. Στην πρώτη σεζόν του κατάφερε να μετατρέψει μία ομάδα φαβορί για υποβιβασμό σε υποψήφια για άνοδο. Στην επόμενη σεζόν και την ανέβασε στη Λιγκ 1, ενώ λίγο ήθελε να φτάσει και στην Τσάμπιονσιπ, χάνοντας τη 2η συνεχόμενη άνοδο στα πλέι – οφ.
Ο ίδιος βέβαια κέρδισε την άνοδο στη 2η κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, συμφωνώντας με τη Γουέστ Χαμ. Στην παρθενική του σεζόν έφτασε μέχρι τα Play off ανόδου, με τη σπουδαία επιτυχία της εισόδου στην Πρέμιερ Λιγκ να επιτυγχάνεται στη 2η σεζόν στον πάγκο. Στο ντεμπούτο του, στην μεγάλη κατηγορία, κατέκτησε την 9η θέση και έχασε το FA Cup στα πέναλτι από την Λίβερπουλ. Την επόμενη σεζόν η ομάδα άλλαξε διοίκηση και ο Πάντριου απολύθηκε πληρώνοντας την κακή του διαχείριση στις πολλές διοργανώσεις.
Πρώτη αποτυχία στην καριέρα του η Τσάρλτον. Οταν ανέλαβε βρισκόταν 19η στην Premier League μη καταφέρνοντας να τη σώσει από τον υποβιβασμό. Την επόμενη σεζόν δεν κατάφερε να πάρει την άνοδο και την τρίτη του σεζόν στην ομάδα αποχώρησε. Η Τσάρλτον μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μαύρη σελίδα στην καριέρα του, καθώς μαζί της υποβιβάστηκε και σαν παίκτης και σαν προπονητής. Στην συνέχεια πήγε στην Σάουθαμπτον, με την οποία δεν κατάφερε την άνοδο, όμως κατάφερε να κερδίσει το League Trophy. Επίσης, κατάφερε να συνδέσει το όνομα του με εξαιρετικές μεταγραφές, όπως αυτή του Λάμπερτ. Αποχώρησε νωρίς από εκεί, μετά από διαφωνίες με την διοίκηση.
Ο Πάρντιου στην Premier League
Τον Δεκέμβρη του 2010 ξεκίνησε η καλύτερη περίοδος της καριέρας του, όταν προσλήφθηκε στην Νιούκαστλ. Σε μία δημοσκόπηση που έγινε μετά την πρόσληψη του, ανάμεσα σε 40.000 άτομα, μόλις το 5% ήταν υπέρ του. Την πρώτη του σεζόν έσωσε εύκολα την ομάδα. Την επόμενη έκανε μία επιλογή με μεγάλο ρίσκο και έφερε στην ομάδα πολλούς γαλλόφωνους παίκτες (Καμπαγέ, Ντεμπά Μπα κ.α). Το πλάνο του βγήκε, καθώς η σεζόν ξεκίνησε με ένα αήττητο σερί 11 αγωνιστικών. Τον Ιανουάριο του 2012 έφτασε και ο Παπίς Σισέ, ο οποίος βοήθησε στα μέγιστα, ώστε η ομάδα να καταλάβει την πέμπτη (!) θέση της βαθμολογίας και ο Πάρντιου να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους προπονητές της χώρας. Αυτή η επιτυχία έδωσε στον ίδιο το βραβείο του προπονητής της χρονιάς, στην Premier League και το βραβείο LMA Manager of the year. Εγινε ο πρώτος και ο μόνος Άγγλος προπονητής που κατακτά και τα δύο την ίδια σεζόν. Αυτά οδήγησαν την ομάδα στο να του κάνει νέο συμβόλαιο με διάρκεια οκτώ (!) έτη.
Ακολούθησε η πρώτη Ευρωπαϊκή επιτυχία, φτάνοντας μέχρι τα προημιτελικά του Europa League. Τον Νοέμβριο του 2013 και τον Νοέμβριου του 2014 αναδείχθηκε προπονητής του μήνα στην Premier League, κάνοντας τέσσερις σερί και έξι νίκες αντίστοιχα. Μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφερε την πρώτη νίκη της Νιούκαστλ, μέσα στο «Όλντ Τράφορντ», μετά από 41 χρόνια, αλλά και να σπάσει το μεγάλο αήττητο της Τσέλσι. Του χρεώθηκε πως η ομάδα έκανε και μεγάλα κακά διαστήματα στη σεζόν, έτσι, τον Δεκέμβρη του 2014 αποχώρησε με προορισμό την Κρίσταλ Πάλας.
Στην Κρίσταλ Πάλας κατάφερε να κατακτήσει την μεγαλύτερη βαθμολογική θέση στην ιστορία της ομάδας, την 10η. Την επόμενη σεζόν κατάφερε να οδηγήσει την Κρίσταλ Πάλας στον τελικό του FA Cup, όπου έχασε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αποχώρησε τον Δεκέμβρη του 2016, μετά από μία αποτυχημένη εκκίνηση.
Τελευταίος του προορισμός στην Αγγλία ήταν η Γουέστ Μπρομ, όμως δεν κατάφερε ποτέ να προσαρμοστεί και αποχώρησε μετά από τέσσερις μήνες. Ακολούθησε η πρώτη πρόκληση εκτός Αγγλίας και η Άντο Ντε Χάαγκ, με την όποια δεν κατάφερε να ολοκληρώσει σεζόν, κυρίως λόγω της πανδημίας. Έπειτα, πήγε στην Βουλγαρία και ανέλαβε έναν συμβουλευτικό ρόλο στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Αυτή ήταν η τελευταία δουλεία του Πάρντιου πριν τον Αρη.
Συνοπτικά, πρόκειται για έναν προπονητή που έχει συνδέσει το όνομα του με τεράστιες επιτυχίες. Μετρά νίκες κόντρα στις μεγαλύτερες ομάδες της Premier League και στους κορυφαίους προπονητές της. Πάρα ταύτα έχει και απογοητευτικές σεζόν, με πολλές αναμετρήσεις χωρίς νίκη. Επιπλέον, έχει πάντα λόγο στον μεταγραφικό σχεδιασμό και προσέχει ώστε οι παίκτες που θα ενταχθούν στο ρόστερ να ταιριάζουν με το υπάρχον σύνολο της ομάδας.
Στον Άρη ο Πάρντιου ήρθε να αποδείξει πως έχει ακόμη πράγματα να προσφέρει στο ποδόσφαιρο και πως μόνο τυχαία δεν ήταν όσα κατάφερε να κάνει στην μέχρι τώρα καριέρα του.
Άλαν Πάρντιου: Η τακτική του νέου προπονητή του Αρη
Ο Πάρντιου ελίσσεται μεταξύ του 4-2-3-1 και του 4-4-2. Στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο θέλει έναν παίκτη που έχει τεχνικά την ικανότητα να δημιουργήσει και έναν με μεγαλύτερη έφεση στα φυσικά χαρακτηριστικά, ενώ συνήθως προτιμά έμπειρους παίκτες. Όσον αφορά τα πλάγια μπακ, επιλέγει ποδοσφαιριστές με ταχύτητα και ικανότητα στην επίθεση.
Στο κέντρο υπάρχουν δύο παίκτες που κρατάνε σταθερά την θέση τους, με τον έναν να είναι περισσότερο τεχνίτης και τον άλλον να έχει περισσότερα φυσικά χαρακτηριστικά, όμως θέλει και οι δύο να βάζουν τα πόδια τους στην φωτιά. Τα εξτρέμ επιθυμεί να έχουν ταχύτητα και τεχνική, ενώ συνήθως τους δίνει την ελευθερία των κινήσεων.
Τέλος, υπάρχει ένας σταθερός επιθετικός – στόχος, που κρατάει την θέση του και μαζί του στην επίθεση βρίσκεται ένας παίκτης που έχει πιο ελεύθερο ρόλο. Το πιο δύσκολο είναι να καθορίσουμε αυτή την επιθετική δυάδα και νομίζω πως αυτό είναι και το μυστικό του. Ο επιθετικός – στόχος έχει σταθερή θέση και συνήθως κυνηγά της μεγάλες μπαλιές, ενώ ο δεύτερος παίκτης πρέπει να ξέρει πως κινείται στον κενό χώρο, γιατί ο ρόλος του είναι να μπερδεύει την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργεί χώρους από το πουθενά.
Πιθανότατα, η επιθετική δυάδα θα αποτελείται από τον Μανού και τον Γκρέι, εκτός αν ο Μανού κατέβει στο κέντρο και στην επίθεση δούμε τον Γκρέι και τον Πάλμα. Ιδανικός για την θέση δίπλα στον Γκρέι θα ήταν ο Ζερβίνιο, όμως ο Ιβοριανός δεν δείχνει ακόμη έτοιμος.
Πάρντιου: Προπονητής και τεχνικός διευθυντής στον Αρη;
Ο Καρυπίδης κατηγορήθηκε πολλές φορές γιατί δεν φαινόταν να δίνει τα… κλειδιά της ομάδας σε κανέναν. Χρόνια έλειπε κάποιος τεχνικός διευθυντής και κάποιος που να έχει αρμοδιότητες, πέραν των αναγκών του προπονητή. Ο Πάντριου ερχόμενος στον Άρη, φαίνεται να έχει αναλάβει ό,τι αφορά το ποδοσφαιρικό τμήμα.
Τα προηγούμενα χρόνια διατέλεσε και τεχνικός διευθυντής, στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας, ενώ σε όποια ομάδα και να πήγε συνέδεσε το όνομα του με εξαιρετικές μεταγραφές. Για παράδειγμα, όταν βρισκόταν στην Γουέστ Χαμ, στην ομάδα ήρθε ο Μασεράνο και ο Κάρλος Τέβεζ, ενώ στην Νιούκαστλ δημιούργησε την επιτυχημένη γαλλόφωνη «παροικία».
Τι είδαμε στο ντεμπούτο του Πάρντιου στον Αρης
Στην πρώτη του αναμέτρηση με τον Άρη, ο Πάντριου κατάφερε να πάρει μία μεγάλη νίκη, κόντρα στον Ολυμπιακό. Στις δηλώσεις του είπε πως δούλεψε αρκετά πράγματα στις πρώτες προπονήσεις, όμως δεν θα αλλάξει πολλά αγωνιστικά και αυτό έκανε. Είδαμε ένα σταθερό αμυντικό δίδυμο, με τον Φαμπιάνο να έχει περισσότερες πρωτοβουλίες δημιουργικά. Ο Νταμπό κράτησε σταθερά την θέση του και δεν ρίσκαρε καθόλου με προωθήσεις. Οι μεσοεπιθετικοί είχαν ελευθερία κινήσεων, με αποκορύφωμα την μαγική κίνηση του Μαντσίνι στην πλάτη της άμυνας. Εντυπωσιακό είναι πως ρίσκαρε να παίξει χωρίς καθαρό επιθετικό, ρίχνοντας στην μάχη τον Πάλμα και βγάζοντας τον Γκρέι. Αυτή η κίνηση έκανε την επίθεση των κιτρίνων απρόβλεπτη και οι επιθετικοί δημιουργούσαν συνεχώς χώρους.
Πάντως, το μαγικό πρώτο γκολ με την μεγάλη μπαλιά του Νταμπό και την κίνηση του Μαντσίνι είναι ακριβώς το στυλ Πάντριου.
Τα γνώριμα πρόσωπα
Ο Πάντριου έρχεται στον Άρη γνωρίζοντας τον Γκρέι και τον Οντεμπάγο, από τα Αγγλικά γήπεδα. Όσον αφορά τον πρώτο, θέλει να χτίσει πάνω του και να τον χρησιμοποιήσει ως τον σταθερό επιθετικό του, που θα κυνηγά τις μεγάλες μπαλιές, θα ανοίγει χώρους στην αντίπαλη άμυνα και θα εκμεταλλεύεται την σύγχυση που θα προκαλεί με την κινητικότητα του ο δεύτερος επιθετικός. Ο Οντμεπάγο έδειξε πολύ καλά δείγματα στις πρώτες του συμμετοχές και θα δώσει μεγάλη μάχη με τον Μ’Μπακατά για μία θέση στην ενδεκάδα. Ο Άγγλος είναι δυνατός, έχει τεχνική και δείχνει πολύ πιο σταθερός αμυντικά από τον συναγωνιστή του για την θέση, ενώ δείχνει να είναι γενικά ένας καλός χειριστής της μπάλας.
Επιπλέον, στον Άρη θα βρει τον Μαζικού, τον οποίο είχε και στην ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Τον επέλεξε για την αρχική ενδεκάδα, κόντρα στον Ολυμπιακό και θέλει να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του και τις προωθήσεις τους. Ο Μαζικού δείχνει να έχει εξαιρετική αντοχή και τοποθέτηση, προσόντα που είναι πολύ σημαντικά για ένα πλάγιο μπακ.
Οι κανόνες και το φιλικό
Ο Πάντριου με το που ήρθε στην ομάδα της Θεσσαλονίκης έδειξε αμέσως πως θέλει να δουλέψει σε πολύ επαγγελματικά πλαίσια. Γι’ αυτό και θέσπισε αμέσως κάποιους κανόνες. Απαγόρευσε τα κινητά στα αποδυτήρια, ζήτησε από τους παίκτες να φτάνουν στην προπόνηση μία ώρα πριν την έναρξη και προσέλαβε ειδικό διατροφολόγο και σεφ, για τα γεύματα των παικτών. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν πως ο Άγγλος τεχνικός δεν θέλει να αφήσει τίποτα στην τύχη.
Επιπλέον, επέλεξε να μην παίξει κάποιο φιλικό στην διακοπή. Αυτή η απόφαση έχει να κάνει με την επιθυμία του να δέσει η ομάδα όσο το δυνατό πιο σύντομα, αλλά πιθανότατα δεν θέλει να δώσει ”υλικό για διάβασμα” στους αντιπάλους.
Τι βρίσκει στον Άρη ο Πάρντιου
Η μεγάλη πληγή του φετινού Άρη είναι το κέντρο και αυτό θα είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του Πάρντιου. Η μεσαία γραμμή έχει πολλά κενά, διότι δεν υπάρχει ταχύτητα. Ο Ντιόπ είναι γρήγορος, όμως παρασύρεται πολύ εύκολα. Ο Νταμπό έχει καλή τοποθέτηση, αλλά είναι ανέτοιμος και ο Ντουκουρέ έχει συχνά τραυματισμούς. Σε θέση του κέντρου έχουμε δει τόσο τον Ματέο Γκαρσία, όσο και τον Μανού Γκαρσία, κάτι που δεν συνάδει με την τακτική του νέου προπονητή, ο οποίος θέλει τους κεντρώους να κρατάνε σταθερά την θέση τους. Ενδιαφέρον θα έχει η άφιξη του Ετεμπό, τον οποίον ο Πάρντιου γνωρίζει από τα γήπεδα της Αγγλίας.
Το πρόβλημα που υπάρχει στο κέντρο μεταφέρεται και στην άμυνα καθώς υπάρχουν κενά. Έτσι, φέτος βλέπουμε το περσινό αλάνθαστο δίδυμο, Μπράμπετς – Φαμπιάνο, να είναι λίγο έξω από τα νερά του. Για τον Τσέχο ίσως και να φταίει λίγο η κούραση, μιας και παίζει συνεχόμενους αγώνες, σε Εθνική και Άρη, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως είπαμε και παραπάνω ο Πάρντιου θέλει στην ουσία δύο εξάρια, που βάζουν τα πόδια τους στην φωτιά. Θέλει τον έναν με τεχνικά χαρακτηριστικά και τον άλλον με φυσικά προσόντα. Από τον πρώτο θέλει να βλέπει στον χώρο και στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας για μεγάλες μπαλιές και από τον δεύτερο θέλει να παίζει σταθερά στον χώρο του κέντρου.
Στα θετικά, θα βρει ένα πολύ ποιοτικό και γεμάτο ρόστερ. Υπάρχουν παίκτες που παίζουν δύο και τρείς θέσεις και έτσι πάντα θα υπάρχουν επιλογές. Στα εξτρέμ υπάρχουν πολλοί παίκτες με ταχύτητα και τεχνική, όπως ακριβώς θέλει ο Πάρντιου τους παίκτες του στις πτέρυγες.
Άρης: Τα μακροχρόνια στοιχήματα
Στόχος του φετινού Άρη είναι ο τίτλος. Στο πρωτάθλημα δεν μπορεί ακόμη να στοχεύει, κυρίως λόγω έλλειψης σταθερότητας, όμως το κύπελλο το θέλει και το θέλει διακαώς. Αν ο Πάρντιου καταφέρει αυτόν τον στόχο, τότε το όνομα του θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία της ομάδα. Οι κιτρινόμαυροι στέκονται εξαιρετικά στα ντέρμπι και δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα, από καμία ομάδα του big -5-, το θέμα τους είναι οι μικρομεσαίες ομάδες. Όσον αφορά το πρωτάθλημα, ο στόχος είναι ίδια ή καλύτερα από πέρσι. Με λίγα λόγια η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα είναι ευχαριστημένη με μία θέση στην τριάδα.
Αποδόσεις: Να κερδίσει ο Άρης το πρωτάθλημα – 31.00 (Novibet)
– Να τερματίσει ο Άρης στoυς 2 πρώτους – 8.00 (Novibet) / Να τερματίσει ο Άρης στους 3 πρώτους – 3.00 (Novibet) / Να τερματίσει ο Άρης στους 4 πρώτους – 1.90 (Novibet)
– Να κερδίσει ο Άρης το Κύπελλο – 7.50 (Stoiximan.gr)