Φορτούνα Ντίσελντορφ: Μια ζωή στο «πάνω-κάτω»
Ο Ρήνος είναι από τους σημαντικότερους ποταμούς της Ευρώπης. Κάποτε, μαζί με τον Δούναβη, ήταν βόρειο σύνορο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Πηγάζει στην Ελβετία και αφού περνά Αυστρία, Λιχτενστάιν, Γερμανία, καταλήγει στην Ολλανδία.
Στο διάβα του «μαζεύει» τα νερά από διάφορους παραποτάμους στη Βόρεια και Kεντρική Ευρώπη. Ένας από αυτούς, ο ποταμός Ντίσελ, στις όχθες του οποίου χτίστηκε το Ντίσελντορφ. Μια πόλη περίπου 600.000 κατοίκων, μεταξύ των οποίων και 12.000 Έλληνες. Εκεί όπου εδρεύει και η τοπική Φορτούνα.
Οι τελευταίες επιτυχίες και το ρεκόρ
Από τις πρώτες πρωταθλήτριες Γερμανίας, πίσω στο 1933, στη μοναδική φορά που βρέθηκε στην κορυφή της χώρας. Τελευταίες επιτυχίες τα δύο Κύπελλα το 1979 και το 1980, για να έρθει μετά ένα τρομερό «πάνω-κάτω» που έβαλε το όνομά της δίπλα σε ένα περίεργο ρεκόρ του Γερμανικού ποδοσφαίρου.
Η Φορτούνα Ντίσελντορφ είναι η μοναδική Γερμανική ομάδα που έκανε τη διαδρομή από την 1η κατηγορία μέχρι την 4η και πάλι πίσω μέσα σε μόλις 15 χρόνια!
Η κάθοδος και τα οικονομικά προβλήματα
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά: Τη σεζόν 1996/1997 η Φορτούνα τερματίζει 16η στην Μπουντεσλίγκα, επτά βαθμούς κάτω από τη Χάνσα Ροστόκ, και μαζί με τη Φράιμπουργκ και τη Σαιντ Πάουλι, παίρνουν τον δρόμο για τη Β’ Κατηγορία.
Εκεί όπου έμεινε μέχρι και το 1999, όταν τερμάτισε τελευταία, με μόλις πέντε νίκες σε όλη τη σεζόν. Ο κατήφορος δεν σταμάτησε, με την ίδια να χάνει άλλη μια κατηγορία το 2002, φτάνοντας στην 4η! Θα μπορούσαν μάλιστα τα πράγματα να είναι και χειρότερα καθώς αποφεύγει τον υποβιβασμό στην 5η κατηγορία εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων άλλων ομάδων
Όχι βέβαια πως τα δικά της οικονομικά ήταν καλύτερα. Σκεφτείτε μόνο πως από το 2001 μέχρι το 2003 ο βασικός της χρηματοδότης, κι αυτός που την κρατούσε στη ζωή, ήταν ένα punk συγκρότημα της περιοχής! Παράλληλα, για έξτρα έσοδα, έγιναν δημοπρασίες για πολλά κομμάτια του «Rheinstadion», του σταδίου της που από το 2002 είχε γκρεμιστεί ώστε τη θέση του να πάρει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο.
Όχι φυσικά με δικά της λεφτά, το «ESPRIT Arena» θα κατασκευαζόταν με λεφτά του Δήμου.
Η αγάπη του κόσμου
Η δική της δύναμη ήταν η αγάπη του κόσμου της περιοχής, αυτός που έσπαγε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε προσελεύσεις, στην προσπάθεια του να δει την ομάδα να ανεβαίνει ξανά τις κατηγορίες.
Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2004, 38.123 θεατές βρέθηκαν στο εντός έδρας με την Ουνιόν Βερολίνου, αριθμός ρεκόρ για αναμέτρηση 3ης κατηγορίας εκείνη την εποχή.
Από τότε, το 2004, άλλωστε είχε ξεκινήσει και η πορεία της επιστροφής. Μια πορεία που κράτησε 8 χρόνια.
Στην διαδρομή αυτή έσπασε ξανά ένα ρεκόρ. Στη νίκη της επί τις Βέρντερ Βρέμης 2, τον Μάιο του 2009, στο γήπεδο βρέθηκαν 50.000 άνθρωποι για να πανηγυρίσουν την άνοδο της ομάδας στη Β’ κατηγορία. Σε μια χρονιά που η Φορτούνα τους είχε αποζημιώσει, καθότι δεν γνώρισε ούτε μια ήττα στο γήπεδό της.
Μπουντεσλίγκα αλλά… για λίγο
Η μεγάλη επιστροφή στην πρώτη κατηγορία έγινε τρία χρόνια μετά, το 2012, σε έναν επεισοδιακό αγώνα με την Χέρτα Βερολίνου, που δεν τελείωσε μέσα στο γήπεδο, αλλά συνεχίστηκε στις δικαστικές αίθουσες για αρκετές εβδομάδες μετά.
Ίσως αυτή η αναταραχή δεν επέτρεψε στην ομάδα να στηθεί κατάλληλα για το δύσκολο έργο της επόμενης σεζόν. Η χρονιά 2012/2013 τη βρήκε να τερματίζει προτελευταία και να παίρνει άμεσα τον δρόμο της επιστροφής στη Β’ Κατηγορία.
Εκεί όπου βρίσκεται τα τελευταία χρόνια. Εκεί όπου βρίσκεται και φέτος, μετά από μια επεισοδιακή περσινή σεζόν που κέρδισε την παραμονή της λίγο πριν το φινάλε.
Το σήμερα
Η περιπέτεια έβαλε μυαλό σε όλους. Το καλοκαίρι οι κινήσεις ήταν σοβαρές και στοχευμένες, με στόχο να μην μπλέξει πάλι σε περιπέτειες.
Εντεκα αγωνιστικές μετά όχι μόνο έχει καταφέρει να κρατηθεί μακριά από μπελάδες, αλλά φιγουράρει και μόνη πρώτη στον πίνακα.
Ποιος ξέρει, με αυτή τη Φορτούνα που από το 1997 μέχρι σήμερα ανεβοκατεβαίνει της κατηγορίες σπάζοντας κάθε σχετικό ρεκόρ, τίποτα δεν είναι έκπληξη.
Η συνέχεια σήμερα, στις 21:30 στο γειτονικό Μπόχουμ, μόλις 50 χιλιόμετρα μακριά από τη βάση της.