Site icon betmarket.gr

Γουέστ Χαμ: Τα… καλόπαιδα του Ανατολικού Λονδίνου

Μετά το Σαββατοκύριακο του Κυπέλλου η Πρέμιερ Λιγκ ξεκινά ξανά απόψε και με αφορμή ένα μίνι Λονδρέζικο ντέρμπι ανάμεσα σε Γουέστ Χαμ και Κρίσταλ Πάλας, το betmarket βρίσκει αφορμή να σταθεί στα «σφυριά» της Αγγλίας.

Η φετινή σεζόν

Η Γουέστ Χαμ που ξεκίνησε τη φετινή σεζόν με τον Σλάβεν Μπίλιτς στον πάγκο της, αλλά οι δρόμοι της με τον Κροάτη τεχνικό χώρισαν στις αρχές Νοεμβρίου. Νέος τεχνικός ο Σκωτσέζος Μόγες, στην επιστροφή του στα γήπεδα της Αγγλίας.

Δύο και κάτι μήνες μετά, η ομάδα βρίσκεται στην 11η θέση του πίνακα, έχει μεν αρκετές αντιπάλους της από κάτω, αλλά η διαφορά από τις θέσεις της ουράς είναι μόλις τέσσερις βαθμοί. Δεν τη λες και διαφορά ασφαλείας..

Η ιστορία της Γουέστ Χαμ έχει πολλά σημεία να σταθείς. Σήμερα θα «πιάσουμε» τρείς από τους σημαντικότερους σταθμούς της.

Η δεκαετία του 1960

Σαφέστατα η περίοδος που εδραίωσε τη Γουέστ Χαμ στους «μεγάλους» όχι μόνο της Αγγλίας αλλά ολόκληρου του πλανήτη. Η αρχή έγινε το 1964 με την κατάκτηση του Κυπέλλου. Η συνέχεια δόθηκε την επόμενη χρονιά, με την κατάκτηση του Κυπελλούχων να την κάνει γνωστή στην Ευρώπη. Για να έρθει το 1966 η Παγκόσμια καταξίωση. Η Εθνική ομάδα της Αγγλίας κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, με μεγάλους πρωταγωνιστές τρεις ποδοσφαιριστές που φορούν τη φανέλα της Γουέστ Χαμ. Ο μεγάλος αρχηγός Μπόμπι Μουρ, ο σκόρερ του ενός τέρματος στον τελικό Μάρτιν Πίτερς και ο Τζεφ Χέρστ με το μοναδικό χατ τρικ που σημείωσε. Οι τρεις τους έχουν γίνει και άγαλμα, όπως βλέπετε στη φωτογραφία

Η βία και οι δεκαετίες του… αίματος

Τις επόμενες δεκαετίες η Αγγλία στιγματίστηκε από τον κύκλο βίας στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, με τους οπαδούς της Γουέστ Χαμ να είναι από τους πλέουν σκληροπυρηνικούς.

Δεν είναι λίγες οι «άγριες» ιστορίες με δαύτους, ιδιαίτερα στα μεγάλα ντέρμπι μίσους με τη γειτόνισσα Μίλγουολ. Οι μεταξύ τους αναμετρήσεις έχουν χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο «σκληρά» ντέρμπι σε ολόκληρο τον κόσμο.

Παρόμοια… αισθήματα τρέφει ο κόσμος της Γουέστ Χαμ και για τι γειτόνισσα στο Ανατολικό Λονδίνο Τότεναμ.

Ιδιαίτερα τις δεκαετίες του 1970 και του 1980 τα… καλόπαιδα της Γουέστ Χαμ δεν έχαναν αφορμή να «πλακώνονται» με τον οποιονδήποτε.

Το νέο γήπεδο

Ακολούθησε μια περίοδος αστάθειας για την ομάδα, με την ίδια πολλές φορές να γίνεται ασανσέρ μεταξύ των κατηγοριών.

Σημαντικότερο στοιχείο της σύγχρονης ιστορίας της δεν είναι κάποια επιτυχία στο γήπεδο, αλλά το ίδιο το γήπεδο!

Το πρώην «Απτον Παρκ», το ιστορικό «Μπόλιν Γκράουντ» το οποίο τη φιλοξενούσε από το 1904 αποτελεί πλέον παρελθόν. Ανατινάχθηκε πριν μερικούς μήνες, αφού η ομάδα είχε μεταφερθεί στο υπερσύγχρονο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου.

Τελευταία σεζόν στο ιστορικό γήπεδο αυτή το 2015/2016. Από την πρώτη κιόλας αγωνιστική το κλίμα ήταν το ίδιο. «Πάμε να γιορτάσουμε κάθε παιχνίδι. Πάμε να αποχαιρετίσουμε την… ιστορία μας με μια επιτυχημένη σεζόν». Και το πέτυχε. Τερμάτισε στην 7η θέση και κέρδισε το Ευρωπαϊκό εισιτήριο. Εντός έδρας έκανε εννέα νίκες σε 19 παιχνίδια (9-7-3), με τη νίκη με 3-2 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στις 10 Μαίου 2016 να είναι το τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος που φιλοξενήθηκε εκεί.

Η 21η Αυγούστου τη βρήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου. Εντυπωσιακή ατμόσφαιρα, με τον κόσμο να την «σπρώχνει» στη νίκη με 1-0 επί της Μπόρνμουθ.

Οικονομική άνθηση

Η περσινή σεζόν δεν ήταν το ίδιο καλή με την τελευταία στο παλιό της γήπεδο. Ούτε η φετινή μοιάζει πως θα έχει ιδιαίτερη επιτυχία. Ισως χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Ισως χρειαστεί να περάσει καιρός για να αποκτήσει το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου τη δύναμη που είχε το θρυλικό «Μπόλιν Γκράουντ». Ισως αλλά και αν, γιατί δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε δυναμική ένα από τα πιο φημισμένα γήπεδα στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου.

Το σίγουρο είναι πως η αλλαγή ήταν ευχάριστη για τα ταμεία του Συλλόγου. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ουέφα, τα «σφυριά» τελείωσαν τη σεζόν με πάνω από 1 εκατ. θεατές στα εντός έδρας τους! Ο μέσος όρος εισιτηρίων στα εντός έδρας ήταν περίπου 60.000, κάτι που έφερε στο τέλος της σεζόν συνολικά 1 εκατ 82 χιλιάδες θεατές στις κερκίδες της.

Νούμερα που όπως ήταν φυσικό εκτόξευσαν και τα έσοδά της. Η Γουέστ Χαμ μέτρησε 194 εκατ. ευρώ στα ταμεία της, κατακτώντας τη 19η θέση στη σχετική κατάταξη. Εκεί που πρώτη είναι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεύτερη η Μπαρτσελόνα και 3η η Ρεάλ Μαδρίτης.

Το ερώτημα που πλανάτε για τα επόμενα χρόνια είναι αν θα καταφέρει η Γουέστ Χαμ να γίνει ένα παγκόσμιο Brand, εκμεταλλευόμενη τα όσα της προσφέρει το νέο της γήπεδο ή θα υπερτερήσουν πάλι οι… συμμορίες σε εκείνη την κακόφημη γειτονιά του Ανατολικού Λονδίνου.

Exit mobile version