Γουλβς: Οι λύκοι αγρίεψαν
Κάποτε χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης, όταν μεσουρανούσε τη δεκαετία του 1950. Επιτυχίες που την κατατάσσουν σε αυτό που λέμε «βαριές φανέλες» του Αγγλικού ποδοσφαίρου, ακόμη κι αν τα τελευταία χρόνια είναι ελάχιστες οι φορές που το όνομά της βρέθηκε για καλό λόγο στα πρωτοσέλιδα.
Η είσοδος των Κινέζων
Τον Ιούλιο του 2016 στο τιμόνι της Γουλβς βρέθηκε ένα σχήμα από Κινέζους επιχειρηματίες, τραβώντας πάνω της τα βλέμματα του ποδοσφαιρικού, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.
Η πρώτη χρονιά μόνο ως επιτυχημένη δεν χαρακτηρίστηκε. Τρεις αλλαγές προπονητών, με την ομάδα να αδυνατεί να βρει αγωνιστική ταυτότητα και να τερματίζει στη 15η θέση της Τσάμπιονσιπ. Το πιο… βαρύ από όλα βέβαια ήταν οι μόλις 8 νίκες στο κάποτε «κάστρο» της, το «Μολινό».
Ο Μέντες και η αμφισβήτηση
Φέτος το καλοκαίρι ήταν δεδομένο πως η ομάδα χρειαζόταν αλλαγές, με τους Κινέζους πάντως να επιμένουν στο πολυεθνικό πλάνο που είχαν ξεκινήσει από πέρσι.
Διοικητικά η αλλαγή ήταν η είσοδος του Χόρχε Μέντες στο… τιμ των αποφάσεων. Αλλαγή που δεν πήρε με καλό μάτι ο Τύπος και ο κόσμος, καθώς ο Πορτογάλος παράλληλα ήταν ατζέντης και υπήρχε το άγχος πως θα επωφεληθεί φέρνοντας τους… δικούς του.
Η ανησυχία έγινε εντονότερη, όταν ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Νούνο Εσπιρίτο Σάντος για τον πάγκο της Γούλβς. Μαντέψτε: Πελάτης του Μέντες και Πορτογάλος, με μηδενική εμπειρία από τον κόσμου του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Μέχρι τότε είχε περάσει από Βαλένθια και Πόρτο, έχοντας ξεκινήσει την προπονητική του καριέρα από τη Ρίο Αβε. Η έξοδος της τελευταίας στην Ευρώπη ήταν και το… χάιλαιτ στο βιογραφικό του.
Τα κείμενα για την επιρροή του Μέντες στον τρόπο λειτουργίας των «λύκων» γινόταν ολοένα και πιο επιθετικά. Κάτι που ανάγκασε τον γενικό διευθυντή Ντάλριμπ να προβεί σε δημόσια τοποθέτηση, σχετικά με τον ρόλο του Μέντες στην ομάδα, καθησυχάζοντας τον κόσμο.
Η επένδυση των 19 εκατ. λιρών
Ο πιο σίγουρος τρόπος για να… κλείσει για τα καλά κάθε αντιφατική φωνή ήταν οι επενδύσεις. Και αυτές έγιναν. Μπορεί το πλάνο να ήταν σαφές και στην ομάδα να ερχόταν ποδοσφαιριστές επιλογής Σάντος με… ολίγον από Μέντες, αλλά αυτοί ήταν… ακριβοί!
Ο Νέβες άφησε την Πόρτο για να πάει στην Τσάμπιονσιπ, ο Χότα ήρθε από την Ατλέτικο Μαδρίτης, οι Μπολ και Μιράντα επίσης από την Πορτογαλία, ο Μπονατίνι από την Αλ Χιλάλ. Συνολικά δαπανήθηκαν περίπου 19 εκατ. λίρες για την ενίσχυση του ρόστερ.
Ο κόσμος βλέποντας την προσπάθεια στράφηκε πλέον υπέρ της ομάδας. Τα διαρκείας έσπασαν ρεκόρ πενταετίας και στην πρεμιέρα απέναντι στη Μίντλεσμπρο στο «Μολινό» έγινε το πρώτο sold out μετά το 1980!
Το δυναμικό μπάσιμο και η πρωτιά
Είχε φτάσει η ώρα να κριθούν τα πάντα στο γήπεδο. Το ξεκίνημα θεωρητικά έμοιαζε βουνό. Μετά τη Μίντλεσμπρο, είχε μπροστά της Ντέρμπι και Χαλ. Πρόγραμμα απίστευτα δύσκολο για μια εντελώς νέα ομάδα, με τον Σάντος να καινοτομεί με ένα 3-4-3 που ήταν άγνωστο στην Τσάμπιονσιπ.
Στα 23 του ο Βραζιλιάνος Μπονατίνι (φώτο), που μετά τις σούπερ σεζόν στην Εστορίλ, αποφάσισε να πάει στη Σαουδική Αραβία και στην Αλ Χιλάλ, θέλει να επιστρέψει στο… κανονικό ποδόσφαιρο. Είναι ο σκόρερ στην πρεμιέρα, στο 1-0 επί της Μίντλεσμπρο.
Ο Μπάρι Ντάγκλας, ένας σκωτσέζος αμυντικός επίσης καλοκαιρινή προσθήκη και ο Πορτογάλος Καβαλέιρο είναι αυτοί που την οδηγούν στο 2-0 μέσα στην Ντέρμπι.
Ακολουθεί το 3-2 στην έδρα της Χαλ, για να πιστοποιήσει πως φέτος η Γουλβς μπορεί να τα καταφέρει. Τρία στα τρία, εννέα βαθμοί, ενθουσιασμός και πάνω από όλα νέα αποκτήματα που δείχνουν ικανά να κάνουν τη διαφορά.
Σήμερα, μετά από 15 αγωνιστικές, ο Μπονατίνι είναι ο πρώτος σκόρερ ολόκληρου του πρωταθλήματος, ενώ οι Χότα και Νέβες είναι αυτοί που την καθοδηγούν με μαεστρία από τη μεσαία γραμμή.
Η θέση του Σάντος στον πάγκο μοιάζει εγγυημένη, το «Μολινό» έγινε ξανά έδρα και απόψε περιμένει εκεί τη Φούλαμ.
Στις 21:45 στην προσπάθεια της Γούλβς να παραμείνει στην κορυφή της Τσάμπιονσιπ!