Ο Παναθηναϊκός το πάλεψε όσο μπορούσε με τον Ιταλό τεχνικό, Σάρι, αλλά δεν του βγήκε το στοίχημα. Έτσι, ενεργοποίησε την περίπτωση του Ντιέγκο Αλόνσο. Το όνομά του προκάλεσε ένα μούδιασμα στον κόσμο των «πρασίνων» κι αυτό σαφώς δεν είναι παράλογο. Κακά τα ψέματα, άλλο το γκελ του ονόματος του Σάρι και άλλο του Αλόνσο.
Μετράει το περιεχόμενο
Από την άλλη, όμως, καλό θα είναι κάποια στιγμή να μην κρίνουμε μία «συσκευασία» μόνο από το περιτύλιγμά της. Όταν ήρθε ο Αλμέιδα για την ΑΕΚ οι περισσότεροι στοιχημάτιζαν ότι δε θα βγάλει την πρώτη παρέλαση χωρίς να γνωρίζουν το ποιόν του (ακόμη θυμόμαστε την ειρωνεία που δεχτήκαμε, επειδή εκφραστήκαμε με θερμά λόγια για την έλευσή του). Η διάψευση ήταν πανηγυρική. Το ίδιο θα συνέβαινε και με τον Μεντιλίμπαρ στον Ολυμπιακό εάν δεν είχε κατακτήσει το Γιουρόπα με τη Σεβίλλη. Το ίδιο ισχύει και με τον Ντιέγκο Αλόνσο τώρα. Άλλωστε, το πρώτο μήνυμα που λάβαμε ήταν για το εάν θα είναι εδώ στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου!
Απέτυχε στη Σεβίλλη
Από εκεί και πέρα, είναι γνωστή η ρήση ότι οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια. Βάσει αυτών, η πρώτη προπονητική του προσπάθεια στην Ευρώπη απέτυχε παταγωδώς, καθώς έμεινε μόλις δύο μήνες στον πάγκο της Σεβίλλης (αντικατέστησε τον Μεντιλίμπαρ) έχοντας το ισχνότατο 2-5-7. Με τις νίκες στο Κύπελλο απέναντι σε ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.
Η αποθέωση από Ράκιτιτς
Εμείς πάλι, θεωρούμε ότι οι αριθμοί δε λένε την αλήθεια αναφορικά με την εικόνα της Σεβίλλης στο διάστημα αυτό. Ο ανδαλουσιάνικος σύλλογος έπαιξε, κατά την άποψή μας, την καλύτερη μπάλα της τελευταίας 2ετίας. Κι εάν κάποιος, ορθώς, μπορεί να αμφισβητήσει τα λεγόμενά μας, σε καμία περίπτωση δε δύναται να πράξει το ίδιο με τον Ιβάν Ράκιτιτς. Ο εμβληματικός Κροάτης φόρεσε 237 φορές τη φανέλα της (2011-14, 2020-2024) και δήλωσε, πάνω – κάτω, το ίδιο υποστηρίζοντας επίσης, ότι τα αποτελέσματα αδίκησαν κατάφωρα το έργο του Ουρουγουανού (σ.σ. ο Κροάτης μίλησε με θερμά λόγια και για τον Μεντιλίμπαρ).
Λάθος τάιμινγκ
Εξάλλου, πήγε σε μία Σεβίλλη που δε φημίζεται, πλέον, για την υπομονή της στο θέμα των προπονητών, καθώς έχει αλλάξει 12 τα τελευταία 7 χρόνια! Επίσης, δε γνώριζε το ρόστερ και δεν του πιστώθηκε ικανός χρόνος για να το μάθει. Επιπλέον, ο ανδαλουσιάνικος σύλλογος έχει, αρκετό καιρό τώρα, τεράστια διοικητικά και οικονομικά προβλήματα (τα πρώτα είναι, πλέον, παρελθόν), κάτι που επιφέρει τεράστια ένταση σε ολόκληρο τον Οργανισμό.
Δεν είναι τυχαία περίπτωση
Το ερώτημα που σαφώς μπαίνει στο τραπέζι είναι εάν θα πετύχει στον Παναθηναϊκό. Αυτό κανείς δεν μπορεί να το εκτιμήσει με ασφάλεια. Σίγουρα, πάντως, δεν είναι αμελητέο το γεγονός ότι είναι ο μοναδικός προπονητής που κατέκτησε το Concacaf (το Τσάμπιονς Λιγκ της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής) με δύο διαφορετικούς συλλόγους. Και δη μεξικάνικους (Μοντερέι, Πατσούκα). Και το μεξικάνικο πρωτάθλημα δεν είναι σε καμία περίπτωση χειρότερο από το ελληνικό! Επίσης, τον επέλεξε ο Ντέβιντ Μπέκαμ στην πρώτη του χρονιά στην Ίντερ Μαϊάμι. Κάτι θα είδε πάνω του. Εμείς, πάντως, αυτό που θα κάνουμε στο BetMarket, είναι να τον αποκρυπτογραφήσουμε (βάσει της παρουσίας του μόνο σε πάγκους συλλόγων) ώστε να πάρει ο κόσμος του ΠΑΟ μία γεύση για το ποιόν του.
Τα δύο πρόσωπα
Ο Ντιέγκο Αλόνσο δεν περνάει απαρατήρητος. Η προσωπικότητά του κάνει γκελ με το καλημέρα. Ο Ουρουγουανός τεχνικός έχει δύο πρόσωπα. Στον έξω κόσμο σχολιάζεται για τις άρτιες στιλιστικές του επιλογές, είναι ευγενικότατος, προσέχει μέχρι και την τελευταία λέξη που εκστομίζει και υπερασπίζεται μέχρι… θανάτου τους ποδοσφαιριστές του και τον σύλλογο.
Τα δύο παρατσούκλια
Όταν, όμως, κλείνουν οι πόρτες του προπονητικού κέντρου… αλλάζουν τα πράγματα (δεν το λέμε με αρνητική χροιά). Το παρατσούκλι «ανεμοστρόβιλος», που του έδωσε ο πρώτος του τεχνικός, Ζούλιο Ρίμπας, στην Μπέλα Βίστα, όταν έπαιζε εκεί ως επιθετικός, τον ακολουθεί και ως προπονητή. Χρήζει αναφοράς εδώ, ότι υπάρχει και το «ατσάλινος γίγαντας» που του έβγαλαν οι οπαδοί της Μοντερέι.
Ελέγχει τα πάντα
Εντός των τειχών, λοιπόν, είναι παθιασμένος με αυτό που κάνει, έντονος στη συμπεριφορά του, κάτι που θα δυσκολέψει κάποιους ποδοσφαιριστές και υπέρ, υπέρ, υπέρ απαιτητικός! Επίσης, είναι 100% επαγγελματίας, μεθοδικός και απόλυτα συγκεντρωτικός. Τον κυριεύει, βέβαια, μερικές φορές ο ενθουσιασμός του. Επιπλέον, έχει μία τεράστια εμμονή να ελέγχει και την τελευταία λεπτομέρεια. Ή δυνατόν ακόμη και τα φαγητά που φτιάχνει ο σεφ για τους ποδοσφαιριστές του!
Κοντά σε όλους
Οι παίκτες θα νιώσουν για τα καλά την έντασή του, αλλά θα συνειδητοποιήσουν άμεσα από την άλλη, ότι θα είναι συνεχώς δίπλα τους. Θα ανακαλύψουν πως μπορούν να κάνουν μία πλάκα μαζί του, γνωρίζοντας, όμως, πάντα ποια είναι η θέση τους. Εξάλλου, είναι ένας άνθρωπος ο οποίος ενδιαφέρεται και δένεται με κάθε ποδοσφαιριστή και κάθε συνεργάτη του. Σημαντικό ατού του ότι μπορεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε προσωπικότητα ανεξαρτήτως ονόματος, ηλικίας και ταλέντου. Κι αυτό, επειδή, αναγνωρίζει την ιεραρχία που υπάρχει στα αποδυτήρια και προσαρμόζει τη συμπεριφορά του αναλόγως με το ποιον έχει απέναντί του. Χωρίς, πάντως, να χαϊδεύει τα μεγάλα ονόματα. Το έδειξε αυτό απ’ όπου κι αν πέρασε.
Οι «300» του Λεωνίδα
Ζει με πάθος το ποδόσφαιρο 24/7, είναι φουλ παρακινητικός και μιλάει στους παίκτες πριν τις προπονήσεις, αλλά και τους αγώνες. Ξεχωρίζουν οι ομιλίες του πριν τα ματς. Στην Ουρουγουάη συνήθιζε να διηγείται μία ιστορία που τους εξίταρε και τους έκανε να δίνουν το 100% στον αγωνιστικό χώρο. Όταν ήταν στην Μπέλα Βίστα (πρώτη του ομάδα ως κόουτς) και είχε «classico» μπροστά της, τους παρομοίαζε με τους «300» του Λεωνίδα προσθέτοντας και τις οικογένειές τους! «Έχετε δει την ταινία με τους 300 που τα βάζουν με 1000; Έτσι πρέπει να είμαστε κι εμείς. Πολεμιστές! Μπαίνουμε στο γήπεδο και τα αφήνουμε όλα πίσω μας», ήταν τα λόγια του. Αυτό κάνει ο Ντιέγκο Αλόνσο. Μαθαίνει στους ποδοσφαιριστές του ότι πρέπει να μάχονται μέχρι το τέλος παίζοντας πάντα στα… κόκκινα.
Η σωστή προετοιμασία
Κύριο χαρακτηριστικό του Ντιέγκο Αλόνσο είναι η τεράστια σημασία που δίνει στη σωστή προετοιμασία ενός αγώνα. Ο ίδιος, άλλωστε, έχει πει: «Τα παιχνίδια κερδίζονται στις 6 ημέρες της εβδομάδας. Δεν είμαι από αυτούς που υποστηρίζουν ότι με δύο προπονήσεις ή με μία κουβέντα μπορείς να πάρεις ένα ματς. Σαφώς και μπορείς, αλλά για εμένα το πιο σημαντικό είναι το τι κάνουμε τις 6 ημέρες πριν από αυτό». Δεν πρόκειται, πάντως, να σε ενοχλήσει στο ρεπό σου, διότι σέβεται την ιδιωτικότητά σου. Όταν πηγαίνεις, όμως, στο προπονητικό κέντρο θα πρέπει να δουλεύεις από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό. Είναι κάτι που δεν διαπραγματεύεται με τίποτα. Είθισται, άλλωστε, να λέει: «Αν θες να διαμαρτυρηθείς, κάντο, αλλά χωρίς να σταματάς να τρέχεις»!
Όπλο η μεταδοτικότητα
Δουλεύει με μεγάλη ένταση, οι ιδέες του είναι ξεκάθαρες και τις μεταδίδει ιδανικά στους παίκτες, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει δυνατή χημεία μεταξύ τους. Σε αυτό βοηθάει και ο καλός χαρακτήρας του, ο οποίος αποφέρει σεβασμό στο πρόσωπό του. Επίσης, του αρέσει να «διαβάζει» ενδελεχώς τον εκάστοτε αντίπαλο. Να βρίσκει τα δυνατά και αδύνατα σημεία του. Ακολούθως, ενημερώνει τους ποδοσφαιριστές ποιο είναι το πλάνο για το «τρίποντο». «Η νίκη δεν είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Είναι το μόνο που υπάρχει. Αλλά υπάρχει και κάτι πιο σημαντικό. Να προετοιμάζεσαι γι’ αυτή».
«Χαμαιλέοντας»
Ο Ντιέγκο Αλόνσο είναι γνωστός για τη σχολαστική και ευέλικτη τακτική προσέγγιση των αγώνων. Η ικανότητά του να προσαρμόζει τη στρατηγική του ανάλογα με τις περιστάσεις και τους ποδοσφαιριστές που έχει στα χέρια του ήταν αυτή που τον οδήγησε στην κατάκτηση των τίτλων. Ας δούμε τρεις βασικές πτυχές:
Άμυνα από ατσάλι
Επιθυμεί η άμυνά του να είναι στιβαρή. Να είναι καλά οργανωμένη στα μετόπισθεν, να κλείνει σωστά τους χώρους και να εξουδετερώνει τους αντιπάλους. Αυτή η σταθερότητα ανασταλτικά αποτελεί, για εκείνον, το εχέγγυο για να έρθουν οι νίκες.
Πίεση παντού
Ζητάει να υπάρχει πίεση σε όλο το γήπεδο, κάτι που σημαίνει ότι οι ομάδες του δεν αμύνονται μόνο στο πρώτο μισό αυτού. Αντιθέτως, πιέζουν όσο πιο ψηλά μπορούν ώστε να δυσκολέψουν τον εκάστοτε αντίπαλο στο να φτιάξει παιχνίδι, να κλέψουν την μπάλα και να βγουν γρήγορα στην αντεπίθεση. Επειδή είναι λάτρης του γρήγορου τρανζίσιον θέλει να μην ξεπερνάει τα 25 μέτρα η απόσταση των γραμμών από την άμυνα στην επίθεση.
Τακτική ευελιξία
Κορωνίδα του στα συστήματα είναι το 4-2-3-1. Εντός έδρας, που του αρέσει να παίζει επιθετικά, το μεταβάλει συχνά σε 4-3-3. Εκτός έδρας το μετατρέπει σε 5-3-2 όταν θέλει να έχει καλύτερη ισορροπία στην άμυνα και γρήγορη μετάβαση στην αντεπίθεση, ενώ χρησιμοποιεί και τα 4-4-2, 4-3-3 αναλόγως τον αντίπαλο. Γενικότερα, είναι ευέλικτος και κάνει διάφορες αλχημείες βασιζόμενος πάντα στους παίκτες που έχει στη διάθεσή του και στο πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχει η ομάδα του. Δεν είναι το ίδιο η Ισπανία, με το Μεξικό, το MLS, την Ουρουγουάη ή την Παραγουάη. Χρειάζεται προσαρμοστικότητα που διαθέτει και λόγω εμπειρίας πλέον.
Ο κίπερ συμμετέχει ενεργά
Ο Ντιέγκο Αλόνσο επιθυμεί το παιχνίδι να ξεκινάει από την εστία του. Αυτό σημαίνει ότι ο τερματοφύλακας θα πρέπει να είναι πολύ καλός με την μπάλα στα πόδια. Χωρίς, όμως, να παίρνει αδικαιολόγητα ρίσκα.
Τεχνική και ταχύτητα
Επίσης, ζητάει μέσους – τεχνίτες που θα κυκλοφορούν σωστά την μπάλα, που θα παίζουν καλά με και χωρίς αυτή και θα δημιουργούν ανισορροπία στον εκάστοτε αντίπαλο με τις κάθετες μπαλιές τους. Επιπλέον, τα εξτρέμ του θα πρέπει να είναι γρήγορα. Να κινούνται συνεχώς μπρος – πίσω, να φεύγουν με κινηματογραφική ταχύτητα στην αντεπίθεση, να έχουν το «ένας προς έναν» και να βγάζουν σωστές σέντρες (τις βάζει στο παιχνίδι του). Χρήζει αναφοράς, ότι εάν του πάρεις έναν εξτρέμ που του αρέσει να συγκλίνει προς τα μέσα ή που δεν μπορεί να παίξει όλη την πλευρά, θα πρέπει να του φέρεις και έναν ακραίο μπακ που θα «δαγκώνει» (και θα ανεβαίνει ασφαλώς). Όσον αφορά στην επίθεση, προτιμάει έναν κλασικό φορ περιοχής. Αν είναι και κινητικός ακόμη καλύτερα.
Κυριαρχικό ποδόσφαιρο
Οι ομάδες του επιδιώκει να αγωνίζονται πάντα με έντονο τρόπο και να προσπαθούν να κυριαρχούν στον αγωνιστικό χώρο. Σαφώς να επιτίθενται, κάτι που αρέσει στους φιλάθλους, αλλά είναι απαραίτητο, από την άλλη, να γνωρίζουν και να αμύνονται σωστά. Και πάντα να προσπαθούν να είναι καλύτερες από τις αντιπάλους τους.
Γρήγορα αντανακλαστικά
Δε διστάζει να προβεί σε αλλαγές τακτικής κατά τη διάρκεια των 90λέπτων για να εκμεταλλευτεί τις αδυναμίες του αντιπάλου ή να ισχυροποιήσει το παιχνίδι της δικής του ομάδας. Τον θεωρούν, μάλιστα, μετρ στο «διάβασμα» του ματς την ώρα που λαμβάνει χώρα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου. Από την άλλη, δύσκολα κάνει αλλαγές στην αρχική ενδεκάδα. Εάν αυτή αποδίδει καλά και ο ίδιος αισθάνεται ικανοποιημένος από αυτό που βλέπει, δεν προβαίνει, ιδιαίτερα, σε ροτέισον. Επίσης, μπορεί να υπάρξουν περιπτώσεις που ίσως φάει «κολλήματα» μέσα στον αγώνα. Κάτι, όμως, που συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους.
Ψάχνει την ισορροπία
Ο μέσος όρος ηλικίας των ρόστερ στις ομάδες που προπόνησε μέχρι τώρα ήταν τα 27,4 έτη. Αυτό δείχνει ότι αποζητάει μία ισορροπία ανάμεσα σε νέους και έμπειρους παίκτες. Σημαντικό, εξάλλου, είναι το γεγονός ότι δίνει βάση στους μικρούς και προσφέρει ευκαιρίες σε όσους το αξίζουν.
Συμπερασματικά, ο Ντιέγκο Αλόνσο διαθέτει την ικανότητα να δημιουργήσει μία ομάδα πειθαρχημένη και ανταγωνιστική. Προαπαιτούμενα; Ένα δυνατό ρόστερ, μία ισχυρή διοίκηση και πίστωση χρόνου. Το καλό για τον Παναθηναϊκό είναι ότι ο Ουρουγουανός θέλει να αποδείξει πως το αποτυχημένο πέρασμά του από τη Σεβίλλη ήταν μια άτυχη στιγμή. Το αν θα τα καταφέρει, θα φανεί στο χορτάρι.
Διαβαστε επισης