Site icon betmarket.gr

Πόσο «Big», είσαι ρε Αλαρντάις

Υπάρχουν κείμενα που για να τα γράψεις κάνεις τεράστια έρευνα για να βρεις έστω μερικά στοιχεία. Να τα ενώσεις και να παρουσιάσεις κάτι όμορφο. Υπάρχουν και άλλα που δεν ξέρεις τι να πρωτοσυμπεριλάβεις. Είναι τόσα πολλά αυτά που θα μπορούσαν να γραφτούν που το κείμενο πιο εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί… περίληψη, παρά παρουσίαση.

Η… περίπτωση Σαμ Αλαρντάις ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη κατηγορία. Θα μπορούσες να γράφεις ένα κείμενο για τον ίδιο κάθε μέρα και κάθε μέρα να υπάρχει κάτι καινούριο, ενδιαφέρον και διαφορετικό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πήρε το προσωνύμιο Big.

Μια ζωή επιτυχίες

Αν έπρεπε να χωρέσεις όλη αυτή την καριέρα σε έναν τίτλο, ίσως αυτός θα έπρεπε να είναι «ο άνθρωπος που δεν υποβιβάστηκε ποτέ», καθώς πρόκειται για έναν προπονητή που παρότι πέρασε μεγάλο μέρος της καριέρας του σε ομάδες που μαχόταν για την παραμονή, δεν… συναντήθηκε ποτέ μαζί της. Αναλογιστείτε για τι επίτευγμα μιλάμε. Να πετυχαίνεις πάντα τον στόχο σου.

Και όταν οι ομάδες του δεν έδιναν αγώνα για την παραμονή, ήταν επειδή ο ίδιος ήταν υπεύθυνος γι αυτό. Όπως στις καλές του χρονιές στην Μπόλτον. Μια ομάδα με την οποία συνέδεσε το όνομά του.

Παίκτης και προπονητής στην αγαπημένη του Μπόλτον

Εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, καθώς φόρεσε τη φανέλα της από το 1969 μέχρι το 1980. Ενας δυνατός στόπερ, που σπάνια έχανε μονομαχία στον αέρα, κάτι… πολύτιμο για κεντρικό αμυντικό στην Αγγλία της δεκαετίας του 1970.

Προπονητικά βρέθηκε στο τιμόνι της αγαπημένης του Μπόλτον το 1999. Αυτός την ανέβασε στην Πρέμιερ Λιγκ και αφού πρώτα κέρδισε την παραμονή εκεί, την οδήγησε σε αυτό που προείπαμε. Σε χρονιές δηλαδή που η Μπόλτον… ούτε που άγγιζε σενάρια υποβιβασμού. Από το 2004 μέχρι το 2007 είχε τέσσερις σερί παρουσίες στην πρώτη οκτάδα της Πρέμιερ Λιγκ. Παράλληλα έγραψε ευρωπαϊκή ιστορία, φτάνοντας στους «32» του Κυπέλλου Ουέφα το 2006. Τα όνειρά του ήταν ακόμη μεγαλύτερα, με τον λόγο παραίτησής του να είναι η διαφωνία με τον πρόεδρο για το μεταγραφικό μπάτζετ, μιας και ο Big Sam ήθελε η ομάδα να διεκδικήσει την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Το πριν και το μετά

Δεν πήγε… ουρανοκατέβατος ο Αλαρντάις στην Μπόλτον. Τα δείγματα ήταν εξαιρετικά από την πρώτη του κιόλας προπονητική σεζόν, όταν οδήγησε τη Λίμερικ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος Ιρλανδίας. Ακολούθησε μια άνοδος με τη Νοτς Κάουντι και μετά Μπόλτον.

Επειτα πέρασε από Νιουκάσλ, Μπλάκμπερν, Γουέστ Χαμ, Σάντερλαντ. Σε όλες πέτυχε, ακόμη και σε αυτές που… απέτυχε. Αφού σαν αποτυχημένος έφυγε από τη Γουέστ Χαμ, με τον κόσμο να αντιδρά στο μη ελκυστικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα. Βέβαια στον ίδιο πιστώνεται η επάνοδος της Γουέστ Χαμ στην Πρέμιερ Λιγκ, την οποία πήρε στα play off της Τσάμπιονσιπ του 2011.

Η διαφωνία για το ποδόσφαιρό του

Ναι, οι ομάδες του δεν έπαιζαν φαντεζί ποδόσφαιρο. Αυτό του καταλόγιζαν πάντα οι εχθροί του. «Προπονητή της γιόμας» τον είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Αγγλικός Τύπος. «Ο Βενγκέρ κατηγορούσε την Μπόλτον στους διαιτητές για το ποδόσφαιρο που παίζει» είχε πει σε ανύποπτο χρόνο ο ίδιος ο Αλαρντάις για τον Αλσατό τεχνικό της Αρσεναλ. Τον μοναδικό που έχει περισσότερα παιχνίδια σε πάγκο ομάδων Πρέμιερ Λιγκ από τον ίδιο.

Πάντα όμως το νόμισμα έχει δύο όψεις. Σε κάθε κείμενο για το αναχρονιστικό ποδόσφαιρο του Αλαρντάις, ερχόταν ως απάντηση ένα άλλο, που τον παρουσίαζε ως έναν σύγχρονο τεχνικό. Με αποδείξεις! Ηταν ο ίδιος που έφερε απόλυτα καινοτόμα συστήματα παρακολούθησης αντιπάλων και προπονήσεων, βασισμένα σε ειδικούς αλγόριθμους.

Η Εθνική και το σκάνδαλο

Είτε άρεσε το στυλ του, είτε όχι, το κοινώς αποδεκτό ήταν πως πρόκειται για έναν απόλυτα πετυχημένο τεχνικό. Αυτό ήταν και το διαβατήριό του για τον πάγκο της Εθνικής Αγγλίας το 2016. Εκεί που δεν μακροημέρευσε είναι η αλήθεια.

Ένα σκάνδαλο ξέσπασε στο ξεκίνημα της θητείας του, με τον ίδιο στη θέση του κατηγορούμενου καθώς υπήρχε βίντεο που τον έδειχνε να… συνωμοτεί με επενδυτές για… παραθυράκια στους κανονισμούς της ομοσπονδίας.

Δεν τα… σηκώνουν εύκολα οι Αγγλοι αυτά και το τέλος της συνεργασίας ήταν άμεσο.

Άλλη μια μέρα στη δουλεία

Η Κρίσταλ Πάλας σε μια… κίνηση απελπισίας, ένα βήμα πριν τον υποβιβασμό, του προσέφερε δουλεία αμέσως μετά. Φυσικά και τα κατάφερε. Κάτι που έμοιαζε δύσκολο για τον οποιονδήποτε, για τον ίδιο ήταν απλά… άλλη μια μέρα στη δουλεία. Άλλη μια παραμονή.

Ηρθε και η πρόταση για ανανέωση συμβολαίου. Είπε όχι, είχε ανάγκη να ξεκουραστεί. «Θα αράξω στο εξοχικό μου και θα απολαύσω οικογενειακές στιγμές» είχε δηλώσει το καλοκαίρι.

Λίγους μήνες μετά υπέγραψε συμβόλαιο με την Εβερτον και μάλιστα μέχρι το καλοκαίρι του 2019! Εκανε ήδη το ντεμπούτο του και φυσικά κέρδισε. Εβερτον-Χάντερσφιλντ 2-0 και ο Big Sam άρχισε ήδη να δίνει συνέχεια στην ιστορία του.

Μια ιστορία που ο… επόμενος που θα αποφασίσει να γράψει γι αυτή, δεν θα ξέρει τι από τα εκατοντάδες πράγματα γύρω από τον ίδιο να συμπεριλάβει στο κείμενό του!

Exit mobile version