Το πρωτάθλημα της Κίνας τα τελευταία χρόνια προσελκύει ολοένα και περισσότερα αστέρια, με μεγάλα ονόματα του Παγκόσμιου ποδοσφαίρου να… πηγαινοέρχονται κάθε σεζόν.
Η Βασίλισσα και το δεύτερο φαβορί
Ποιο είναι όμως το πραγματικά «μεγάλο» όνομα εντός συνόρων; Μα φυσικά η Γκουανζού Εβεργκράντε. Επτά συνεχόμενες κατακτήσεις του τίτλου αποδεικνύουν περίτρανα τη δυναμική της. Μια ομάδα που «έφτιαξε» ο Μαρσέλο Λίπι, συνέχισε ο Λουίζ Φελίπε Σκολάρι και από φέτος ανέλαβε ο Φάμπιο Καναβάρο. Ο Ιταλός που πέρσι έκανε την έκπληξη, οδηγώντας σε μια φανταστική πορεία τη νεοφώτιστη Τιανζίν .
Το δεύτερο φαβορί για τον τίτλο είναι η Σανγκάι ΣΙΠΓ. Πέρσι με τον Βίλας Μπόας στο τιμόνι της τερμάτισε στη δεύτερη θέση, έξι πόντους πίσω από την Εβεργκράντε. Φέτος επιμένει Πορτογαλικά, με τον Βίτορ Περέιρα να αναλαμβάνει τα ηνία της.
Η Πορτογαλική παροικία
Πέραν του Βίτορ Περέιρα, άλλες δύο ομάδες εμπιστεύτηκαν τις τύχες τους σε Πορτογάλους προπονητές.
Η Τιανζίν ψάχνει στο πρόσωπο του γνωστού μας Πάουλο Σόουζα τον αντικαταστάτη του απόλυτα επιτυχημένου Καναβάρο. Δίχως υπερβολές στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά με ένα ρόστερ που διαθέτει ήδη ονόματα όπως ο Βραζιλιάνος Πάτο, ο Βέλγος Βίτσελ και ο πρώην φορ της Κολωνίας, Μοντέστ.
Και ο τρίτος Πορτογάλος είναι γνωστός στο Ελληνικό κοινό. Πρόκειται για τον Πάουλο Μπέντο, που μετά από μία σεζόν στον Ολυμπιακό, συμφώνησε τον Δεκέμβριου του 2017 με τη Λιφάν. Επιτυχία πως κράτησε στο ρόστερ το μεγάλο της αστέρι, τον μεσοεπιθετικό Φερναντίνιο. Οι στοιχηματικές τη θέλουν σε αυτές που θα παλέψουν μέχρι τέλους για την παραμονή.
Ο… πολύς Φάμπιο Καπέλο
Μιας και το πιάσαμε προπονητικά το θέμα, με αρχή στους πιο γνωστούς τεχνικούς που οδηγούν ομάδες της Κίνας, δεν θα μπορούσαμε να σταθούμε στον Φάμπιο Καπέλο, έστω και στα 71 του πλέον. Ισως για κάποιους παρηκμασμένος, αλλά ουδείς παραγνωρίζει τα σπουδαία επιτεύγματα του Ιταλού στο παρελθόν.
Από τον Ιούνιο του 2017 στο τιμόνι της Γιανγκσού, με την ομάδα πέρσι να τερματίζει στη 12η θέση του πίνακα (πρωτάθλημα 16 ομάδων). Μια σεζόν που κρίνεται απογοητευτική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως το 2015 ήταν στη 2η θέση. Ρότζερ Μαρτίνεζ και Μπέντζαμιν Μουκανζό αποτελούν παρελθόν, με τον στόπερ Παλέτα να έρχεται να συμμαζέψει την άμυνα και τον 25χρονο Μποακί από τον Ερυθρό Αστέρα να δώσει λύση στο γκολ.
Η μετά Μάγκατ εποχή
Στη Σαντόνγκ γνωστό προπονητή δεν έχουμε, είχαμε όμως πέρσι. Ο πολύπειρος Γερμανός Φέλιξ Μάγκατ παρότι έφερε την ομάδα στην 6η θέση, δεν κρίθηκε ως επιτυχημένος. Μην ξεχνάμε πως η Σαντόνγκ είναι η τελευταία πρωταθλήτρια, πριν την απόλυτη κυριαρχία της Εβεργκράντε. Νέος προπονητής ο Κινέζος Λι Χιαπένγκ, με την ίδια να μην κινείται ιδιαίτερα στο μεταγραφικό παζάρι, αλλά να διαθέτει ένα από τα καλύτερα ρόστερ επιθετικά στην κατηγορία, με επιλογές όπως ο Βραζιλιάνος Ντιέγκο Ταρντέλι, ο Ιταλός Γκρατσιάνο Πελέ (φώτο) και ο Σενεγαλέζος Παπίς Σισέ.
Το τρίτο φαβορί
Αφού κάναμε τις… βόλτες μας στους πάγκους, ας επιστρέψουμε στις εκτιμήσεις των στοιχηματικών. Αυτές που θέλουν ως τρίτο φαβορί τίτλου τη Χεμπέι. Οχι φυσικά ισάξιο των Εβεργκράντε και ΣΙΠΓ. Η πρώτη πληρώνει 2.70, η δεύτερη 3.80 και η Χεμπέι είναι στο 8.00.
Στον πάγκο της συνεχίζει ο Χιλιανός Μανουέλ Πελεγκρίνι, με την ομάδα να μην έχει φέτος παράλληλες υποχρεώσεις με το Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ, έχοντας ενισχυθεί με τον πρώην μέσο των Λίβερπουλ, Μπαρτσελόνα, Μασεράνο. Ο Αργεντινός μέσος θα βρει εκεί τον Λαβέτσι, αλλά και τον Ζερβίνιο.
Το ρεκόρ της μεταγραφής Μπακαμπού
Τέταρτο φαβορί για τίτλο, με μια απόδοση κοντά στις 9 μονάδες, η Γκουοάν. Οι λόγοι που οι στοιχηματικές την υπολογίζουν τόσο είναι το καλό ποδόσφαιρο που έπαιξε στο τέλος της περασμένης σεζόν, με την έλευση του Σμιντ (πρώην Λεβερκούζεν) στον πάγκο της, αλλά και τα πολλά εκ. ευρώ που σπατάλησε για να φέρει στο Πεκίνο τον φορ Μπακαμπού (ακριβότερη φετινή μεταγραφή στο πρωτάθλημα) και Τζόναθαν Βιέρα. Ενώ μην ξεχνάμε πως από πέρσι ανήκουν στο ρόστερ της οι Ρενάτο Αγκούστο και Τζόναθαν Σοριάνο
Ηρθε για να μείνει
Η δεύτερη πιο ακριβή μεταγραφή του χειμώνα ήταν αυτή του Γιανίκ Καράσκο, με τον Βέλγο εξτρέμ να αφήνει την Ατλέτικο Μαδρίτης για την Νταλιάν. Η πρωταθλήτρια της Β’ κατηγορίας ήρθε για να μείνει, με τον Καράσκο να πλαισιώνουν ο διεθνής Αργεντινός εξτρέμ Γκαϊτάν και ο έμπειρος Πορτογάλος στόπερ Φόντε. Το περίεργο στην περίπτωσή της είναι πως ο προπονητής της ανόδου Ραμόν Κάρο αποχώρησε, με τον Κινέζο Μα Λιν να παίρνει τη θέση του.
Η έτερη νεοφώτιστη
Το άλλο καινούριο όνομα είναι η Ρενέ. Ομάδα με έδρα το Πεκίνο, τον Ισπανό Λουίζ Γκαρσία στον πάγκο και αστέρες τον Καμερουνέζο φορ Μουκανζό, τον Αργεντίνο μέσο Αουγκούστο Φερνάντες και τον επιθετικό Αγιόβι από το Εκουαδόρ.
Η μάχη της παραμονής
Πέντε ομάδες… υπολογίζουν οι στοιχηματικές στη μάχη της παραμονής. Τη Λιφάν του Πάουλο Μπέντο, τη νεοφώτιστη Ρενέ και τις Τσανγκτσούν Γιατάι, Χενάν και Τιαντζίν Τ.
Από τις τρεις η Γιατάι δείχνει να ξεκινά με προβάδισμα, ειδικά αν συνεχίσει η φόρμα με την οποία τελείωσε πέρσι τη σεζόν ο Ιγκάλο.
Η Χενάν πέρασε πέρσι την… μπόρα που ακούει στο όνομα Πετρόφ, με τις αλλαγές στο ρόστερ φέτος να είναι αρκετές και τον Κροάτη Ταλαγιτς να αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσίας.
Η Τιαντζίν Τέντα, οφείλει την περσινή παραμονή στον… αναμορφωτή της, Ούλι Στίλικε. Ο Γερμανός παραμένει στον πάγκο της ομάδας του Ομπι Μίκελ, η οποία ενισχύθηκε επιθετικά με την έλευση του φορ Τζόναθαν.
Πάμε και όπου βγει
Αφήσαμε τελευταίες τις τρεις ομάδες που ξεκινάν τη σεζόν δίχως το άγχος του πρωταθλητισμού, αλλά με καλές προϋποθέσεις για να πετύχουν κάτι καλό.
Η Γκουανγκζού RF δεν κατάφερε πέρσι να παλέψει μέχρι τέλους για την έξοδο στο Ασιατικό Τσάμπιονς Λιγκ εξαιτίας της έλλειψης βάθους στον πάγκο. Επιτυχίες οι παραμονή του Σέρβου Στοίκοβιτς στον πάγκο και του πρώτου σκόρερ Ζάχαβι.
Η Σανγκάι Σενχούα είναι Κυπελλούχος, με το… βάρος όμως του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ στην πλάτη της. Φρέντι Γκουαρίν και Ομπαφέμι Μάρτινς τα δύο μεγάλα όπλα του Γου Τζινγκουί που κάθεται στον πάγκο της.
Η Γκουιζχού έχει την… εγγύηση που ονομάζεται Μανθάνο στον πάγκο της και έναν ικανότατο σέντερ φορ, τον Γέλαβιτς.