Ίσως το στοιχηματικό κουπόνι της ημέρας να μοιάζει φτωχό, αλλά από την περασμένη Παρασκευή έχουμε μπει σε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα δίμηνα της σεζόν. Παρακάτω επιχειρούμε να χωρίσουμε τη στοιχηματική σεζόν σε πέντε υποπεριόδους, με το μεγαλύτερο συν αλλά και πλην για κάθε μία.
Αύγουστος – Σεπτέμβριος: Το αναγνωριστικό
Οι μεταγραφές «τρέχουν» παράλληλα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Οι ομάδες βρίσκονται στη φάση του χτισίματος και της… γνωριμίας.
+ Προκύπτουν πολλές ευκαιρίες καθώς και οι στοιχηματικές αγνοούν την πραγματική δυναμική των ομάδων και βασίζονται σε πεπραγμένα περασμένων ετών αλλά και εκτιμήσεις με βάση τις μεταγραφές.
– Οι μεταγραφές μπορεί να αλλάξουν εντυπωσιακά το status μιας ομάδας ακόμη και μέσα σε μία μέρα. Μια πώληση ενός παικταρά ή οι μαζεμένες κινήσεις με 2,3 παίκτες να έρχονται μαζί και να ανεβάζουν το επίπεδο μιας ομάδας.
Οκτώβριος – Νοέμβριος: Της φόρμας
Εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Οι μεταγραφές τελείωσαν, οι Εθνικές μπαίνουν για λίγο στον πάγο, οι μάχες στους ομίλους της Ευρώπης φουντώνουν ενώ υπάρχει πίσω μας ένα αξιόπιστο πρώτο δείγμα στα εγχώρια πρωταθλήματα.
+ Υπάρχει ξεκάθαρο δείγμα φόρμας. Οι ομάδες έχουν… αποκαλυφθεί και τα συνεχόμενα παιχνίδια δίνουν ξεκάθαρη εικόνα των δυνατών και αδυνάτων σημείων της κάθε μίας.
– Φορτωμένο πρόγραμμα, rotation, ευρωπαϊκά ταξίδια, πρώτοι γύροι Κυπέλλων. Απαιτείται μεγάλη μελέτη στο που δίνει το βάρος η κάθε ομάδα. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι προπονητές σκόπιμα… αγνοούν ένα παιχνίδι ή ακόμη και μια ολόκληρη διοργάνωση, βάζοντας αναπληρωματικούς.
Δεκέμβριος – Ιανουάριος: Το εορταστικό
Μπαίνοντας σε περίοδο Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς. Ειδικά η δεύτερη είναι κοινή ανεξαρτήτως θρησκείας, συνεπώς επηρεάζει παίκτες και ομάδες σε κάθε μήκος και πλάτος του πλανήτη.
+ Πολλές φορές οι στοιχηματικές αργούν να ανταποκριθούν σε συνεχόμενα παιχνίδια, κάνοντας λάθη στα σετ αποδόσεων. Έχει συμβεί στο παρελθόν σε διπλές αγωνιστικές μέσα σε λίγες ημέρες, τα μεγαλύτερα ταμεία των παικτών να γίνονται στη δεύτερη.
– Αυξημένη… ανάγκη για τζόγο λόγω των ημερών και πολλές φορές σε ό,τι έχει περισσέψει να παίζει (πχ μικρές Αγγλίας και Σκωτίας) ακόμη και από παίκτες που δεν έχουν επαφή με τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα. Μεγάλη προσοχή επίσης στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες της εποχής.
Φεβρουάριος – Μάρτιος: Των ευρωπαϊκών νοκ άουτ
Αφού αφήσουμε πίσω μας γιορτές αλλά και χιονιάδες, που οδηγούν σε διακοπές πολλών πρωταθλημάτων, έρχεται ένα από τα πιο ενδιαφέροντα τηλεοπτικά δίμηνα της σεζόν. Εκεί όπου οι δέκτες μας γεμίζουν με κορυφαίες μάχες τίτλου στα πρωταθλήματα αλλά και δυνατά νοκ άουτ σε διοργανώσεις κυπέλλων και (κυρίως) σε Τσάμπιονς Λιγκ και Γιουρόπα Λιγκ.
+ Η πλειονότητα των προπονητών θέλουν οι ομάδες τους να πιάνουν αυτή την περίοδο το πικ της απόδοσής τους. Συνεπώς ο δείκτης της φόρμας σε συνδυασμό με τη δυναμική είναι σε πολύ αξιόπιστο επίπεδο.
– Χρήζουν… επαναληπτικής μελέτης πρωταθλήματα που έρχονται από διακοπή και μπορεί να κρύβουν παγίδες (ή και ευκαιρίες!). Επίσης θέλουν προσοχή ομάδες με πολλά… καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Ειδικά οι άμαθες σε τέτοιες περιπτώσεις.
Απρίλιος – Μάιος: Του κινήτρου
Έπιασε η άνοιξη, βγήκε ο ήλιος, μύρισε καλοκαίρι! Εδώ είναι όμως που κρίνονται όλα. Μάχες σώμα με σώμα, τελικό σπριντ. Τίτλοι, ευρωπαϊκές θέσεις, υποβιβασμοί και άνοδοι. Οι τελευταίες ζαριές στα όνειρα μιας ολόκληρης χρονιάς.
+ Παρασκήνιο, σχέσεις μεταξύ των ομάδων, χάρες, ενδιαφερόμενοι εναντίον αδιάφορων. Είναι πολλές τέτοιες περιπτώσεις που οδήγησαν στο ταμείο.
– Η φόρμα πάει πολλές περίπατο, ενώ τα… παπαγαλάκια που μοιράζουν στημένα πολλαπλασιάζονται και παρασύρουν πολύ κόσμο.
Σημειώσεις:
Εννοείται πως τα παραπάνω ισχύουν για τα πρωταθλήματα που ξεκινούν τον Αύγουστο και ολοκληρώνονται τέλη Μαΐου-Αρχές Ιουνίου.
Τα παραπάνω ισχύουν ως γενικά σχόλια για κάθε περίοδο. Φυσικά παίζουν ρόλο και άλλα γεγονότα, όπως για παράδειγμα αλλαγές προπονητών, ειδήσεις κτλ, που δεν έχουν… εποχή!
Αν κάναμε ένα επίλογο, θα είχε δύο βασικά συμπεράσματα. Πρώτον πως μέσα σε μια σεζόν συμβαίνουν πολλά και η μελέτη μας οφείλει να είναι… ελαστική και να αυξομειώνει την ένταση που μετρά το κάθε τι ανάλογα με την περίοδο. Δεύτερον πως κάθε μειονέκτημα του παραπάνω πίνακα μπορεί να γίνει και… μπούμερανγκ, αν ο παίκτης το γνωρίζει και το υπολογίζει στη μελέτη του.