Site icon betmarket.gr

Euro: Οι στιγμές που μας έμειναν χαραγμένες στο μυαλό

Euro: Οι στιγμές που μας έμειναν χαραγμένες στο μυαλό

Το Euro 2024 είναι προ των πυλών και τα γήπεδα της Γερμανίας είναι έτοιμα να το φιλοξενήσουν. Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε επίπεδο εθνικών ομάδων ξεκινά σε πολύ λίγες μέρες.

Τρία χρόνια μετά το τέλος της τελευταίας διοργάνωσης, το Euro 2024 θα μας κρατάει συντροφιά για ένα μήνα. Το BetMarket προσφέρει σε εσάς όλα όσα χρειάζεστε για αυτή τη μεγάλη διοργάνωση όπως Euro 2024 πρόγραμμα, διασταυρώσεις Euro 2024, Euro 2024 τηλεοπτικά αλλά και αποδόσεις Euro 2024.

Ωστόσο, στο παρόν άρθρο θα γυρίσουμε το χρόνο πίσω και θα κάνουμε μία μικρή ανασκόπηση για να δούμε τις κορυφαίες στιγμές που μας έχει χαρίσει διαχρονικά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Το πρώτο ματς στην ιστορία

Το 1960 η Γαλλία φιλοξένησε το πρώτο Euro της ιστορίας στο οποίο συμμετείχαν μόλις 4 ομάδες. Το πρώτο ματς της τελικής φάσης ήταν εκείνο ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γιουγκοσλαβία. Οι οικοδεσπότες Γάλλοι βρέθηκαν να κερδίζουν με 4-2 αλλά οι Γιουγκοσλάβοι πραγματοποίησαν μία τρομερή ανατροπή (5-4) και πέρασαν στον τελικό. Η αντίπαλος όμως Σοβιετική Ένωση αποδείχθηκε ανυπέρβλητο εμπόδιο, καθώς νίκησε με 2-1 και πανηγύρισε το πρώτο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της ιστορίας.

Το κέρμα που έκρινε τον φιναλίστ

Στην 3η διοργάνωση (το 1968) η Σοβιετική Ένωση αντιμετωπίζει την Ιταλία στον ημιτελικό. Ο αγώνας οδηγήθηκε στην παράταση μετά από 90 λεπτά, καθώς καμία ομάδα δεν κατάφερε να σκοράρει. Το ίδιο έγινε όμως και στην παράταση. Αποτέλεσμα; Όχι, δεν ήταν να κριθεί το ματς στη διαδικασία των πέναλτι, καθώς εκείνη την εποχή δεν προβλεπόταν ακόμα αυτό. Γι’ αυτό η λύση τότε ήταν το στρίψιμο του νομίσματος. Οι δύο αρχηγοί των ομάδων έκαναν από μία επιλογή και η Ιταλία ήταν η τυχερή της υπόθεση και πήρε την πρόκριση στον τελικό. Μάλιστα, κατέκτησε και την διοργάνωση, καθώς κέρδισε την Γιουγκοσλαβία με 2-0.

Το διασημότερο πέναλτι στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Ο τελικός του 1976 δεν έμεινε στην ιστορία απλά για την επικράτηση της Τσεχοσλοβακίας επί της Δυτικής Γερμανίας. Έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο η οποία αυτή ήρθε. Οι δύο ομάδες μετά από 120 λεπτά αγώνα ήρθαν ισόπαλες 2-2 και ματς οδηγήθηκε στα πέναλτι. Ο Ούλι Χένες αστόχησε στο 4ο πέναλτι των Γερμανών και οι Τσεχοσλοβάκοι είχαν την ευκαιρία να κατακτήσουν το τρόπαιο σε περίπτωση εύστοχης εκτέλεσης. Ο Αντονίν Πανένκα έστησε την μπάλα στην άσπρη βούλα, την «έσκαψε» και την έστειλε ακριβώς στο κέντρο της εστίας. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο έκανε τη χώρα του πρωταθλήτρια Ευρώπης, αλλά έμεινε στην ιστορία με το γνωστό σε όλους μας πλέον πέναλτι «αλά Πανένκα».

Το σόου του Πλατινί

Ο Μισέλ Πλατινί αποτελούσε πιθανότατα τον καλύτερο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή το 1984. Μάλιστα, είχε κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές τη Χρυσή Μπάλα. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1984 που διοργάνωσε η Γαλλία, απέδειξε και με το παραπάνω την αξία του. Έβαλε συνολικά 9 γκολ, που αποτελεί ρεκόρ στη διοργάνωση και σκόραρε σε όλα τα παιχνίδια. Η Γαλλία κατέκτησε τον πρώτο της τίτλο χάρη στη νίκη με 2-0 στον τελικό κόντρα στην Ισπανία.

Το γκολ του Φαν Μπάστεν

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ήταν ο άνθρωπος που ηγήθηκε της εθνικής Ολλανδίας στην πορεία που έκανε προς την κατάκτηση του μοναδικού της τροπαίου έως σήμερα το 1988. Με 5 γκολ αναδείχθηκε ως πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης. Ωστόσο, το γκολ που έβαλε ο Ολλανδός φορ στον τελικό κόντρα στην Σοβιετική Ένωση ήταν αυτό που έμεινε στην ιστορία και μνημονεύεται μέχρι τώρα. Συγκεκριμένα, ενώ το σκορ ήταν στο 1-0, ο Μιούρεν έβγαλε τη σέντρα προς το δεύτερο δοκάρι, ο Φαν Μπάστεν έπιασε ένα απίστευτο βολέ από πλάγια θέση και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το τελικό 2-0.

Το «θαύμα» της Δανίας

Η διοργάνωση του 1992 ήταν ιδιαίτερη από πολλές απόψεις λόγω των μεγάλων κοινωνικοπολιτικών αλλαγών εκείνης της εποχής. Η πτώση του τείχους του Βερολίνου είχε ως συνέπεια τη συμμετοχή για πρώτη φορά της ενωμένης Γερμανίας, ενώ λόγω της διάλυσης του ανατολικού μπλοκ προέκυψε η συμμετοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών. Από εκεί και πέρα, στα τελικά είχε προκριθεί η Γιουγκοσλαβία η οποία όμως αποκλείστηκε λόγω της εμπόλεμης κατάστασης που βρισκόταν. Αποτέλεσμα ήταν να την αντικαταστήσει η Δανία, η οποία αποτέλεσε και την μεγάλη έκπληξη του τουρνουά. Μπορεί να μπήκε από σπόντα, αλλά εκμεταλλεύτηκε και με το παραπάνω την ευκαιρία, καθώς κατέκτησε το Euro κερδίζοντας με 2-0 την Γερμανία στον τελικό.

«Στον 7ο ουρανό όλοι αδέρφια»

Τι να πρωτοπεί κανείς για την Ελλάδα του 2004. H Εθνική μας ομάδα υπό την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ και κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατέκτησε το Euro 2004 μόλις στη 2η παρουσία της σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Ένα έπος που όμοιό του δεν έχει υπάρξει ποτέ ξανά στην ιστορία του ποδοσφαίρου και το οποίο μας κάνει να δακρύζουμε ακόμη και σήμερα με αυτή την επιτυχία. Η Ελλάδα κέρδισε με 1-0 την οικοδέσποινα Πορτογαλία με γκολ του Άγγελου Χαριστέα στον τελικό, ενώ την είχε ήδη νικήσει με 2-1 στην πρεμιέρα. Μάλιστα, από τη φάση των ομίλων απέκλεισε Ισπανία, Ρωσία, στα προημιτελικά την υπερδύναμη Γαλλία και στα ημιτελικά την Τσεχία. Έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη όλων των Ελλήνων η στιγμή που ο Θοδωρής Ζαγοράκης σήκωσε στον ουρανό του «Ντα Λουζ» το τρόπαιο με τη φωνή του Κώστα Βερνίκου να ηχεί εκείνη τη στιγμή «στον 7ο ουρανό όλοι αδέρφια».

Η υπερομάδα της Ισπανίας

Η Ισπανία κατέκτησε το Euro του 2008, το Μουντιάλ του 2010. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2012 είχε την μεγάλη πρόκληση της 3ης σερί κατάκτησης μεγάλης διοργάνωσης. Παρά την έντονη αμφισβήτηση η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε απέδειξε ότι ήταν ίσως η καλύτερη εθνική ομάδα όλων των εποχών. Έφτασε μέχρι τον τελικό ξανά όπου σκόρπισε την Ιταλία με το εμφατικό 4-0 και έγραψε ιστορία.

Ο τραυματισμός του Κριστιάνο και το όνειρο που πραγματοποιήθηκε

Το Euro 2016 έμεινε στην ιστορία γιατί το κατέκτησε η Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο. Στον τελικό της διοργάνωσης οι Πορτογάλοι του Φερνάντο Σάντος αντιμετώπισαν την οικοδέσποινα και απόλυτο φαβορί, Γαλλία. Μόλις στο 8’ ξεκίνησαν να στραβώνουν τα πράγματα για τους Ίβηρες με το μαρκάρισμα του Παγιέτ στον Κριστιάνο. Ο σούπερ σταρ των Πορτογάλων μένει στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 24’ όπου φεύγει με φορείο και δάκρυα στα μάτια. Ο Ρούι Πατρίσιο κράτησε το 0 στην εστία και το ματς οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, ο Έντερ στο 109’ έπιασε ένα σουτ έξω από την περιοχή και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Η Πορτογαλία κράτησε το προβάδισμα και πανηγύρισε την κατάκτηση της κούπας.

Η κατάρα των Άγγλων στο «Γουέμπλεϊ»

Η Αγγλία το 2021 έφτασε μία ανάσα πριν την κατάκτηση του πρώτου της τροπαίου από το 1966. Ο τελικός που έγινε στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Ιταλία ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Ο Λουκ Σο σκόραρε με κοντινό σουτ μόλις στο 2’ της αναμέτρησης και έδωσε ζωή στα όνειρα των Άγγλων οπαδών. Η χαρά κράτησε μέχρι το 67’ όπου ο Μπονούτσι ισοφάρισε. Το ματς έληξε ισόπαλο τόσο στο 90λεπτο όσο και στην παράταση και ο νικητής κρίθηκε από τη διαδικασία των πέναλτι. Εκεί τα όνειρα έγιναν εφιάλτες για τους Άγγλους φιλάθλους. Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής τους ομάδας δεν βρήκαν το δρόμο προς τα δίχτυα σε 3 προσπάθειες και η Ιταλία πανηγύρισε το τρόπαιο. Κάτι παρόμοιο μάλιστα συνέβη στο ίδιο γήπεδο το 1996. Τότε η Αγγλία έχασε την πρόκριση στον τελικό από τη Γερμανία, σε ένα ματς που κρίθηκε από τη διαδικασία των πέναλτι.

Exit mobile version