Euro2020: Οι πραγματικές επιδόσεις των ομάδων (Xgoals)
Μετά από 13 γεμάτες ποδόσφαιρο ημέρες ήρθε το πρώτο ρεπό του Euro2020. Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης, που μείωσε τον αριθμό των διεκδικητών του τροπαίου από τους αρχικούς 24 στους σημερινούς 16.
Το κενό δίνει ευκαιρία για τον πρώτο μίνι απολογισμό, ως προς το τι είδαμε μέχρι τώρα. Και στο σημερινό κείμενο θα το τραβήξουμε λίγο παραπάνω από τα… εύκολα στατιστικά.
Αυτά δηλαδή που προκύπτουν με μια πρώτη ματιά στις τελικές βαθμολογίες των ομίλων, όπως το γεγονός πως η Ολλανδία είναι η καλύτερη επίθεση του τουρνουά μέχρι σήμερα και οι Ιταλία και Αγγλία οι μοναδικές ομάδες που δεν έχουν δεχτεί γκολ στα τρία πρώτα παιχνίδια.
Η επανάσταση που άλλαξε το ποδόσφαιρο είναι φυσικά τα Xgoals, τα οποία χρησιμοποιούνται ως το απόλυτο εργαλείο από προπονητικά τιμ αλλά και στοιχηματικές πλατφόρμες.
Δημιουργία και Εκτέλεση
Μετά από τρεις αγώνες στη φάση των ομίλων η Ισπανία έχει 8.8 αναμενόμενα τέρματα (Expected goals) με βάση την ποιότητα των φάσεων που δημιούργησε, αλλά έχει πετύχει 6. Σκοράρει δηλαδή λιγότερο από όσο θα μπορούσε με βάση την απόδοσή της. Και όχι ένα μικρό ποσοστό, σκοράρει 32% λιγότερο από το νούμερο που θα έπρεπε! Ένα πραγματικά τεράστιο νούμερο.
Ανάλογες επιδόσεις βλέπουμε στην Ουαλία, που έβαλε 3 γκολ έναντι 4.6 που δίνουν τα xgoals και η Αγγλία με μόλις 2 γκολ ενεργητικό αλλά 4,5 Xgoals.
Κοιτώντας ανάποδα τον πίνακα μάλλον νορμάλ είναι οι επιδόσεις των περισσότερων. Οκτώ γκολ οι Ολλανδοί με 7,9 Xgoals, επτά γκολ οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί με 6.8 και 6.6 αντίστοιχες επιδόσεις σε xgoals.
Εκεί που κάνει… μπαμ η διαφορά είναι στο Βέλγιο. Η παρέα του Λουκάκου έβαλε 7 γκολ αλλά… άξιζε μόλις 3,9! Σκοράρει δηλαδή σχεδόν 80% παραπάνω από το αναμενόμενο βάσει των ευκαιριών που φτιάχνει! Στην ίδια κατηγορία η Κροατία με 4 γκολ ενεργητικό και 2,3 Xgoals.
Ομάδες που μπορούσαν να σκοράρουν περισσότερο: Ισπανία, Ουαλία, Αγγλία
Ομάδες που δημιούργησαν λίγο και σκόραραν πολύ: Βέλγιο, Κροατία
Αμυντικές επιδόσεις
Πάμε να ρίξουμε και μια ματιά στο άλλο μισό του γηπέδου, δηλαδή τι κάνουν οι ομάδες στην αμυντική τους συμπεριφορά.
Εκεί όπου η Ουαλία, που συζητούσαμε παραπάνω ως ομάδα που σκόραρε λιγότερο από όσο μπορούσε, κάλλιστα θα μπορούσε να δεχτεί και περισσότερα γκολ. Η επίδοση της άμυνάς της έφερε 5,5 αναμενόμενα γκολ για να δεχτεί, αλλά είδε μόλις δύο φορές την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα της.
Η αμυντική συμπεριφορά της Σουηδίας ήταν επίσης κατώτερη από τις πραγματικές της επιδόσεις. Δέχτηκε 2 τέρματα αλλά είχε xgoals conceded στα 4,8. Το ίδιο συμβαίνει και με την Κροατία, που δέχτηκε 3 γκολ, αλλά είχε 4,5 xgoals conceded.
Κοιτώντας ανάποδα τον πίνακα, ο Φερνάντο Σάντος δεν… άλλαξε ξαφνικά, τουλάχιστον αυτό δείχνουν οι αριθμοί, με την Πορτογαλία να έχει δεχτεί λιγότερα γκολ από τον πραγματικό αριθμό των ευκαιριών που επέτρεψε στους αντιπάλους της.
Γερμανία και Δανία ανήκουν επίσης σε αυτή την πλευρά του ταμπλό, με τις αμυντικές τους επιδόσεις να είναι καλύτερες από το παθητικό τους.
Συμπεράσματα:
-Το Βέλγιο δεν ήταν καλό στους ομίλους, με τα γκολ του να έρχονται ως αποτέλεσμα λίγων ενεργειών και κυρίως χάρη στην κλάση ορισμένων παικτών και όχι με συνολικές ενέργειες.
– Η Αγγλία έκανε αρκετές φάσεις αλλά σκόραρε λίγο. Είναι άλλωστε αυτή με τα περισσότερα δοκάρια.
– Η Ισπανία είναι πρώτη στα xgoals αλλά ταυτόχρονα πρώτη και στις χαμένες ευκαιρίες. Συνολικά είχε 12 χαμένες ευκαιρίες με καλές πιθανότητες να κάνει γκολ, μεταξύ των οποίων και 2 πέναλτι.
– Η Κροατία σκόραρε περισσότερο από όσο έπρεπε και δέχτηκε λιγότερα γκολ από τις ευκαιρίες που επέτρεψε.
– Τα Xgoals της Δανίας είναι καλύτερα από τις πραγματικές της επιδόσεις.
– Τα παιχνίδια της Ουαλίας θα έπρεπε να έχουν περισσότερα γκολ βάσει των ευκαιριών που έκανε και δέχτηκε.
Στατιστικά παικτών
Καλά τα σύνολα, αλλά αφενός στα μεγάλα τουρνουά οι μονάδες μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αφετέρου είναι πολλές οι στοιχηματικές αγορές πάνω στα ειδικά παικτών. Συνεπώς αξίζει μια ματιά και σε αυτούς που ξεχωρίζουν.
Πρωταγωνιστικής φυσικά ο Μοράτα. Ο Ισπανός επιθετικός είναι ένας από τους τρεις που μετρούν μέσο όρο 2 τελικών ανά εστία, με τους άλλους δύο να είναι ο Τσέχος Σικ και ο Ρονάλντο. Η διαφορά του Μοράτα με τους υπόλοιπους είναι πως βρίσκεται ταυτόχρονα και στην κορυφή των μεγάλων χαμένων ευκαιριών. Ένα γκολ έβαλε, τέσσερα έχασε.
Αντίθετα ο Ρονάλντο έκανε γκολ τις πέντε από τις έξι ευκαιρίες που του εμφανίστηκαν! Διόλου τυχαία ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία των διεθνών διοργανώσεων.
Στην ίδια κατηγορία και ο Λουκάκου με 3 γκολ σε 4 ευκαιρίες. Όπως γράφαμε και πιο πάνω για την ποιότητα των παικτών που έφερε το Βέλγιο στην κορυφή του ομίλου.
Τρεις χαμένες ευκαιρίες, ένα γκολ για τον Ράμσει. Τρεις χαμένες ευκαιρίες, κανένα γκολ για Μ’Μπαπέ, Κέιν και Μορένο!
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ με Προσφορά* Bet Builder