Τελικός Euro2020: Όταν διαφωνούν οι γίγαντες
Ο δεύτερος ημιτελικός τελείωσε το βράδυ της Τετάρτης και το Ιταλία-Αγγλία που θα κρίνει τον φετινό πρωταθλητή Ευρώπης θα διεξαχθεί το βράδυ της Κυριακής. Δηλαδή τρεις ολόκληρες ημέρες, τρία γεμάτα 24ωρα χωρίς ποδόσφαιρο!
Σαν να μοιάζει με περίεργο αυτό, είναι η 1η φορά τον τελευταίο 1,5 χρόνο που μείναμε χωρίς ποδόσφαιρο για διάστημα τριών ημερών. Είχαμε συνηθίσει, λόγω και των καθυστερήσεων της πανδημίας, τα παιχνίδια να είναι συνεχόμενα, με ελάχιστο κενό ανάμεσά τους.
Εκτός αν είσαστε από αυτούς που χθες βράδυ έριξαν μια ματιά στο Μπιρκιρκάρα-Λα Φιορίτα και το Ντομζάλε-Εσπεράνζ. Γιατί μην ξεχνάμε πως έχει ήδη αρχίσει η επόμενη ποδοσφαιρική σεζόν, με τον πρώτο προκριματικό γύρο των Κυπέλλων Ευρώπης.
Προσωπικά καθόλου δεν τα σνομπάρω αυτού του είδους τα παιχνίδια, ίσα ίσα που θεωρώ πως με… επίμονη μελέτη μπορεί να βρεθούν πραγματικά σπουδαίες ευκαιρίες εκεί. Τώρα όμως, μετά από έναν μήνα Euro, μου φάνηκε απότομη η μετάβαση από τον Κέιν, τον Πέδρι και τον Ινσίνιε προς τα χαμηλά στρώματα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
Διαφωνία γιγάντων
Σήμερα, στη μέση του τριήμερου κενού, μπορεί να γίνει μια ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων του τελικού. Ηδη αυτό που μου έκανε τρομερή εντύπωση είναι η διαφωνία γιγάντων.
Οι μπουκ προσφέρουν ως φαβορί την Αγγλία, την ώρα που η κορυφαία εταιρία στατιστικής, βάσει των μοντέλων ανάλυσής της, λέει Ιταλία. Από τις σπάνιες φορές που δεν υπάρχει ταύτιση απόψεων, καθώς οι μπουκ συνηθίζουν να μετράνε αρκετά τα αποτελέσματα των αλγόριθμων.
Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την πορεία του σετ, αν και η αλήθεια είναι πως δύσκολα θα έρθει σε τέτοιο επίπεδο που θα ποντάρω. Συμφωνώ με τη διαφωνία τους, που σημαίνει πως δεν μπορώ να δώσω κάπου ισχυρό προβάδισμα. Και σε ένα ματς που το βρίσκεις μοιρασμένο, μόνο αν σου δώσουν κάποιον στο 3.60 με 4.00 συζητάς για ποντάρισμα. Και εκεί δεν νομίζω να φτάσει η αγορά.
Ο δρόμος προς τον τελικό
Η Ιταλία πάει, ίσως, πιο δοκιμασμένη στον τελικό. Το πλάνο της δούλεψε κόντρα σε ισχυρούς αντιπάλους όπως το Βέλγιο και Ισπανία. Θυμάστε πόσο διαφορετική ήταν η εικόνα της με την Αυστρία, κάτι λογικό γιατί μιλάμε για άλλο στυλ αναμέτρησης.
Η Αγγλία είχε ένα τέτοιο ματς με τους Γερμανούς, αλλά ο υπόλοιπος δρόμος ήταν σχετικά πιο βατός. Στα αρνητικά της η τόση κουβέντα που έγινε μετά το ματς με τη Δανία. Αυτό το ήταν δεν ήταν πέναλτι δεν κάνει καλό στην ομάδα παραμονές τελικού. Ο αποπροσανατολισμός είναι εύκολος, ειδικά όταν μιλάμε για μια χώρα που… ζει για τα πρωτοσέλιδα. Σε γενικές γραμμές η Αγγλία πήρε δίκαιη πρόκριση με άδικο τρόπο. Ναι ήταν καλύτερη, ναι μπορούσε και έπρεπε να περάσει, αλλά όχι με αυτό το πέναλτι.
Oι αριθμοί των φιναλιστ
Η διαφορά των γκολ που έχουν είναι ακριβώς 2 τέρματα. Η Ιταλία έβαλε 12 και δέχτηκε 3. Η Αγγλία έβαλε 10 και δέχτηκε 1. Τα Xgoals είναι περίπου εκεί για την επίθεσή τους, αλλά μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και τις δύο λιγάκι τυχερές αμυντικά.
Αρκετά χαμηλοί είναι οι μέσοι όροι τους στα κόρνερ, που μοιάζουν μεταξύ τους. Κοντά στα 4 κερδίζουν και οι δύο, λίγο πάνω από 3 εκείνα που παραχωρούν. Εκεί κοντά στα 8 κόρνερ είναι ένα νούμερο σε ειδική αγορά που προκύπτει από τις μέχρι τώρα επιδόσεις τους.
Τέλος είναι και οι δύο πολύ χαμηλά στις κάρτες που δέχονται. Κάτω από μία δέχεται κατά μέσο όρο η Αγγλία, 1 ακριβώς ο μέσος όρος για τους Ιταλούς.
Παναθηναϊκός - ΑΕΚ με Derby Master και Boost στα κέρδη σου