novibet logo
  • Συμβουλες Στοιχημα

    • Μην ξεπερνάτε το μπάτζετ σας
    • Μην παρασύρεστε όταν κερδίζετε ή όταν χάνετε
    • Μην παίζετε μεθυσμένοι
    • Ορίστε μια κάβα παιχνιδιού και ποντάρετε το 5% κάθε φορά που επιλέγετε να παίξετε (διαχείριση κάβας)
    • Διεκδικήστε τις προσφορές* από τις στοιχηματικές εταιρίες που τις προσφέρουν
    • Μην ακούτε για "σίγουρα". "Σίγουρα" είναι μόνο τα χθεσινά
Η ιστορία των Μουντιάλ: Ισπανία 1982, Μεξικό 1986

Η ιστορία των Μουντιάλ: Ισπανία 1982, Μεξικό 1986

Τα δύο πρώτα Παγκόσμια Κύπελλα με 24 ομάδες, το άνοιγμα σε Αφρική και Ασία. Ο τεράστιος Ντιέγκο Μαραντόνα. Το «χέρι του Θεού» και  το καλύτερο τέρμα στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το πρώτο στημένο παιχνίδι στην ιστορία της διοργάνωσης και τα πρώτα πέναλτι σε ημιτελικό.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1982

Ισπανία 1982

Η απόφαση για την Ισπανία είχε παρθεί πριν πολλά χρόνια, όταν διεκδίκησε μαζί με τη Δυτ. Γερμανία το Μουντιάλ του 1974. Αποφασίστηκε τότε η Γερμανία να είναι αυτή που θα διοργανώσει εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο, και το επόμενο που θα γινόταν στην Ευρώπη, να πήγαινε στην Ισπανία.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Το ενδιαφέρον για τη διοργάνωση ολοένα και αυξανόταν, ενώ το ποδόσφαιρο άρχισε να αναπτύσσεται και να αποκτά φανατικό κοινό και εκτός Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής. Έτσι πάρθηκε η απόφαση αύξησης των συμμετεχόντων, που για πρώτη φορά θα έφταναν στις 24 χώρες.

Έτσι είχαμε και αρκετούς πρωτάρηδες, όπως  η Αλγερία και το Καμερούν από την Αφρική, το Κουβέιτ από τη ζώνη της Ασίας, η Ονδούρα από τη Βόρεια Αμερική αλλά και η Νέα Ζηλανδία από την Ωκεανία.

Όχι φυσικά πως έλειψαν και οι απουσίες, όπως αυτές των Ολλανδία και Ουρουγουάη, που απέτυχαν στην προκριματική φάση.

Πλέον οι όμιλοι από τέσσερις γινόταν έξι, ενώ στη β’ φάση θα σχηματιζόταν τέσσερις νέοι όμιλοι των τριών, από όπου θα προέκυπταν οι τέσσερις των ημιτελικών.

Η διοργάνωση

Πολωνία και Ιταλία οι νικήτριες του πρώτου ομίλου, με το Καμερούν να μένει εκτός αήττητο (τρεις ισοπαλίες!), χάνοντας στην ισοβαθμία από την Ιταλία που είχε επίσης τρεις ισοπαλίες. Στην ισοβαθμία έμεινε εκτός και η δεύτερη εκπρόσωπος της Αφρικής, καθώς στην τριπλή ισοβαθμία με Δυτ. Γερμανία και Αυστρία, η Αλγερία ήταν η χαμένη του 2ου ομίλου.  Στον 3ο όμιλο είχαμε τις πρώτες παραστάσεις του Ντιέγκο Μαραντόνα, με την Αργεντινή και το Βέλγιο να αφήνουν εκτός της Ουγγαρία. Άγγλοι και Γάλλοι οι νικητές στον 4ο όμιλο (εκτός η Τσεχοσλοβακία). Ούτε η Γιουγκοσλαβία κατάφερε να συνεχίσει, με Ισπανία και Β. Ιρλανδία να μοιράζονται τις πρώτες θέσεις του 5ου ομίλου. Στον 6ο η Νέα Ζηλανδία αποδείχτηκε σάκος του μποξ, με τη Βραζιλία του Σόκρατες και τη Σοβιετική Ένωση να αφήνουν εκτός της Σκωτία.

Στη δεύτερη φάση, στους τέσσερις ομίλους των τριών, δυνατότερος όλων ήταν ο 3ος. Εκεί όπου οι Ιταλοί κέρδισαν τόσο τη Βραζιλία, όσο και την Αργεντινή, αφήνοντας εκτός των δύο μεγάλα ονόματα της Λατινικής Αμερικής. Η Γαλλία δεν συνάντησε προβλήματα απέναντι σε Αυστρία και Β. Ιρλανδία στον 4ο. Αμιγώς  Ευρωπαϊκοί και οι άλλοι δύο, με τη Δυτική Γερμανία να αφήνει εκτός Αγγλία και Ισπανία και τους Πολωνούς να παίρνουν την πρόκριση έναντι Σοβιετικής Ένωσης και Βελγίου.

Με τον Πάολο Ρόσι να σημειώνει χατ τρικ η Ιταλία, μετά τη Βραζιλία και την Αργεντινή, κέρδισε και τους Πολωνούς στον πρώτο ημιτελικό. Εντυπωσιακός ο άλλος ημιτελικός, με τη Δυτική Γερμανία να αποκλείει στα πέναλτι τους Γάλλους του Πλατινί, μετά το 3-3 στα 120 λεπτά. Ηταν η πρώτη φορά που είδαμε τη διαδικασία των πέναλτι σε νοκ αουτ ημιτελικό.

Ο τελικός

Στον τελικό ήταν άλλη μία από τις φορές που η ομάδα που έδωσε τα πάντα στον ημιτελικό, δεν τα κατάφερε λίγες ημέρες μετά. Με μόλις τρεις 24ωρα ανάπαυσης οι Γερμανοί, έπεσαν πάνω στην τρομερή Ιταλία. Με πανέξυπνη τακτική οι Ιταλοί «έσβησαν» το πρώτο μέρος, ανεβάζοντας την πίεση όσο περνούσαν τα λεπτά και εμφανιζόταν η κούραση της αντιπάλου τους. Με τρία γκολ στην επανάληψη, έφτασαν στο 3-1 και έγιναν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα με τρεις κατακτήσεις.

Η στιγμή της διοργάνωσης

Στις 16 Ιουνίου η Αλγερία κάνει τη μεγάλη έκπληξη και κερδίζει με 2-1 τη Δυτική Γερμανία, ούσα η πρώτη Αφρικανική χώρα που κερδίζει ευρωπαϊκή σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Με αυτό το τρίποντο απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης, μπαίνοντας στην τελευταία αγωνιστική. Τότε που κέρδισε με 3-2 τη Χιλή και περίμενε το αποτέλεσμα στο Δυτ. Γερμανία – Αυστρία. Οι Γερμανοί χρειαζόταν νίκη για να πάρουν την πρόκριση, ενώ οι Αυστριακοί θα τους ακολουθούσαν στην επόμενη φάση αν έχαναν με λιγότερο από δύο γκολ διαφορά. Νωρίς νωρίς ο Χρούμπες έκανε το 1-0 και από εκεί και πέρα είχαμε την απόλυτη παρωδία. Οι δύο ομάδες άλλαζαν πάσες, κανείς δεν έκανε επίθεση της προκοπής και οι τερματοφύλακες ήταν απλά θεατές. Ο κόσμος αηδιασμένος αποδοκίμαζε, ενώ σε αποδοκιμαστικά σχόλια έφτασαν μέχρι και οι δημοσιογράφοι των δύο χωρών που περιέγραφαν το παιχνίδι. Φυσικά το 1-0 δεν άλλαξε μέχρι τέλους. Η Αλγερία έκανε επίσημη καταγγελία στη Fifa, η οποία όμως έπεσε στο κενό.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1986

Μεξικό 1986

Η διοργάνωση ήταν να διεξαχθεί στην Κολομβία, αλλά οι άσχημες οικονομικές καταστάσεις στη χώρα και η υψηλή επικινδυνότητα έφεραν την απόσυρσή της. Το Μεξικό εδώ και χρόνια ζητούσε τη διοργάνωση, έτσι επιλέχθηκε εκείνο ως έσχατη λύση και έγινε η μοναδική έως τότε χώρα που θα φιλοξενούσε για δεύτερη φορά Παγκόσμιο Κύπελλο.

Μια διοργάνωση που έγινε μόλις λίγους μήνες μετά από τον καταστροφικό σεισμό των 8 ρίχτερ, που άφησε πίσω του περίπου 20.000 θύματα και τρομερές καταστροφές στη χώρα.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Με 24 χώρες για δεύτερη φορά, και τη Νότια Κορέα και τον Καναδά να κάνουν τώρα το ντεμπούτο τους. Επέστρεψε η Ουρουγουάη, έλειψαν ξανά οι Ολλανδοί (έχασαν στα μπαράζ από το Βέλγιο), ενώ η Δανία του Λάουντρουπ έκανε επίσης την παρθενική της παρουσία.

Όπως και στην προηγούμενη διοργάνωση που έγινε στο Μεξικό, τα παιχνίδια έγιναν σε πολύ μεσημεριανές ώρες, με υψηλή θερμοκρασία, προς χάρη των τηλεοπτικών καλύψεων. Το σύστημα των έξι ομίλων παρέμεινε, καταργήθηκε όμως η δεύτερη φάση ομίλων, με τέσσερις καλύτερους τρίτους να είναι αυτοί που θα πήγαιναν στους «16».

Η διοργάνωση

Η Αργεντινή του Μαραντόνα και Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιταλία οι νικήτριες του πρώτου ομίλου. Η διοργανώτρια χώρα μαζί με την Παραγουάη προχώρησαν από τον 2ο. Εύκολο έργο για Σοβιετική Ένωση και τη Γαλλία των Πλατινί, Παπέν στον 3ο. Μία από τα ίδια με Βραζιλία, Ισπανία στον 4ο. Η Δανία που είχε μια πολύ εντυπωσιακή ομάδα βρέθηκε στην κορυφή του 5ου, με τη Δυτική Γερμανία να ακολουθεί. Στον 6ο είχαμε την έκπληξη, με το Μαρόκο να τερματίζει πρώτο, αφήνοντας πίσω του Αγγλία και Πολωνία.  Η τελευταία βέβαια, μαζί με Βέλγιο, Ουρουγουάη και Βουλγαρία πέρασαν ως οι καλύτερες τρίτες.

Η πορεία για το Μαρόκο σταμάτησε στους «16», όταν έπεσε πάνω στη Δυτ. Γερμανία, ενώ την ίδια τύχη είχε και το Μεξικό στους «8». Πολύ πιο δύσκολα έφτασε στους «4» η Γαλλία, που χρειάστηκε να ξεπεράσει τα εμπόδια των Ιταλών και μετέπειτα της Βραζιλίας. Σπουδαίος ημιτελικός, απέναντι στους πάντα ισχυρούς Γερμανούς και τους πρωταθλητές Ευρώπης Γάλλους. Η τελευταία έχοντας αφήσει πολλές δυνάμεις απέναντι σε Ιταλία και Βραζιλία, δεν τα κατάφερε, χάνοντας με 2-0.

Στον τελικό θα έβρισκαν την Αργεντινή, που πρώτα άφησε εκτός συνέχειας την Ουρουγουάνη. Ακολούθησε η πρώτη παράσταση του Ντιέγκο Μαραντόνα στα προημιτελικά, όταν με δύο προσωπικά γκολ έστειλε «σπίτι» τους τους Αγγλους του Γκάρι Λίνεκερ. Η επόμενη παράσταση ήταν στον ημιτελικό, όταν πετυχαίνοντας ξανά δύο γκολ, οδήγησε την ομάδα του στη νίκη επί του Βελγίου.

Ο τελικός

Στο στάδιο Αζτέκα το πλήθος είχε ξεπεράσει κατά πολύ τους 100.000 θεατές, σε έναν από τους θεαματικότερους τελικούς στην ιστορία της διοργάνωσης. Η Δυτ. Γερμανία των Φέλερ, Μπρέμε, Ματέους, Ρουμενίγκε απέναντι στην Αργεντινή του τεράστιου Ντιέγκο Μαραντόνα, με συμπαραστάτες τους Βαλντάνο, Μπουρουσάγα.

Οι Αργεντινοί ήταν καλύτεροι, φτάνοντας στο 2-0 στο 55’, αλλά οι Γερμανοί δεν το παράτησαν, ισοφαρίζοντας με 2-2 στο 80’. Τρία λεπτά μετά, σε μία από τις ελάχιστες φορές που ο Μαραντόνα ξέφυγε από το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Ματέους, μια τρομερή ασιστ έβγαλε τον Μπουρουσάγα φάτσα με τον Σουμάχερ, για να κάνει το τελικό 3-2.

Δεύτερη κατάκτηση για την Αργεντινή, πολύ πιο πειστική από εκείνη του 1978 στην έδρα της. Τρίτη ήττα των Γερμανών σε τελικό!

 

Η στιγμή της διοργάνωσης

Το μουντιάλ του Μαραντόνα, για όσα έκανε, για όσα θαυμάσαμε, για όσα κρίθηκε. Απίστευτος, αέρινος, μαγικός αλλά και… πονηρός. Το «χέρι του Θεού» ήταν σε εκείνο το μουντιάλ, όταν έστειλε την μπάλα στα δίχτυα χρησιμοποιώντας το χέρι του στον προημιτελικό απέναντι στην Αγγλία. Τρία λεπτά βέβαια μετά από εκείνο το γκολ, ο ίδιος παίρνει την μπάλα πίσω από την σέντρα, ντριμπλάρει όποιον βρίσκει μπροστά του και πετυχαίνει το 2-0. Ένα γκολ που χρόνια μετά ψηφίστηκε ως το καλύτερο τέρμα στην ιστορία της διοργάνωσης.

Η ιστορία των Μουντιάλ στο BetMarket.gr

Share Διαβαστε επισης