Από της προηγούμενης χιλιετίας είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις για ένα Παγκόσμιο Κύπελλο μεταξύ των Εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου. Με την πρώτη διοργάνωση να χρονολογείτε το 1930 στην Ουρουγουάη.
Το BetMarket.gr μέσα από μία σειρά αφιερωμάτων θα σας μεταφέρει σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο, βάζοντάς σας σιγά σιγά στο κλίμα για αυτό που έρχεται την Κυριακή στο Κατάρ.
Ουρουγουάη 1930
Η πρώτη διοργάνωση διεξήχθη στα γήπεδα της Ουρουγουάης. Ο τόπος διεξαγωγής επιλέχθηκε για τρεις κύριους λόγους. Αρχικά επειδή η Ουρογουάη ήταν η νικήτρια των προηγούμενων Ολυμπιακών τουρνουά. Επειτά επειδή γιόρταζε τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της, έχοντας γίνει αυτόνομο κράτος το 1830, μετά τη λήξη του πολέμου των 500 ημερών μεταξύ Αργεντινής και Βραζιλίας και της συνθήκης του Μοντεβιδέο. Τρίτος επειδή οι διοργανωτές έκαναν δώρο τα έξοδα του ταξιδιού σε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες. Σε μια ιστορική περίοδο που το να ταξιδέψεις τόσα χιλιόμετρα δεν είναι ούτε φθηνό, ούτε εύκολο. Μην ξεχνάμε πως έναν χρόνο πριν, το 1929 είχαμε το μεγάλο κραχ του Χρηματιστηρίου, που άφησε οικονομικές πληγές σε πολλές χώρες.
Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες
Το ταξίδι για τους Ευρωπαίους διήρκησε έξι εβδομάδες (με τρένο και πλοίο), ενώ η συνολική απουσία των ποδοσφαιριστών από τις ομάδες τους ήταν δύο μήνες! Αυτός ήταν και ο λόγος που ορισμένες μεγάλες δυνάμεις, όπως η Ιταλία και η Τσεχοσλαβακία, αρνήθηκαν τη συμμετοχή τους, με τη διοργάνωση να μην έχει προκριματικά και στην τελική φάση να συμμετέχουν μονάχα 13 χώρες.
Απουσία επίσης πήρε η Αγγλία, που εκείνη την εποχή ήταν σε κόντρα με τη FIFA, ενώ κάποιες εσωτερικές έριδες οδήγησαν τη Βραζιλία να αγωνιστεί χωρίς τα αστέρια της.
Η Γιουγκοσλαβια, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ρουμανία ήταν οι τέσσερις χώρες της Ευρώπης που έδωσαν τελικά το παρών. Οι Ρουμάνοι ξεκίνησαν πρώτοι με πλοίο από τη Γένοβα, για να παραλάβουν τη Γαλλία και το τρόπαιο από τη Νίκαια, ενώ στη στάση που έγινε στη Βαρκελώνη επιβιβάστηκε και η αποστολή του Βελγίου. Μία τελευταία στάση για να μπει και η Βραζιλία στο πλοίο, πριν αυτό φτάσει στην Ουρουγουάη! Μάλιστα σε όλη τη διάρκεια του ταξιδιού οι ομάδες έκαναν προπόνηση στο κατάστρωμα, με πολλές μπάλες να καταλήγουν στον βυθό του Ωκεανού! Μοναδική που ταξίδεψε μόνη της ήταν η Εθνική ομάδα της Γιουγκοσλαβίας.
Οι υπόλοιπες συμμετοχές ήταν από χώρες της Νότιας και Βόρειας Αμερικής. Αργεντινή, Βραζιλία, Χιλή, Παραγουάη, Περού, Βολιβία, Ηνωμένες Πολιτείες και Μεξικό.
Οι 13 τελικά ομάδες χωρίστηκαν σε 4 γκρουπ, με την πρόκριση στα ημιτελικά να κερδίζει η πρωτοπόρος.
Η διοργάνωση
Τρία γήπεδο φιλοξένησαν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, με το «Σεντενάριο» να είναι αυτό που έγιναν τα περισσότερα παιχνίδια, αλλά και ο τελικός της διοργάνωσης. Ηταν άλλωστε και το γήπεδο που κατασκευάστηκε για τον εορτασμό των 100 χρόνων της ανεξαρτησίας και το Μουντιάλ.
Οι αναμετρήσεις Γαλλία-Μεξικό και Η.Π.Α. – Βέλγιο ήταν τα δύο πρώτα παιχνίδια στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Οι Γάλλοι ήταν αυτοί που σημείωσαν το παρθενικό γκολ, με σκόρερ τον Λυσιέ Λοράν.
Οι Γάλλοι τελικά κέρδισαν αυτό το παιχνίδι, αλλά δεν ήταν ικανό να τους δώσει την πρόκριση, με την Αργεντινή να τερματίζει στην κορυφή του πρώτου ομίλου. Του μοναδικού με τέσσερις ομάδες, καθώς συμμετείχαν ακόμη Μεξικό και Χιλή. Στο δεύτερο όμιλο η Γιουγκοσλαβία ήταν αυτή που κατέκτησε την πρωτιά, κερδίζοντας τους Βραζιλιάνους, με τη Βολιβία να χάνει και τα δύο παιχνίδια. Τη συμμετοχή στους ημιτελικούς από τον 3ο όμιλο εξασφάλισε η οικοδέσποινα Ουρουγουάη, κερδίζοντας Περού και Ρουμανία. Οι Η.Π.Α. ήταν οι νικήτριες στον τέταρτο όμιλο, αφήνοντας εκτός Βέλγιο και Παραγουάη.
Στα ημιτελικά Ουρουγουάη και Αργεντινή έδειξαν πολύ ισχυρές, με την πρώτη να κερδίζει με 6-1 τη Γιουγκοσλαβία και τη δεύτερη επίσης με 6-1 τις Η.Π.Α.
Ο τελικός
Δύο γειτόνισσες στον τελικό, η Ουρουγουάη και η Αργεντινή, με τον φανατισμό να είναι στα ύψη. Η επίσημη καταγραφή μιλά για 93.000 εισιτήρια, με πολλούς να είναι και οι φίλαθλοι που ήρθαν με τρένα και πλοία από το Μπουένος Άιρες.
Οι διαφωνίες ήταν τόσο έντονες, που δεν μπορούσαν να αποφασίσουν ούτε με τι μπάλα θα πέσουν, με τη λύση να είναι τελικά συμβιβαστική. Ένα ημίχρονο με μπάλα από την Αργεντινή και ένα με αυτή των Ουρουγουανών!
Αρκετές ώρες χρειάστηκε και η FIFA να πείσει τον Βέλγο διαιτητή να αποδεχτεί τον ορισμό του, καθώς ο τελευταίος φοβόταν πως κάποιο λάθος θα του κόστιζε τη ζωή!
Ο αγώνας έγινε μεσημέρι, η Ουρουγουάη άνοιξε το σκορ, αλλά η Αργεντινή ανέτρεψε το προβάδισμα με δύο γκολ μέχρι το ημίχρονο. Αλλαγή σκηνικού στην επανάληψη, με την Ουρουγουάη να σκοράρει τρεις φορές, να φτάνει στο 4-2 και να στέφεται η πρώτη Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Εντονες οι φήμες για τις απειλές που δέχτηκαν στο ημίχρονο οι Αργεντινοί και τον φόβο για το τι θα γινόταν αν τελικά κέρδιζαν το παιχνίδι!
Η στιγμή της διοργάνωσης
Δεύτερη αγωνιστική στον πρώτο όμιλο. Οι Γάλλοι έχουν κερδίσει στην πρεμιέρα το Μεξικό και η Αργεντινή τη Χιλή. Το μεταξύ τους θα κρίνει κατά μεγάλο ποσοστό την ομάδα που θα προκριθεί στα ημιτελικά. Η αναμέτρηση μπαίνει στην ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ο τραυματισμός του Γάλλου τερματοφύλακα, σε μία περίοδο που δεν επιτρεπόταν οι αλλαγές, με έναν μέσο να κάθεται κάτω από τα δοκάρια και την ομάδα να παίζει με δέκα! Ο δεύτερος ήταν ο διαιτητής, που σφύριξε λήξη έξι λεπτά πιο νωρίς, με το σκορ στο 1-0. Ένα απίστευτο κυνήγι από τους Γάλλους παίκτες έπεισε τον διαιτητή να αρχίσει ξανά το παιχνίδι, αλλά το τελικό σκορ δεν άλλαξε