Το 1942 και το 1946 δεν είχαμε Μουντιάλ, εξαιτίας των τραγικών γεγονότων του Παγκοσμίου Πολέμου, με τη γιορτή του ποδοσφαίρου να επιστρέφει τη δεκαετία του 1950, με τις διοργανώσεις σε Βραζιλία και Ελβετία.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1950
Βραζιλία 1950
Η Ευρώπη μετρούσε τις πληγές της από όλα όσα άφησε πίσω της η μεγάλη καταστροφή του Παγκοσμίου Πολέμου και ήταν αδύνατο να διοργανώσει εκείνη την εποχή ένα αθλητικό γεγονός. Τα πράγματα στη Λατινική Αμερική ήταν καλύτερα, με τη Βραζιλία να καταθέτει τη μοναδική υποψηφιότητα. Έτσι η διοργάνωση επέστρεψε στη Λατινική Αμερική, 20 χρόνια μετά την Ουρουγουάη το 1930.
Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες
Οι δύο προηγούμενες διοργανώσεις έγιναν αποκλειστικά με το σύστημα των Νοκ άουτ αγώνων, για να έρθει τώρα η πλήρης αντίθεση. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας δεν υπήρξαν καθόλου νοκ άουτ. Αρχικά οι ομάδες τοποθετήθηκαν σε τέσσερις ομίλους, με τις νικήτριες να συνθέτουν το τελικό γκρουπ των τεσσάρων, όπου όποια καταλάμβανε την 1η θέση, θα ήταν και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Μόλις 13 οι ομάδες που κατάφεραν να συμμετάσχουν, σε μια περίοδο που επαναλαμβάνουμε πως τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα, μετά τα όσα άφησε πίσω του ο πόλεμος.
Η διοργανώτρια Βραζιλία και η πρωταθλήτρια Ιταλία πέρασαν δίχως προκριματικά στην τελική φάση, η οποία είχε μονάχα ομάδες από την Ευρώπη και την Αμερική. Η Ινδία που θα εκπροσωπούσε την Ασία, απέσυρε τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της.
Η διοργάνωση
Στον πρώτο όμιλο η Βραζιλία βρήκε αντίσταση από τη Γιουγκοσλαβία, αλλά πήρε την πρόκριση. Στο δεύτερο οι Ισπανοί απέκλεισαν τους Αγγλους, που είδαν κάπως υπεροπτικά τη διοργάνωση, καθώς θεωρούσαν πως είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο άθλημα που δήλωναν πως είχαν εφεύρει. Η Ιταλία μη έχοντας τόση δύναμη, μετά την αεροπορική τραγωδία της σουπέργκα που έφερε των θάνατο 10 διεθνών της, έμεινε εκτός στον 3ο όμιλο από τη Σουηδία, ενώ από τον 4ο όμιλο προχώρησε η Ουρουγουάη, στην επιστροφή της σε τελική φάση.
Στον τελικό όμιλο, Βραζιλία και Ουρουγουάη κέρδισαν τις δύο πρώτες αγωνιστικές, έτσι το μεταξύ τους παιχνίδια είχε μετατραπεί στον τελικό της διοργάνωσης.
Ο τελικός
Έχοντας από 6 βαθμούς, Βραζιλία και Ουρουγουάη κοντραρίστηκαν στον άτυπο τελικό εκείνης της διοργάνωσης. Φημολογείται πως στο «Μαρακανά» είχαν καταφέρει να εισέλθουν πάνω από 200.00 θεατές. Ημίχρονο χωρίς σκορ, με την ισοπαλία να στέφει πρωταθλήτρια τη Βραζιλία. Η τελευταία έφτασε ακόμη πιο κοντά στον στόχο μετά το 1-0 στο 47’. Η σιγουριά σε παίκτες και εξέδρα ήταν δεδομένη ακόμη και μετά το 1-1 του 66’. Το γκολ των Ουρουγουανών στο 79’ και η σιγή που επικράτησε μετά το σφύριγμα της λήξης έχει μείνει στην ιστορία ως «η μέρα που σίγησε το Μαρακανά».
Η στιγμή της διοργάνωσης
Γερμανία και Ιαπωνία ήταν τιμωρημένες και δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής, ενώ Τσεχοσλοβακία και Ουγγαρία αρνήθηκαν να συμμετάσχουν, σε μια διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε εν μέσω μεγάλων πολιτικών εξελίξεων σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Όσο για την Ασία, εκεί ακόμη έπαιζαν ποδόσφαιρο ξυπόλητοι και για χρόνια υπήρχε η φήμη νικήτρια του προκριματικού ομίλου Ινδία ήθελε να αγωνιστεί έτσι και στην τελική φάση. Η απόφαση της FIFA να μην δεχτεί το αίτημά της, οδήγησε στην απόφαση των Ινδών να μην ταξιδέψουν στη Βραζιλία. Πιθανότερο βέβαια είναι ο λόγος του μη ταξιδιού να ήταν πως την εποχή εκείνη δεν ήταν τόσο σημαντικό για τους Ινδούς να κάνουν ένα τόσο μεγάλο ταξίδι, μέχρι τη Βραζιλία.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1954
Ελβετία 1954
To 1954 η FIFA θα γιόρταζε τα 50 χρόνια της, έτσι πάρθηκε η απόφαση η διοργάνωση να λάβει χώρα στην έδρα της, την Ελβετία.
Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες
Η κατάσταση είχε αρχίσει να ηρεμεί, οι χώρες προσπαθούσαν να βρουν ξανά τα πατήματά τους και το ποδόσφαιρο άρχιζε να αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Οι ομάδες που δήλωσαν συμμετοχή στα προκριματικά ήταν πολλές, δίχως πάντως να λείπουν πάλι ηχηρές απουσίες, όπως αυτή της Αργεντινής ή της Σοβιετικής Ένωσης.
Για πρώτη φορά είδαμε το «ισχυροί» – «ανίσχυροι», με κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ να αποτελείται από δύο ισχυρούς και δύο ανίσχυρους. Μάλιστα παίζανε μεταξύ τους μονάχα αν υπήρχε ισοβαθμία.
Στα τελικά συμμετείχαν 11 ομάδες από την Ευρώπη, οι δύο φιναλίστ του προηγούμενου τελικού Βραζιλία και Ουρουγουάη, το Μεξικό και η Νότια Κορέα, στην πρώτη συμμετοχή ομάδας από την Ασία. Παρθενική συμμετοχή και για τη Δυτική Γερμανία, την οποία έκανε δεκτή η FIFA.
Η διοργάνωση
Κανένα πρόβλημα στον 10 όμιλο για τη Βραζιλία, με τους Γιουγκοσλάβους να προκρίνονται ως δεύτεροι, αφήνοντας εκτός της Γαλλία. Η πανίσχυρη Ουγγαρία και η Δυτική Γερμανία προκρίθηκαν από τον 2ο όμιλο, με το μεταξύ τους παιχνίδι να λήγει με το εντυπωσιακό 8-3. Γενικότερα ο συγκεκριμένος όμιλος χάρισε ορισμένα εντυπωσιακά σκορ, όπως το 9-0 των Ούγγρων επί της Κορέας ή το 7-0 των Τούρκων επί της ίδιας αντιπάλου. Ουρουγουάη και Αυστρία οι νικήτριες του 3ου ομίλου, αφήνοντας έξω την Τσεχοσλοβακία. Πρώτη πρόκριση για την Αγγλία, όπου μαζί με τη διοργανώτρια Ελβετία κατάφεραν να αφήσουν εκτός συνέχειας την Ιταλία στον 4ο όμιλο.
Η Αγγλία σταμάτησε πάνω στην Παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη, η Βραζιλία έμεινε εκτός από την Ουγγαρία, οι Γερμανοί απέκλεισαν τους Γιουγκοσλάβους, ενώ η Αυστρία κέρδισε με το εντυπωσιακό 7-5 την Ελβετία!
Επτά έβαλε στα προημιτελικά, έξι έφαγε στα ημιτελικά από τη Δυτική Γερμανία η Αυστρία. Σαφώς πιο δύσκολα η Ουγγαρία, χρειάστηκε την παράταση για να αποκλείσει την Ουρουγουάη.
Ο τελικός
Μετά τη φάση των ομίλων Ουγγαρία και Δυτική Γερμανία συναντήθηκαν και στον μεγάλο τελικό. Η πρώτη ήταν το ακλόνητο φαβορί, με ένα εντυπωσιακό ρόστερ και παρακαταθήκη των οκτάρα επί των Γερμανών στη φάση των ομίλων. Όλα έμοιαζαν εύκολα όταν προηγήθηκε με 0-2 μόλις στο 8ο λεπτό. Νομίζοντας πως όλα έχουν τελειώσει, είδαν τους Γερμανούς να επιστρέφουν με το 2-2 του 18’.
Μονόλογος έπειτα, κατά κύματα επιθέσεις των Ούγγρων, δοκάρι και… ξαφνικά, ένα σουτ της… απελπισίας σε μια από τις λίγες επιθέσεις των Γερμανών κάνει το 3-2 στο 84’ και χρήζει τη Δυτική Γερμανία Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, σε μια τεράστια έκπληξη.
Η στιγμή της διοργάνωσης
Η νίκη της Γερμανίας απέναντι στην ομάδα μεγαθήριο της εποχής, την Ουγγαρία, χαρακτηρίστηκε ως το «θαύμα της Βέρνης» και έγινε μέχρι και ταινία αρκετά χρόνια αργότερα. Οι Ούγγροι είχαν κατακτήσει το χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και έτρεχαν ένα σερί 31 παιχνιδιών χωρίς ήττα. Αντίθετα οι Γερμανοί είχαν γίνει μέλος της FIFA μόλις λίγα χρόνια πριν, με την ομάδα τους να απαρτίζεται κυρίως από ερασιτέχνες.
Οσο για το παρασκήνιο του τελικού, η επιδημία ίκτερου σε πολλούς από τους ποδοσφαιριστές των νικητών ανέπτυξε έντονη φημολογία για ενέσεις βιταμινών που έκαναν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια του τουρνουά.