stoiximan logo
  • Συμβουλες Στοιχημα

    • Μην ξεπερνάτε το μπάτζετ σας
    • Μην παρασύρεστε όταν κερδίζετε ή όταν χάνετε
    • Μην παίζετε μεθυσμένοι
    • Ορίστε μια κάβα παιχνιδιού και ποντάρετε το 5% κάθε φορά που επιλέγετε να παίξετε (διαχείριση κάβας)
    • Διεκδικήστε τις προσφορές* από τις στοιχηματικές εταιρίες που τις προσφέρουν
    • Μην ακούτε για "σίγουρα". "Σίγουρα" είναι μόνο τα χθεσινά

Μουντιάλ 2022: Τι αλλάζει στο offside και σε τι θα επηρεάσει

Μουντιάλ 2022: Τι αλλάζει στο offside και σε τι θα επηρεάσει

Στο Μουντιάλ 22 του Κατάρ θα έχουμε τη νέα τεχνολογία για το ημιαυτόματο offside το οποίο έχει εγκρίνει η FIFA για την χρησιμοποίηση του στη διοργάνωση.

Τι τεχνολογία είναι αυτή;

Φεύγουμε από ότι συνηθίσαμε με τους διαιτητές που βρίσκονται στο VAR και την προσπάθεια τους να τραβήξουν χειροκίνητα γραμμές και πάμε σε κάτι πολύ διαφορετικό. Κάτι το οποίο μπορεί να βελτιώσει τον χρόνο εκτίμησης ενός πολύ οριακού offside κατά 50 δευτερόλεπτα με βάση τα όσα μάθαμε από την ίδια την FIFA.

Ονομάζεται ημιαυτόματο offside είναι γιατί ο τελευταίος λόγος θα είναι στον διαιτητή που βρίσκεται στο VAR. Μέσα στο γήπεδο θα υπάρχουν 12 κάμερες που θα καταγράφουν κάθε γωνιά του γηπέδου και κατά κάποιο τρόπο θα το «τετραγωνίσουν» σε μικρά σημεία. Αυτή την τακτική χρησιμοποιούν και οι ίδιοι οι προπονητές στο να στήσουν τακτικές… παγίδες στους αντιπάλους τους. Έτσι, λοιπόν, η τεχνολογία θα κάνει το ίδιο απλά και μόνο για να καλύψει όλες τις κινήσεις στο γήπεδο.

Σε κάθε ποδοσφαιριστή θα υπάρξουν 29 συγκεκριμένα σημεία όπου θα έχουμε συλλογή πληροφοριών. Αυτές οι πληροφορίες θα στέλνονται πολύ γρήγορα στο σύστημα. Περίπου 50 φορές το δευτερόλεπτο θα καταγράφονται πληροφορίες για κάθε ποδοσφαιριστή. Επίσης, το ίδιο θα γίνεται και με την μπάλα, η οποία θα είναι συνδεδεμένη με αισθητήρα και θα στέλνει πληροφορίες έως και 50 φορές το δευτερόλεπτο.

Όλα αυτά τα δεδομένα που θα συγκεντρώνονται θα βοηθήσουν στην ακρίβεια αναγνώρισης του χώρου και το χρόνου και έτσι θα υπάρχει πολύ γρήγορη κατανόηση. Το σύστημα θα στέλνει ειδοποίηση στον VAR ότι κάποιος ποδοσφαιριστής είναι offside και αυτός θα ελέγχει άμεσα την γραμμή με γρήγορο και εύκολο τρόπο.

Η εκμετάλλευση από τις ομάδες

Ένα σύστημα όπου οι προπονητές έχουν λάβει υπόψιν τους, μιας και μπορούν είτε να το εκμεταλλευτούν είτε να είναι πιο προσεκτικοί. Ένας επιθετικός για παράδειγμα θα μπορούσε να «κλέψει» λίγο με την κίνηση του και να ξεγελάσει ένα βοηθό διαιτητή. Τώρα όμως αυτό έγινε ήδη δύσκολο με το VAR αλλά τώρα μοιάζει σχεδόν απίθανο. Θα πρέπει λοιπόν οι προπονητές να δώσουν κάπως διαφορετικές οδηγίες στους επιθετικούς τους και ίσως να τους «τραβήξουν» λίγους πόντους πιο πίσω.

Επίσης, πολλοί προπονητές θα δουλέψουν και στην «παγίδα» του offside καθώς με συγχρονισμό και αυτοματισμό στην γραμμή άμυνας, μπορείς να πάρεις όσους πόντους χρειάζονται στο γήπεδο. Έτσι, ίσως οι αμυντικοί να ρισκάρουν περισσότερο και κάποιοι επιθετικοί να είναι πιο διστακτικοί.

Αύξηση καθαρού χρόνου παιχνιδιού

Αναμένουμε ότι η νέα τεχνολογία θα αυξήσει για λίγα λεπτά τον καθαρό χρόνο σε κάθε αγώνα. Μπορεί τα λίγα λεπτά να μην «λένε» κάτι σημαντικό σε εμάς αλλά σε έναν γυμναστή μπορούν να πουν πολλά. Σε μια χρονιά που πάει σε φουλ ρυθμούς κάθε έξτρα μέτρο, σπριντ και πίεση που μπαίνει τότε οι παίκτες θα εμφανίζουν σημάδια κόπωσης πολύ πιο εύκολα. Αυτό θα φανεί σε ποδοσφαιριστές που παίζουν σε απαιτητικά πρωταθλήματα και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Στο πως θα διαχειριστεί κάποιος προπονητής την έξτρα κούραση δεν μπορούμε να το ξέρουμε αλλά μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη. Μια ομάδα «αουτσάιντερ» θα μπορεί να βγάλει έξτρα αντεπιθέσεις και ίσως να αυξήσει τον χρόνο της κατοχής μπάλας, ειδικά αν το φαβορί κουραστεί και δυσκολεύεται να αγωνιστεί πιέζοντας ψηλά στον γήπεδο.

Διασταυρώσεις Μουντιάλ 2022 (σχεδιάγραμμα)

Κούραση, πίεση και ασίστ

Στο στοιχηματικό κομμάτι, που είναι και το στοιχείο μας, μπορούμε να βρούμε ειδικά στοιχήματα σε αγώνες όπου να μπορούν να «πατήσουν» πάνω σε αυτό. Στην κατοχή μπάλας. ίσως δούμε άλλα ποσοστά από αυτά που περιμέναμε. Για παράδειγμα , η Γερμανία έκλεισε με ποσοστό κατοχής στο 74.4% στον μέσο όρο των αγώνων της στο παγκόσμιο του 2018. Τώρα ίσως να μην αντέξει να έχει την μπάλα στα πόδια της τόση πολλή ώρα. Η Γαλλία που είναι η κάτοχος, έκλεισε στο 48,5%. Το μυαλό, λοιπόν, στην κατοχή μπάλας των αουτσάιντερ.

Επειδή, περιμένουμε τον δείκτη του PPDA (Passes Per Defense Allowed) να ανέβει. Αυτό σημαίνει λιγότερο high press, λόγω της έξτρα κούρασης και τις ομάδες να μαζεύουν την αμυντική τους λειτουργία σε στενό σχήμα στο μεσαίο και χαμηλό μπλοκ του γηπέδου. Έτσι, ο επιθετικός «φοβάται» το offside και ο αντίπαλος κλείνει όλες τις κάθετες πάσες. Σε αυτό το σενάριο η μπάλα πάει στους ακραίους και με σέντρα μπαίνει στο κουτί. Αυτό οδηγεί εμάς σε ποντάρισμα στους μπακ και τους εξτρέμ των ομάδων.

Αν θα υπάρξει αύξηση στα offside δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε ως γενικό κομμάτι της διοργάνωσης, αλλά σίγουρα θα υπάρξει σε ομάδες πιο χαμηλής ποιότητας, εκεί όπου ο επιθετικός δεν θα έχει το μυαλό ενός παίκτη παγκόσμιας κλάσης, άλλα ούτε αυτός που θα δώσει την τελική πάσα ή την μακρινή μεταβίβαση. Για παράδειγμα, η Σενεγάλη το 2018 είχε 10 offside σε 3 αγώνες που έδωσε. Φέτος αυτό το νούμερο, αυτών των ομάδων, είναι πιο πιθανό να αυξηθεί.

Σύγκριση Αποδόσεων Μουντιάλ 2022

Share Διαβαστε επισης