fonbet logo
  • Συμβουλες Στοιχημα

    • Μην ξεπερνάτε το μπάτζετ σας
    • Μην παρασύρεστε όταν κερδίζετε ή όταν χάνετε
    • Μην παίζετε μεθυσμένοι
    • Ορίστε μια κάβα παιχνιδιού και ποντάρετε το 5% κάθε φορά που επιλέγετε να παίξετε (διαχείριση κάβας)
    • Διεκδικήστε τις προσφορές* από τις στοιχηματικές εταιρίες που τις προσφέρουν
    • Μην ακούτε για "σίγουρα". "Σίγουρα" είναι μόνο τα χθεσινά

Η πανδημία μέσα από τα μάτια ενός πρωταθλητή

Η πανδημία μέσα από τα μάτια ενός πρωταθλητή

Έρευνα – Επιμέλεια: Έλενα Χατζηλιάδου, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Καράτε –  Μέλος της ομάδας Dream Supporters του BetMarket. 

Συνολικά 18 Έλληνες Ολυμπιονίκες, Παραολυμπιονίκες και Πρωταθλητές καταθέτουν στο Blog του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 τις συνθήκες προετοιμασίας τους, τη σωματική και ψυχολογική τους κατάσταση, ενώ η αθλητική ψυχολόγος Φρόσω Πατσού δίνει στους αθλητές εξειδικευμένες συμβουλές προετοιμασίας!

Οι συνθήκες προετοιμασίας και η ψυχολογική κατάσταση των Ελλήνων αθλητών που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς αγώνες εν καιρώ πανδημίας είναι ιδιαίτερες.

Η πανδημία προκάλεσε πολυδιάστατες συνέπειες παγκοσμίως. Μία από αυτές είναι η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι να διεξαχθούν το καλοκαίρι του 2020.

Οι διοργανωτές τόνισαν ότι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διεξαγωγή των Αγώνων φέτος, ακόμη και αν τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται. Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για διεύρυνση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού.

Η πανδημία και τα αυστηρά μέτρα κατά τις εξάπλωσης της νόσου του κορονοϊού, έχουν ως αποτέλεσμα τις αρνητικές επιπτώσεις στον ελληνικό αθλητισμό, τόσο στον τεχνικό και αγωνιστικό παράγοντα, όσο και στον ψυχολογικό.

Oι Έλληνες αθλητές που αποτελούν την προολυμπιακή, την ολυμπιακή και την παραολυμπιακή ομάδα προπονούνται καθημερινά με την άδεια του Υπουργείου Αθλητισμού, αλλά κάτω από αυστηρά μέτρα και πρωτόγνωρες συνθήκες, εδώ και μήνες.

Mπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι στην πιο μειονεκτική θέση βρίσκονται οι αθλητές της προολυμπιακής ομάδας, λόγω της πιθανότητας ακύρωσης των προκριματικών αγώνων, ώστε να κατακτήσουν την πρόκριση και να βρεθούν στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του πλανήτη.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί να διακρίνει κανείς σε όλους τους Έλληνες αθλητές τον δυναμισμό του χαρακτήρα τους, το πείσμα, τις ψυχικές αντοχές καθώς και τη σωστή διαχείριση των απρόβλεπτων και των δύσκολων καταστάσεων που βιώνουν ώστε να πετύχουν το κοινό τους ΟΝΕΙΡΟ.

Η Ολυμπιονίκης του 2016 στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη πέρασε περίπου την μισή πανδημία στην Ελλάδα και την άλλη μισή στην Αμερική. «Ευτυχώς και στις δυο χώρες είχαμε κάπου να κάνουμε προπόνηση, εκτός βέβαια από την άνοιξη που είμασταν στην Ελλάδα και ήταν όλα κλειστά. Γενικά η πανδημία και όλη αυτή η κατάσταση δεν με επηρέασε πολύ αρνητικά μέχρι αυτό το φθινόπωρο. Οι προπονήσεις μου σε άδειο στάδιο, σε συνδυασμό με τον κακό καιρό στο Οχάιο και την αβεβαιότητα της διεξαγωγής των αγώνων με επηρέασε πολύ ψυχολογικά . Έχασα λίγο το κίνητρο μου. Πρόσφατα όμως ήρθαμε στην Ελλάδα και η ψυχολογία μου έχει φτιάξει πάλι. Το να είσαι μόνος σου είναι ψυχοπλακωτικό», τονίζει.

1-stefanidi.jpg

Η δαφνοστεφανομένη Ελληνίδα αθλήτρια παρά τις αντιξοότητες συνεχίζει καθημερινά την προετοιμασία της. «Προσπαθώ να σκέφτομαι ότι απλά προετοιμάζομαι για το ευρωπαϊκό του κλειστού και για την σεζόν του ανοιχτού έτσι και αλλιώς ανεξάρτητα από τους Ολυμπιακούς».

Ο Παγκόσμιος και ευρωπαϊκός Πρωταθλητής ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης βρισκόταν αγωνιστικά στο απόγειο της καριέρας του, πετυχαίνοντας την διπλή νίκη στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες, την στέψη του ως κυπελλούχος κόσμου και τελικά την πρόκρισή του στους Ολυμπιακούς αγώνες, την οποία κατέκτησε κατά την διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας. Δεν μπορούσε να φανταστεί την ακύρωση όλων των πρωταθλημάτων και την αναβολή των Αγώνων. «Ένιωσα μια απογοήτευση και ένα τεράστιο κενό μέσα μου», αποκαλύπτει.

2-volikakis.jpg

Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας λόγω της δυναμικότητας του χαρακτήρα του δεν πτοήθηκε και όπως δηλώνει: «Έκανα ένα καινούργιο ξεκίνημα, αναπροσαρμόζοντας το πρόγραμμά μου πάνω στα καινούργια δεδομένα. Με το σκεπτικό ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, έπεισα τον εαυτό μου ότι θα καταφέρω να βρεθώ πάλι στην θέση που ήμουν. Σήμερα μπορώ να πω ότι ανακτήθηκε το χαμένο έδαφος, συμβιβάστηκα με την σκληρή πραγματικότητα, συμμάχησα με την πανδημία και με προσοχή κάνω αυτά που πρέπει, για να βγω αλώβητος από την δοκιμασία».

Ο κορυφαίος ποδηλάτης δεν έχει το άγχος για το αν θα βρίσκεται στο ραντεβού των κορυφαίων στο Τόκιο και τώρα δεν μένει τίποτα άλλο από το να καταφέρει να βρεθεί εκεί! «Εύχομαι ο Θεός να με βοηθήσει να φτάσω υγιής στον μεγαλύτερο στόχο, που μπορεί να ονειρεύεται κάθε αθλητής».

Η Παγκόσμια και Ευρωπαική μεταλλιούχος στο άλμα επί κοντώ, Νικολέτα Κυριακοπούλου θεωρούσε την αναβολή των Αγώνων αναμενόμενη και μας περιγράφει τις συνθήκες προετοιμασίας της.

3-kyriakopoyloy.jpg

«Η πρώτη καραντίνα με πήγε πολύ πίσω γιατί δεν είχα τη δυνατότητα να κάνω άλματα. Χρειάστηκα αρκετό χρόνο για να επανέλθω και δεν υπήρχε ο χρόνος να το πετύχω απόλυτα. Ωστόσο, προσπάθησα να διατηρήσω, όσο καλύτερα μπορούσα, μια καλή φυσική κατάσταση. Γενικά πιστεύω ότι η αναβολή των αγώνων δίνει την ευκαιρία για καλύτερη προετοιμασία. Εγώ προσωπικά επαναπροσδιόρισα κάποιες καταστάσεις και έτσι από την εμπειρία που έχω στο άθλημα μου κατέληξα στην απόφαση να αλλάξω προπονητή».

Η Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια πρωταθλήτρια της κωπηλασίας, Χριστίνα Μπούρμπου, ετοιμάζεται πυρετωδώς για το Τόκιο, κάτω από δύσκολες συνθήκες , οι οποίες δεν πτόησαν την ψυχολογία της. «Δεν μας επιτρεπόταν να προπονηθούμε στην θάλασσα, που είναι και ο φυσικός χώρος για το αγώνισμά μας. Η ψυχολογία μας στην αρχή ήταν κακή, αλλά με τον καιρό το ξεπεράσαμε με το πλήρωμά μου και είδαμε την θετική πλευρά που είναι ότι όλη η κατάσταση μας έδωσε περισσότερο χρόνο προετοιμασίας και βελτίωσης».

4-mpoyrmpoy.jpeg

H κορυφαία Ελληνίδα κωπηλάτρια πιστεύει ότι χάριν του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας που υπάρχουν για τον θανάσιμο ιό θα καταφέρει να βρεθεί στο Τόκιο και να διεκδικήσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο!

Σε πιο μειονεκτική θέση σχετικά με την αγωνιστική προετοιμασία είναι η Μαρία Πρεβολαράκη, η μοναδική αθλήτρια της Ολυμπιακής ομάδας στα μαχητικά αθλήματα – πλήρους επαφής.

Για την προετοιμασία ενός αθλητή μαχητικού αθλήματος, όπως καταλαβαίνει κανείς, χρειάζονται πολλοί και διαφορετικοί παρτενέρ, καθώς και η πραγματοποίηση των προπονητικών αγώνων μεταξύ των αθλητών. Επίσης, εξίσου σημαντικοί είναι και οι διεθνείς αγώνες με υψηλού επιπέδου αθλητές πριν από τους στοχευμένους αγώνες , δηλαδή Ευρωπαϊκά , Παγκόσμια πρωταθλήματα και φυσικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

5-prevoleraki.jpg

Η κάτοχος ολυμπιακού εισιτηρίου μετά από την 5η θέση που κατέκτησε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Πάλης, περιορίζεται στο να προπονείται με μόνο δύο συναθλητές-παρτενέρ υπό την καθοδήγηση του προπονητή της όπως περιγράφει. «Το να περιορίζομαι για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα με δύο μόνο αθλητές, μας περιορίζει κάπως στην εξέλιξη και στον ανταγωνισμό. Ωστόσο ο προπονητής μου προσπαθεί συνεχώς να βρίσκει τρόπους για να κρατά την προπόνηση ανταγωνιστική και σε υψηλούς ρυθμούς . Το γεγονός αυτό όμως σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα σχετικά με την διεξαγωγή των διεθνών αγώνων είναι αρκετά ψυχοφθόρο. Είναι σαν βάζεις ένα μαθητή να διαβάζει ολημερίς για τις πανελλαδικές εξετάσεις χωρίς να ξέρει το πότε και το εάν θα διεξαχθούν», υπογραμμίζει.

Η πρόσφατα Παγκόσμια Κυπελλούχος πάλης προσπαθεί να βρίσκει τρόπους να κρατάει την ψυχολογία της υψηλά. «Σκέφτομαι ότι οι αντίπαλες μου στο εξωτερικό δεν έχουν σταματήσει καθόλου και αυτό με κινητοποιεί να συνεχίζω και εγώ την σκληρή προπόνηση ώστε να μην μείνω πίσω. Εστιάζω μόνο στο ότι θα διεξαχθούν κανονικά οι Αγώνες. Εάν όμως στο τέλος τελικά αναβληθούν λόγω της νέας έξαρσης του ιού προτιμώ να απογοητευτώ, επειδή δεν θα λάβω μέρος, αλλά να ξέρω ότι ήμουν έτοιμη γι’ αυτούς, παρά να απογοητευτώ με μια κακή παρουσία, επειδή δεν ήμουν καλά προετοιμασμένη γι’ αυτούς».

Αθλητές Παραολυμπιακής Ομάδας

O Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ποδηλασίας πίστας στο τάντεμ για Αθλητές με μειωμένη όραση, Xρήστος Σανδαλάκης, έχοντας στην «τσέπη» του το πολυτιμότερο εισιτήριο της ζωής του, περιγράφει πως βιώνει την πανδημία.

6-sandalakis.jpg

«Η προετοιμασία μου γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στο ποδηλατοδρόμιο και στο γυμναστήριο, με τα δεδομένα της τωρινής κατάστασης. Αυτό μπορεί να καλύψει την σωματική μας προετοιμασία αλλά όχι όμως την ψυχολογική. Ήμαστε υποχρεωμένοι να προπονούμαστε στην αβεβαιότητα καθώς ακυρώνονται διοργανώσεις που είχαμε στα αγωνιστικά μας πλάνα. Προπονούμαστε παρέα με την ‘‘αβεβαιότητα’’ και τον ‘φόβο’ ακύρωσης των Παραολυμπιακών αγώνων. Είναι πραγματικά πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα αυτή η κατάσταση και μερικές φορές σε κάνει να αναρωτιέσαι εάν έχει κάποιο νόημα όλη η αυτή προσπάθεια που καταβάλεις. Το γεγονός αυτό σίγουρα ρίχνει την απόδοση μου».

Ωστόσο ο Χρήστος είναι γεννημένος μαχητής και δεν το βάζει ποτέ κάτω λέγοντας «Προσπαθώ να διαχειρίζομαι τα συναισθήματα αυτά με επιμονή, υπομονή, πίστη και αισιοδοξία. Έτσι ώστε να μπορέσω να είμαι έτοιμος την ημέρα που θα χρειαστεί να συμμετέχουμε σε έναν σημαντικό αγώνα και πόσο μάλλον τους σημαντικότερους για εμένα όλων, του Παραολυμπιακούς Αγώνες».

Η Παγκόσμια μεταλλιούχος και Ευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια κολύμβησης ΑΜΕΑ, η Αλεξάνδρα Σταματοπούλου, προπονείται κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες , ειδικά όσον αφορά το χώρο της προπόνησης κατά την έλευση και την εξαγωγή.

7-stamatopoulou.jpg

«Δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για έναν άνθρωπο με αναπηρία. Πόσο μάλλον τώρα λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης με την νόσο του Covid-19, έχει μειωθεί αρκετά το προσωπικό που στελεχώνεται από μια ομάδα ειδικών στο τομέα της ειδικής εκπαίδευσης. Όσο για το ψυχολογικό κομμάτι, νιώθω μια συνεχή αβεβαιότητα και αναρωτιέται κάποιες φορές αν κάνω σωστά που προετοιμάζομαι για τους αγώνες του Τόκυο. Καθώς η πρώτη αναβολή των αγώνων, επηρέασε σημαντικά πολλούς από εμάς τους αθλητές, που κάναμε αυστηρό πρόγραμμα».

Η πρωταθλήτρια και μαχήτρια της ζωής Αλεξάνδρα Σταματοπούλου εξομολογείται. «Προσωπικά ενστερνίζομαι την κατάσταση που επικρατεί καθώς και σέβομαι απόλυτα τους κανονισμούς. Όμως η επαναλαμβανόμενη ματαίωση, κοστίζει αρκετά την ψυχική και σωματική μας λειτουργία. Προσπαθώ απλά να σκέφτομαι ότι προπονούμαι για προσωπικούς λόγους αυτοβελτίωσης και αν γίνουν οι Αγώνες έχει καλώς».

Αθλητές Προ-Oλυμπιακής Ομάδας

Σε ακόμα πιο δυσχερή θέση βρίσκονται όσοι αθλητές δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες της πρόκρισης τους για τους Ολυμπιακούς αγώνες.

Η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή πρωταθλήτρια στο άθλημα της κωπηλασίας , Αννέτα Κυρίδου, ως προς το τεχνικό κομμάτι αναφέρει «Κατά την διάρκεια της καραντίνας συνεχίσαμε εικονικά τις προπονήσεις στο σπίτι αλλά και στο εργόμετρο (“προσομοιωτής”). Έμεινα σε καλή φυσική κατάσταση παρόλο των συνθηκών και όταν επιστρέψαμε στις προπονήσεις στο Κωπηλατοδρόμιο με την ομάδα, μάθαμε πως θα πραγματοποιηθούν τα ευρωπαϊκά και αυτό μου έδωσε μεγάλο κίνητρο».

8-kyridoy.jpg

«Για εμένα η αναβολή των ολυμπιακών ήταν μια χαρά μέσα στην ατυχία. Από εκεί που έχασα κάθε μου ελπίδα, επειδή είχαν ακυρωθεί τότε οι αγώνες πρόκρισης, πλέον ήξερα ότι απλά πρέπει να περιμένω άλλον έναν χρόνο».

Ο πρωταθλητής της Σκοποβολής, Διονύσης Κορακάκης, ο οποίος έχει κατακτήσει την 4η θέση σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα περιγράφει την προετοιμασία του.

9-korakakis.jpg

«Όσον αφορά στην προπόνηση δεν υπάρχει καμία δυσκολία και δεν έχει αλλάξει κάτι στον τρόπο διεξαγωγής της, είμαστε μόνο εγώ, η αδερφή μου Άννα Κορακάκη και ο πατέρας-προπονητής μας Tάσος Κορακάκης στο σκοπευτήριο ούτως ή άλλως. Η αναστολή ή και ακύρωση των προγραμματισμένων αγώνων μας επηρεάζει ψυχολογικά χάνοντας μερικώς το κίνητρο και προκαλεί την σύγχυση στην ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας. Επίσης επηρεάζεται η ψυχολογία μας από το γεγονός ότι οι άλλες χώρες κάνουν πολλών ειδών διοργανώσεις για να κρατήσουν τους κορυφαίους αθλητές τους σε αυτό το κλίμα ανταγωνιστικότητας εμείς ενώ εμείς. Ταυτόχρονα η μεγάλης διάρκειας καραντίνα μας επηρεάζει αρνητικά, επειδή το δικό μας άθλημα είναι κατά βάση ψυχολογικό, οπότε αυτό αν δεν μπορέσουμε να το διαχειριστούμε σωστά μπορεί να αποβεί καταστροφικό».

Η Ελληνίδα αθλήτρια της άρσης βαρών, Μαρία Πιπιλιαρίδου, συνεχίζει κανονικά τις προπονήσεις της στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Άγιου Κοσμά «Για να αποδόσεις πρέπει να γίνονται αγώνες και δυστυχώς όλοι οι αγώνες έχουν ματαιωθεί οπότε πέφτουν και οι επιδόσεις. Παράλληλα, η αβεβαιότητα λόγω της παρατεταμένης καραντίνας σίγουρα έχει επηρεάσει την ψυχολογία μου.»

10-pipiliaridou.jpg

«Όλοι οι αθλητές των εθνικών ομάδων θέτουμε στόχους και όταν αυτοί απομακρύνονται το έργο μας γίνεται ποιο δύσκολο. Το να ματαιωθεί μια Ολυμπιάδα θα ήταν κάτι πολύ αρνητικό. Δεν το βάζουμε όμως κάτω. Κάνουμε υπομονή μέχρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ευελπιστούμε στο καλύτερο».

Η Κωνσταντίνα Μπεντέλη, Μεσογειονίκης και κάτοχος πανελληνίων ρεκόρ τα τελευταία 10 χρόνια στην άρση βαρών, προβληματίζεται για την συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς.

11-mpenteli.jpg

«Παρόλο που προπονούμαι κανονικά, το μείζον πρόβλημα είναι, ουσιαστικά, η αδυναμία προγραμματισμού του αγωνιστικού μου πλάνου ώστε να μπορώ να αποδώσω και σωματικά και ψυχικά. Η αδυναμία χρονικά συγκεκριμένου στόχου, σε συνδυασμό με την κακή οργάνωση και την διαχείριση του προπονητικού πλάνου όπως και ο περιορισμός της οικονομικής στήριξης από αθλητικές χορηγίες προκαλεί την ανασφάλεια και την μείωση του κινήτρου. Πορεύομαι καθημερινά με την σκέψη ότι θα διεξαχθεί το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που ήταν ο τελευταίος και καθοριστικός αγώνας για την πρόκριση».

Αθλητές Προ ολυμπιακής ομάδας – αθλήματα πλήρους επαφής

Η Δώρα Γκουντουρά, χάλκινη στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ξιφασκίας το 2019, συνεχίζει τις προπονήσεις με την προολυμπιακή ομάδα στην Αθήνα

12-gountoura.jpg

«Oι συνθήκες στην δεύτερη καραντίνα είναι αρκετά καλύτερες σε σχέση με την πρώτη. Οι προπονήσεις διεξάγονται κανονικά, αλλά επειδή δεν βρίσκονται όλοι οι αθλητές στην Αθήνα ο αριθμός είναι μικρότερος, πράγμα που δυσχεραίνει την προσπάθεια μας. Οι συμπαίκτες για εμάς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση μας. Tο κομμάτι της ψυχολογίας είναι αρκετά δύσκολο για όλους μας. Υπάρχει αμφιβολία για το άγνωστο, για το τι θα γίνει μετά. Ως Ελληνίδα αθλήτρια έχω μάθει τόσα χρόνια να δουλεύω με αισιοδοξία υπό τέτοιες συνθήκες, οι οποίες πιστεύω δεν θα είναι ποτέ ιδανικές».

O κορυφαίος Έλληνας Πυγμάχος, Αλέξανδρος Τσανικίδης, βρίσκεται μόλις έναν αγώνα πριν την πρόκριση. «Προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ για την προετοιμασία μου. Επειδή δεν έχω κανέναν παρτενέρ σκοπεύω να μεταβώ στο εξωτερικό, αν αυτό θα είναι δυνατό, και να συνεχίσω την προετοιμασία μου εκεί. Παραμένω αισιόδοξος και προσπαθώ να προσαρμόζομαι στις συνθήκες που υπάρχουν βρίσκοντας όσο γίνεται καλύτερες λύσεις».

13-tsanikidis.jpg

Ο Αλέξανδρος έχει αμφιβολίες για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών αγώνων αλλά δεν σταματάει να προπονείται καθημερινά. «Διεκδικώ την πρόκριση. Γι’ αυτό προετοιμάζομαι καθημερινά σωματικά και ψυχολογικά ώστε να είμαι σε ετοιμότητα για το κάθε ενδεχόμενο. Αν ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σκοπεύω να κάνω την προσπάθεια μου στην επαγγελματική πυγμαχία και να διεκδικήσω εκεί τους μεγαλύτερους τίτλους της αθλητικής μου καριέρας.

Ο δευτεραθλητής Ευρώπης πάλης το 2019 , Γιώργος Πιλίδης, ετοιμάζεται για τους μεγαλύτερους αγώνες της ζωής του κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες.

14-pilidis.jpg

«Γυμνάζομαι εδώ στην χώρα μας με τον προπονητή μου και δυο παρτενέρ μου. Δεν μπορώ να πω ότι αυτή η κατάσταση με επηρέασε ψυχολογικά αλλά σίγουρα είναι κάτι πολύ περίεργο και διαφορετικό για μένα γιατί ξέρω ότι οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να ακούσω ότι οι ολυμπιακοί αγώνες δεν θα πραγματοποιηθούν. Εύχομαι πολύ σύντομα να επιστρέψουμε πίσω στους κανονικούς ρυθμούς».

Οι αθλητές του καράτε έχουν μία και μοναδική μέχρι στιγμής ευκαιρία ώστε να καταφέρουν να συμμετέχουν σε μία Ολυμπιάδα. Η διαδικασία της πρόκρισης τους αποτελούνταν από μία σειρά συνεχόμενων αγώνων, ταξιδεύοντας από μία Ήπειρο στην άλλη επί δύο συνεχή έτη. Αν το Τόκυο ακυρωθεί , τότε θα είναι μεγάλη πληγή για τους Έλληνες καρατέκα.

Η Ευρωπαϊκή Πρωταθλήτρια καράτε, Βίκυ Πανετσίδου, ευελπιστεί να ξεπεραστεί γρήγορα η Πανδημία.

«Η κατάσταση αυτή μας έχει επηρεάσει όλους. Είναι παρά πολύ δύσκολο, με αυτές τις συνθήκες να προετοιμάζεσαι για κάτι τόσο μεγάλο. Εκτός του ότι είναι επικίνδυνο να κυκλοφορώ, δε υπάρχουν και άτομα να προπονηθούν μαζί μου».

15-panetsidou.jpg

Ο πολλάκις Ευρωπαϊκός Πρωταθλητής καράτε, Γιώργος Τζάνος, μιλάει για το πως βιώνει και πως προπονείται εν καιρώ πανδημίας.

«Το μεγάλο πρόβλημα όμως είναι η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα. Ακόμα και υποσυνείδητα αισθήματα όπως ότι παλεύει και προπονείται κάποιος για κάτι το οποίο μπορεί να ακυρωθεί ή να αναβληθεί. Αυτό επηρεάζει αρνητικά πολλούς αθλητές όπως και εμένα αλλά ειδικότερα όσους έχουν τον πρωταθλητισμό ως επάγγελμα».

16-tzanos.jpg

Παρ’ όλα αυτά, ο Έλληνας πρωταθλητής δίνει μηνύματα αισιοδοξίας. «Πρέπει να θυμόμαστε πως πραγματική αξία , δεν έχει τελικά ο προορισμός , αλλά το ταξίδι. O προορισμός σε τέτοιες εποχές είναι πραγματικά άγνωστος. Όμως το ταξίδι της καθημερινής προσπάθειας και οι ανθρώπινες σχέσεις με τους συνανθρώπους μας ,τους προπονητές και συναθλητές μας είναι αυτό που τελικά αξίζει στην ζωή».

O Eυρωπαϊκός μεταλλιούχος καράτε Κ21, Διονύσης Ξένος, προπονείται ακάθεκτος καθημερινά.

«Κάνω περίπου 10 προπονήσεις την εβδομάδα, συνήθως μικρής διάρκειας λόγω αβεβαιότητας στο αγωνιστικό ημερολόγιο και λόγω των μειωμένων παροχών που υπάρχουν. Ωστόσο, οι προπονήσεις μου μου επιτρέπουν να παραμένω εντός κλίματος και μου υπενθυμίζουν τον σκοπό μου. Όσο είμαι υγιής, δεν αφήνω να σκοτώσει ένας ιός το όνειρο μου, γιατί το όνειρο μου κρατάει ζωντανές τις ελπίδες μου», αναφέρει χαρακτηριστικά.

17-dionysis-xenos.jpg

Ο αδερφός του, Στέφανος Ξένος, παγκόσμιος πρωταθλητής καράτε Κ21 , προπονείται φυσικά μαζί του , γεγονός πολύ θετικό για την αγωνιστική του προετοιμασία

«Kάνω 10 προπονητικές μονάδες την εβδομάδα, ενώ προσπαθώ να κρατάω την ψυχολογία αλλά και τη δίψα μου σε υψηλό επίπεδο για καινούριους αγώνες και νέες εμπειρίες που με κάνουν να νιώθω στ’ αλήθεια ζωντανός».

18-stefanos-xenos.jpg

Συμβουλές Ψυχολογίας προς τους αθλητές

Η Φρόσω Πατσού δίνει συμβουλές και τεχνικές αθλητικής ψυχολογίας στους αθλητές. Η κα Πατσού είναι ψυχολόγος – αθλητική ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτιδα της εθνικής ομάδας στίβου και πρώην πρωταθλήτρια στίβου.

Η συμβουλή της στους αθλητές, ως προς το τεχνικό κομμάτι της προετοιμασίας τους, είναι να εξακολουθούν να γυμνάζονται με τα δεδομένα μεν που έχουμε τώρα, προσαρμοσμένα όσο το δυνατόν στις συνθήκες που είχαν συνηθίσει να κάνουν.

Πιο συγκεκριμένα υπογραμμίζει ‘’να διατηρούν τις αθλητικές τους ρουτίνες’’.

Και συνεχίζει δίνοντας πιο συγκεκριμένα παραδείγματα: «Αν έχουν συνηθίσει να κάνουν διπλές προπονήσεις, τότε να συνεχίσουν να κάνουν διπλές προπονήσεις. Αν σε αθλήματα επαφής συνήθιζαν να κάνουν ‘’σπάρινγκ” τότε να κάνουν “σπάρινγκ” και εάν δεν είναι δυνατόν να έχουν παρτενέρ τότε να τα κάνουν νοερά. Να παρακολουθούνε αγώνες από βίντεο, να χρησιμοποιούνε διάφορες τεχνικές αθλητικής ψυχολογίας για να κρατήσουν μία καλή αθλητική κατάσταση».

Ως προς το ψυχολογικό κομμάτι της προετοιμασίας τους εξηγεί με την επιστημονική της κατάρτιση. «Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, οι αθλητές ζουν σε μια αβεβαιότητα. Το αίσθημα της ασφάλειας είναι πολύ σημαντικό για να κάνει κανείς προπόνηση ώστε να καταφέρει υψηλές επιδόσεις. Ωστόσο η λύση είναι μονόδρομος».

Η κα. Πατσού στην συνέχεια τονίζει: «Eιδικά οι αθλητές που αναμένουν την πρόκριση πρέπει να είναι ακόμη πιο έτοιμοι. Δεν πρέπει να σκέφτονται διάφορα αρνητικά σενάρια. Το να προκαταβάλεις ένα αρνητικό υποθετικό συναίσθημα δεν έχει νόημα. Ο πρωταθλητισμός , έτσι και αλλιώς, από την αρχή που ξεκινάμε είναι μια ένα μεγάλο ρίσκο που οικειοθελώς παίρνουμε, μία επένδυση που κάνουμε, η οποία πάντα θα είναι εκτεθειμένη χωρίς να γνωρίζουμε αν στο τέλος μας αποφέρει καρπούς. Αν η επένδυση μας δεν λειτουργήσει τότε θα πρέπει να κοιτάξουμε τον επόμενο στόχο».

Η Έλενα Χατζηλιάδου είναι Σπουδάστρια Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ 360, στον διαδικτυακό τόπο του οποίου δημοσιεύθηκε αρχικά το κείμενο που αναδημοσιεύει το BetMarket.

Πηγή: Iekdelta360.gr

Share Διαβαστε επισης