Για τον θαυμαστό κόσμο των esports μιλήσαμε σχετικά πρόσφατα και γενικότερα εδώ στο BetMarket έχουμε αντιληφθεί τη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς, έχοντας δημιουργήσει μια ξεχωριστή ενότητα αποκλειστικά για τα esports, ενώ προσφέρουμε και δωρεάν Live Streaming μεγάλων τουρνουά.
Σήμερα θα πάμε λίγο στην… απέναντι όχθη, στους παράνομους. Γιατί ό,τι έχει άνθηση, φέρνει χρήμα και χτίζει μια αναπτυσσόμενη αγορά, γεννά και παρανομία. Και ο θαυμαστός κόσμος της τεχνολογίας δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Μια… εταιρία (ή καλύτερα σπείρα!) προσπάθησε να οργανώσει ένα δίκτυο που θα έκανε τους παίκτες ανίκητους σε παιχνίδια όπως το Call of Duty και το overwatch. Με ποιον τρόπο; Με τα γνωστά σε όλους “cheats”.
Πρώτα δημιούργησε και μετά πούλησε σε παίκτες cheats, που τους επέτρεπε να «κλέβουν» σε δημοφιλή online παιχνίδια. Οσοι παίκτες ήθελαν πρόσβαση στα συγκεκριμένα εργαλεία έπρεπε να πληρώσουν μια μηνιαία συνδρομή που ξεκινούσε από τα 10 δολάρια και μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 200 δολάρια τον μήνα. Κάτι που όπως ήταν φυσικό της επέτρεψε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει υπερκέρδη για τον εαυτό της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο τζίρος της ξεπέρασε τα 75 εκατομμύρια δολάρια! Αστρονομικά νούμερα, αλλά καθόλου παράλογα αν σκεφτούμε το πόσο χρήμα ρέει στην αγορά των videogames, των online παιχνιδιών και των esports.
Τα κέρδη ήταν εύκολα και γρήγορα, αλλά και ο χρόνος που κράτησε η απάτη μικρός. Οι Κινέζικες αρχές προχώρησαν σε συντονισμένες έρευνες και κατάφεραν να φτάσουν στα ίχνη της. Συνολικά συνελήφθησαν δέκα άτομα, 17 συστήματα παραμετροποίησης παιχνιδιών αλλά και… σημάδια μιας πετυχημένης μπίζνας, όπως πολυτελή αυτοκίνητα που είχαν αγοράσει οι υπεύθυνοι του κυκλώματος, εξαργυρώνοντας μέρος από τα κέρδη.
Είναι λογικό, το γράφουμε ξανά, κάθε αγορά που έχει τόσο ενδιαφέρον από το κοινό να αποτελεί πόλο έλξης και για μικρούς και μεγάλους εγκληματίες. Το μόνο βέβαιο είναι πως οι αρμόδιοι υπεύθυνοι στα esports παρακολουθούν στενά αυτές τις εξελίξεις και οι κανόνες γίνονται ολοένα και πιο αυστηροί.