• Συμβουλες Στοιχημα

    • Μην ξεπερνάτε το μπάτζετ σας
    • Μην παρασύρεστε όταν κερδίζετε ή όταν χάνετε
    • Μην παίζετε μεθυσμένοι
    • Ορίστε μια κάβα παιχνιδιού και ποντάρετε το 5% κάθε φορά που επιλέγετε να παίξετε (διαχείριση κάβας)
    • Διεκδικήστε τις προσφορές* από τις στοιχηματικές εταιρίες που τις προσφέρουν
    • Μην ακούτε για "σίγουρα". "Σίγουρα" είναι μόνο τα χθεσινά
Η ιστορία των Μουντιάλ: Δυτική Γερμανία 1974, Αργεντινή 1978

Η ιστορία των Μουντιάλ: Δυτική Γερμανία 1974, Αργεντινή 1978

Ο Πελέ πλέον είχε αποσυρθεί και το 1974 είχαμε την κόντρα των δύο κορυφαίων ομάδων της δεκαετίας, της Δυτικής Γερμανίας και της Ολλανδίας των Μίχελς και Κρόιφ. Οι δύο τους δεν ταξίδεψαν τέσσερα χρόνια μετά στην Αργεντινή, στο Μουντιάλ που έγινε υπό καθεστώς δικτατορίας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1974

Δυτ. Γερμανία 1974

Από τις πλέον… απλές διαδικασίες ανάθεσης Παγκοσμίων Κυπέλλων, με τους Γερμανούς να είναι η μοναδική υποψηφιότητα, δύο χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Κάτι λιγότερο από 100 χώρες δήλωσαν συμμετοχή στην προκριματική φάση, για τα 16 εισιτήρια. Εκπλήξεις υπήρξαν και πάλι, με την Αϊτή να κερδίζει το Μεξικό στη ζώνη της Β. Αμερικής, και το Ζαίρ να είναι η εκπρόσωπος της Αφρικής. Το Ζαίρ μάλιστα έγινε η πρώτη Αφρικανική χώρα κάτω από τη ζώνη της Σαχάρας που έδινε το παρών σε Μουντιάλ. Στην Ευρώπη, παρθενική συμμετοχή για την Ανατολική Γερμανία, με ηχηρές απουσίες αυτές των Άγγλων, των Γάλλων, των Σοβιετικών και των Πορτογάλων.

Οσο για αυτές που πήγαν στη Γερμανία, τα βλέμματα όλων τραβούσε η Ολλανδία, με τον Γιόχαν Κρόιφ στη σύνθεσή της. Από πλευράς Βραζιλίας, ο Πελέ είχε πλέον αποσυρθεί.

Ηταν η εποχή που η τηλεόραση άρχιζε να αποκτά μεγάλη δύναμη και να έχει λόγο στο πως θα διεξαχθούν τα γεγονότα. Απαιτώντας λοιπόν περισσότερα παιχνίδια, είχαμε την αντικατάσταση της νοκ αουτ φάσης, με μία δεύτερη φάση ομίλων.

Η διοργάνωση

Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε Ανατολική και Δυτική Γερμανία να κληρωθούν στον πρώτο όμιλο. Δύο χώρες που δεν ήθελαν και τολμούσαν να παίξουν ούτε φιλικό μεταξύ τους, συναντήθηκαν στις 22 Ιουνίου 1974 στο Αμβούργο. Νικήτρια η Ανατολική Γερμανία, με 1-0, αποτέλεσμα που την έφερε στην κορυφή του ομίλου, αφήνοντας δεύτερη τη διοργανώτρια.

Εύκολο έργο για τη Γιουγκοσλαβία του Ντούσαν Μπάγεβιτς και τη Βραζιλία, απέναντι σε Ζαίρ (τερμάτισε χωρίς βαθμό και χωρίς γκολ) και Σκωτία.  Εύκολα πέρασε και η Ολλανδία, παρέα με τη Σουηδία, από τον 3ο όμιλο, που είχε ακόμη Βουλγαρία και Ουρουγουάη. Στον 4ο όμιλο είχαμε τις φανταστικές εμφανίσεις της Πολωνίας, που άφησα 2η την Αργεντινή και εκτός συνέχειας τους Ιταλούς.

Στη δεύτερη φάση, η ήττα της Δυτικής Γερμανίας από την Ανατολική αποδείχθηκε… μαγική, καθώς έστειλες τους Ανατολικούς σε όμιλο με Ολλανδία, Βραζιλία και Αργεντινή. Με τον Κρόιφ και την παρέα του να δίνουν τρεις παραστάσεις, οι Ολλανδοί κατέκτησαν αήττητοι και χωρίς να δεχτούν γκολ την 1η θέση.

Στον δεύτερο όμιλο Δυτική Γερμανία και Πολωνία έκαναν το δύο στα δύο στις πρώτες αγωνιστικές απέναντι σε Γιουγκοσλαβία και Σουηδία, με το μεταξύ τους παιχνίδι την 3η αγωνιστική να έχει χαρακτήρα ημιτελικού. Εκεί που με ένα γκολ αυτού του τεράστιου σκόρερ, Γκερντ Μίλερ, οι Γερμανοί κέρδισαν με 1-0.

Ο τελικός

Ενας πραγματικά μεγάλος τελικός. Η διοργανώτρια Δυτική Γερμανία, στο κατάμεστο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου, απέναντι στην ομάδα που ήθελε να αλλάξει το ποδόσφαιρο, την Ολλανδία του Μίχελς.

Οι Ολλανδοί πήραν την σέντρα και κατάφεραν να φτάσουν στην αντίπαλη περιοχή με συνεχόμενες πάσες, μέχρι που κέρδισαν πέναλτι. Το εκτέλεσε ο Νέεσκενς και από το 2ο λεπτό είχαν δείξει γιατί είναι διαφορετικοί!

Από εκείνο το σημείο και μετά οι Ολλανδοί έπαιζαν σαν να ήξεραν πως είναι καλύτεροι, σαν να ήταν βέβαιοι πως η κορυφή είναι δική τους. Και το πλήρωσαν, με ένα πέναλτι στο 25’ και ακόμη ένα γκολ του σπουδαίου Μίλερ στο 43’ να κάνουν το 2-1 στο ημίχρονο.

Στο δεύτερο μέρος είδαμε έναν τρομερό μονόλογο της παρέας του Κρόιφ, που με θαυμαστό ποδόσφαιρο έκανε όλη την Ευρώπη να την κοιτά, αλλά δεν κατάφερε μόνο ένα πράγμα, να στείλει την μπάλα στα δίχτυα! Με κορυφαίο τον τερματοφύλακα Μέγερ, η Δυτική Γερμανία έγινε η τέταρτη διοργανώτρια που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ ταυτόχρονα είχε γίνει η πρώτη Εθνική που κατακτά σερί τον Ευρωπαϊκό (1972) και τον Παγκόσμιο τίτλο.

Η στιγμή της διοργάνωσης

Η Δυτική Γερμανία ήταν η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, αλλά όποιος παρακολούθησε εκείνο το Μουντιάλ, το πρώτο πράγμα που σκέφτεται είναι η Ολλανδία. Ηταν η πρώτη φορά που μια ομάδα έπαιξε τόσο θαυμαστό ποδόσφαιρο. Με ένα 4-3-3 βγαλμένο από το… μέλλον, το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο, η ενδεκάδα χωρίς σταθερές θέσεις, με παίκτες να εναλλάσσονται συνεχώς στο γήπεδο δημιουργώντας κενούς χώρους, που σχεδίασε ο Μίχελς και εφάρμοσε ο Κρόιφ και η παρέα του, ήταν κάτι που θα μνημονεύεται για χρόνια.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 1978

Αργεντινή 1978

Γερμανία το 1974 και Ισπανία το 1982 είχαν εξασφαλίσει τις δύο διοργανώσεις που θα γινόταν στην Ευρώπη. Ενδιάμεσα το Παγκόσμιο Κύπελλο θα πήγαινε στην Αμερική. Μεξικό και Αργεντινή οι δύο υποψήφιοι, με τη δεύτερη να κερδίζει καθώς δεν είχε διοργανώσει ποτέ ξανά ένα Μουντιάλ.

Στην Αργεντινή που από το 1976 υπήρχε η δικτατορία του Χόρχε Βιδέλα, ο οποίος δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει τη διοργάνωση για να προβάλει τη δράση του και τον εαυτό του.

Τρόπος διεξαγωγής – Ομάδες

Για πρώτη φορά οι ομάδες στην προκριματική φάση ξεπέρασαν τις 100. Το Μεξικό επέστρεψε στη ζώνη της Β. Αμερικής, το Ιράν θα πήγαινε για πρώτη φορά σε τελικά, όπως και η Τυνησία. Στην Ευρώπη είχαμε την επιστροφή των Γάλλων, αλλά και τους αποκλεισμούς της πρωταθλήτριας Ευρώπης Τσεχοσλοβακίας, αλλά και των Άγγλων, Πορτογάλων, Σοβιετικών για ακόμη μία διοργάνωση.

Ο τρόπος διοργάνωσης έμεινε ο ίδιος, με τις δύο φάσεις ομίλων πριν τον τελικό.

Η διοργάνωση

Τρομερές συγκρούσεις στον πρώτο όμιλο, με τέσσερις πραγματικά μεγάλες ομάδες. Ιταλία και Αργεντινή πήραν τελικά την πρόκριση, με Γαλλία και Ουγγαρία να μένουν εκτός. Πιο εύκολα τα πράγματα για Πολωνία και Δυτική Γερμανία, απέναντι σε Τυνησία και Μεξικό. Οι Τυνήσιοι πάντως, με το 3-1 επί των Μεξικανών, έγιναν η πρώτη Αφρικανική χώρα που κερδίζει σε μουντιάλ. Η Αυστρία έκανε την έκπληξη στον 3ο όμιλο, τερματίζοντας πάνω από Βραζιλία (προκρίθηκε ως 2η), Ισπανία και Σουηδία. Στον 4ο όμιλο η Ολλανδία, δίχως τον Μίχελς και τον Κρόιφ στη σύνθεσή της, μαζί με το Περού ήταν οι δύο που πήραν την πρόκριση.

Στη δεύτερη φάση, ο 1ος όμιλος είχε μονάχα ομάδες από την Ευρώπη. Η Αυστρία είχε κάνει ήδη την υπέρβαση και τερμάτισε τελευταία. Η Δυτική Γερμανία μετά την απόσυρση των Μπενκεπάουερ και Μίλερ δεν ήταν η ίδια ομάδα που κατέκτησε Ευρώπη και Παγκόσμιο Κύπελλο. Έτσι η πρόκριση στον τελικό παίχτηκε την τελευταία αγωνιστική, όταν οι Ολλανδοί επικράτησαν με 2-1 της Ιταλίας.

Στον δεύτερο όμιλο τα μεγάλα φαβορί ήταν η Βραζιλία και η Αργεντινή. Αφού κέρδισαν την 1η αγωνιστική και… έπαιξαν ξύλο στο μεταξύ τους 0-0 στη 2η, όλα θα κρινόταν στο φινάλε. Εκεί όπου το σύστημα διεξαγωγής αποδείχτηκε πολύ λάθος. Η Βραζιλία έπαιζε πρώτη και κέρδισε την Πολωνία. Η Αργεντινή αγωνιζόταν μετά, ήξερε ακριβώς πόσα γκολ χρειαζόταν και τα πέτυχε στο 6-0 επί  του Περού, με πολύ έντονες τις φήμες για τα… δώρα του καθεστώτος προς την κυβέρνηση του Περού.

Από τότε αποφασίστηκε τόσο η κατάργηση της 2ης φάσης των ομίλων, όσο και το να διεξάγονται ταυτόχρονα τα παιχνίδια της τελευταίας αγωνιστικής.

Ο τελικός

Σε ένα «φλεγόμενο» «Μονουμεντάλ» και με τον διαιτητής της αναμέτρησης να δίνει τα σφυρίγματα που την ευνοούν, η Αργεντινή πηγαίνει το παιχνίδι εκεί που θέλει και με γκολ του Κέμπες προηγείται. Η ποιότητα των Ολλανδών, ακόμη και χωρίς τον Κρόιφ, ήταν δεδομένη, φτάνοντας αρχικά στην ισοφάριση στο 82’ και έπειτα σε δοκάρι, λίγα λεπτά μετά.

Μη αντέχοντας όμως το κλίμα και την κόπωση, στην παράταση ήταν πολύ κατώτεροι, με τη γηπεδούχο να φτάνει σε άλλα δύο τέρματα, κατακτώντας το τρόπαιο μπροστά στο εκστασιασμένο κοινό της.

Η στιγμή της διοργάνωσης

Τέσσερα χρόνια πριν όλοι είχαν απολαύσει την Ολλανδία του Γιόχαν Κρόιφ και η απουσία του Ιπτάμενου Ολλανδού ήταν από τα βασικότερα θέματα συζήτησης. Οι λόγοι εκείνη την εποχή δεν είχαν εξακριβωθεί, με πολλές φήμες να συμφωνούν πως η βασικότερη αιτία ήταν το καθεστώς στην Αργεντινή. Για πολιτικούς λόγους ο Κρόιφ αποφάσισε να μην ταξιδέψει στην Αργεντινή του 1978. Στο Betmarket.gr είχαμε καταγράψει και παλιότερα τη συγκεκριμένη ιστορία.

Η ιστορία των Μουντιάλ στο BetMarket.gr

Share Διαβαστε επισης