Αυξήθηκαν τα ύποπτα ματς
Ο φορέας ακεραιότητας αθλητικών στοιχημάτων (GLMS) είναι το σύστημα αμοιβαίας παρακολούθησης κρατικών λαχειοφόρων αγορών που αφορούν αθλητικά στοιχήματα.
Στόχος του είναι ο εντοπισμός και η ανάλυση ύποπτων στοιχηματικών δραστηριοτήτων (πονταρισμάτων) που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν την ακεραιότητα ενός αθλητικού διαγωνισμού.
Το GLMS σε πρόσφατη ανακοίνωσή ανέφερε ότι το προηγούμενο έτος (2020) εξέδωσε συνολικά 1.113 ειδοποιήσεις ύποπτων στοιχημάτων, γεγονός που σημαίνει αύξηση 41,4 τοις εκατό από έτος σε έτος.
Το 65% των περιπτώσεων αφορούσε την Ευρώπη
Περισσότερες από τις μισές ειδοποιήσεις (724) αφορούσαν ενέργειες που έλαβαν χώρα στην Ευρώπη. Η πλειονότητα αυτών αφορούσε το ποδόσφαιρο (559), ακολουθούμενο από το μπάσκετ (70) και το τένις (29).
Ο οργανισμός εξέδωσε επίσης 191 ύποπτες ειδοποιήσεις στοιχημάτων για την Ασία, 90 για τη Νότια Αμερική, 64 για τη Βόρεια Αμερική, 23 για την Αφρική και επτά για την Ωκεανία.
«Βασιλιάς» των ύποπτων πονταρισμάτων το ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο παρέμεινε το άθλημα (και με διαφορά από το δεύτερο) στο οποίο συγκεντρώθηκαν οι περισσότερες ύποπτες δραστηριότητες σύμφωνα με την GLTS.
Πιο συγκεκριμένα, οι 832 ύποπτες ειδοποιήσεις στοιχημάτων (δηλαδή σχεδόν τα τρία τέταρτα όλων των ειδοποιήσεων που εκδόθηκαν πέρυσι) αφορούσαν το ποδόσφαιρο.
Στη δεύτερη θέση το μπάσκετ με 134 αναφορές, έπειτα το χόκεϊ επί πάγου (55), το τένις (50), το αμερικανικό ποδόσφαιρο (11), τα esports (10) και το βόλεϊ (10).
Η GLMS εξέδωσε επίσης πέντε ύποπτες ειδοποιήσεις στοιχημάτων για χάντμπολ, τρεις για μπέιζμπολ και μόνο μία για πινγκ-πονγκ, μπάντμιντον και για το βόλεϊ της νοτιοανατολικής Ασίας (sepak takraw). Σημειωτέον ότι δεν εκδόθηκαν ειδοποιήσεις για χόκεϊ, ράγκμπι, ποδηλασία ή πυγμαχία.
Ποιοι οι κύριοι λόγοι των ειδοποιήσεων;
Ο πιο συνηθισμένος λόγος ήταν η παροχή ειδήσεων σχετικά με τα αγωνιστικά νέας μιας ομάδας (402 περιπτώσεις), έπειτα οι σημαντικές αλλαγές στις αποδόσεις (192 περιπτώσεις) και η λανθασμένη τιμή ανοίγματος της αγοράς (140).
Περισσότερες από τις μισές ειδοποιήσεις αξιολογήθηκαν ως “πράσινες” ειδοποιήσεις, ή λιγότερο σοβαρές στο σύστημα αξιολόγησης φωτεινών σηματοδοτών του συστήματος.
86 «κόκκινες» ειδοποιήσεις
Οι 86 από αυτές, ωστόσο, χαρακτηρίστηκαν ως αρκετά σοβαρές (κόκκινο επίπεδο), οι οποίες περιλαμβάνουν περιπτώσεις όπως ύποπτες αλλαγές αποδόσεων, φήμες για στημένο αγώνα από γνωστή πηγή και μεγάλοι όγκοι πονταρισμάτων στο ανταλλακτήριο της Betfair.
Εκτός από την ειδοποίηση των μελών της, το GLMS έστειλε 126 ειδοποιήσεις σε διάφορους συνεργάτες όπως κυβερνητικούς φορείς διοίκησης αθλημάτων (π.χ ΕΠΟ), αλλά κυρίως σε FIFA και UEFA.
Έστειλε επίσης αναφορές στο Esports Integrity Coalition (ESIC) και το Tennis Integrity Unit.