Το BetMarket.gr γράφει για έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του στοιχήματος στην Ελλάδα, τον Γιώργο Παρασκευά. Πως ξεκίνησε, τι τον έκανε να ξεχωρίσει, οι ατάκες αλλά και η κληρονομιά που άφησε.
Πριν λίγο καιρό κάναμε ένα αφιέρωμα στα χρόνια του στοιχήματος στην Ελλάδα. Ως απάντηση σε εκείνο το κείμενο δεχθήκαμε πολλά σχόλια και μηνύματα για τον Γιώργο Παρασκευά.
Ετσι πάρθηκε η απόφαση να ετοιμάσουμε ένα σύντομα αφιέρωμα στον «γκουρού» του στοιχήματος. Και τονίζουμε τη λέξη σύντομο, γιατί είναι τόσα όσα συνδέουν τον Παρασκευά με το στοίχημα που αν θέλει κάποιος να μπει σε λεπτομέρειες και αναλύσεις θα πρέπει να γράψει βιβλίο.
Και αυτή είναι μια καλή ιδέα για δυνατές πένες που τον είχαν γνωρίσει από κοντά!
Ποιος ήταν ο Γιώργος Παρασκευάς
Γεννημένος στην Κύπρο τη δεκαετία του 1940, ανέφερε πολλές φορές σε συνεντεύξεις του πως από μικρός ήταν κοντά στον κόσμο του τζόγου. Επισκέψεις στον ιππόδρομο της Λευκωσίας και πόκερ ήταν στο… μενού της παιδικής του ηλικίας.
Πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει Νομική αλλά δικηγόρος δεν έγινε ποτέ. Η φήμη που ακολούθησε αυτή την ιστορία είναι πως το Πανεπιστήμιο ήταν επιλογή των δικών τού, ενώ ο ίδιος είχε αποφασίσει να κάνει τα πράγματα που ήθελε η καρδιά του.
Δεν ήταν θέμα διαβάσματος άλλωστε. Για εκείνα που γούσταρε διάβαζε με τις ώρες. Ηταν μοναδικός στο να εξιστορεί, να σου λέει πράγματα που δεν είχες ακούσει ξανά, με τρόπο τέτοιο που στο τέλος σε κατακτούσε.
Από Γιώργος Παρασκευάς σε «γκουρού» του στοιχήματος
«Γάτος» ο Καραγιαννίδης, διευθυντής τότε στον Φίλαθλο, ήταν από τους πρώτους που το αντιλήφθηκε άμεσα και τον έπεισε να δουλέψει στην εφημερίδα. Έμεινε χρόνια εκεί για να ακολουθήσει μετά και το «Εθνος». Τις εποχές που η εφημερίδα έκανε τρομερή δουλειά στα αθλητικά ένθετα και μετά το απόλυτα πετυχημένο «Εθνοσπορ» έφερε το «Χρήμασπορ» ειδική έκδοση για το στοίχημα με την υπογραφή του «γκουρού».
Γιατί μέσα από τα κείμενά του είχε κατακτήσει τον τίτλο που του είχε αποδώσει ο Καραγιανίδης. Παράλληλα κατάφερε να δημιουργήσει μια τεράστια ομάδα αναγνωστών.
Φανατικών αναγνωστών που μέχρι και σήμερα έχουν αποκόμματα από εκείνα τα κείμενά του. Ιστορίες, τρομερές ιστορίες, καλογραμμένες ιστορίες αλλά και πολύ στοίχημα. Με τον δικό του τρόπο και σε μια περίοδο που στην Ελλάδα το παιχνίδι ήταν ακόμη άγνωστο στην πλειοψηφία.
Τηλέφωνα, σκορ και Beto
Μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο το στοίχημα συστηνόταν σε όλο και μεγαλύτερο μέρος της αγοράς. Φυσικά χωρίς τα «όπλα» του σημερινού παίκτη. Όχι μόνο ήταν άγνωστες έννοιες όπως το live streaming, αλλά δεν υπήρχε καν διαθέσιμη υπηρεσία για να μαθαίνουν οι ενδιαφερόμενοι την εξέλιξη και το τελικό σκορ των αγώνων.
Την έφτιαξε ο ίδιος. Μέσα σε ένα διαμέρισμα που… μετάλλαξε σε κέντρο πληροφοριών, εξοπλίζοντάς το με δορυφορικές κεραίες και οθόνες. Μια γραμμή 090 που μετέδιδε ζωντανά τα αποτελέσματα των αγώνων. Και φυσικά έκανε πάταγο, με τρομερό αριθμό τηλεφωνημάτων καθημερινά.
Όλα αυτά το 1997, για να έρθει δύο χρόνια μετά και η πρώτη ιστοσελίδα για στοίχημα. Ναι! Ο Παρασκευάς έκανε ιστοσελίδα για στοίχημα πριν ακόμη έρθει επίσημα το στοίχημα στην Ελλάδα. Αλλά τι λέμε, το 1999 δεν είχε έρθει για τα καλά το ιντερνετ στην Ελλάδα! Ελάχιστα ήταν τα νοικοκυριά με πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Κι όμως το τόλμησε και μάλιστα με συνδρομή. Και πέτυχε!
Πρωτοπορία και ποιότητα ήταν τα κλειδιά για αυτή την επιτυχία. Κάθε άνθρωπος που δούλευε μαζί του ήταν επιλεγμένος με τα αυστηρότερα κριτήρια. Αλώστε ο ίδιος είχε πει πως θέλει οι συνεργάτες του να ξέρουν περισσότερα από τον ίδιο. Αν γνώριζαν λιγότερα δεν είχαν να του προσφέρουν το κάτι παραπάνω.
Η αξία στο στοίχημα
Αυτό που δεν διαπραγματευόταν ήταν η αξία στο στοίχημα. «Αν ακόμα δεν υπήρχε Θεός, θα έπρεπε να εφεύρουμε έναν» είχε πει ο Βολτέρος, με τον Παρασκευά να συμβάλει καθοριστικά στο να εφευρεθεί ο όρος «αξία».
Χωρίς αυτή δεν υπάρχει στοίχημα και το τόνιζε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο που είχε στη διάθεσή του. «Τα στάνταρ είναι για το Προ-Πο», έλεγε. «Το στοίχημα είναι θέμα απόδοσης. Να είναι η απόδοση μεγαλύτερη από τις πραγματικές πιθανότητες».
Και η εφεύρεσή του συνεχίστηκε με τις «ομάδα Α» και «ομάδα Β». Ετσι τις αποκαλούσε στα κείμενά του για να αντιληφθεί κανείς πως τα ονόματα δεν έχουν τόση σημασία όσο οι αριθμοί. Η φόρμα! «Παίζουμε με βάση τη φόρμα» ήταν ένας από τους βασικούς του κανόνες.
10 από τις ατάκες που έγραψαν ιστορία
Είπε πολλά, έγραψε ακόμη περισσότερα. Είναι αδύνατο να τα συμπεριλάβεις όλα σε ένα κείμενο. Ξεχωρίσαμε δέκα από αυτά που γράφτηκαν πριν τόσα χρόνια και ακόμη και σήμερα όχι μόνο μοιάζουν επίκαιρα, αλλά δεν έχουν γίνει πράξη από το σύνολο των παικτών.
- Δεν υπάρχουν άχαστα
- Δεν ποντάρουμε ομάδες, αλλά αποδόσεις
- Εχουμε προκαθορισμένη ετήσια κάβα
- Το στοίχημα είναι επένδυση, όχι αρπαχτή. Ψάχνουμε νίκη σε βάθος χρόνου και όχι καθημερινά.
- Δεν παίζουμε με δανεικά, ούτε με λεφτά που προορίζονται για αλλού
- Δεν παίζουμε για να ρεφάρουμε. Καμία ομάδα δεν μας χρωστά τίποτα
- Δεν κατηγορούμε άλλους όταν χάνουμε, δεν ψάχνουμε δικαιολογίες
- Προσπαθούμε να εξειδικευτούμε όσο το δυνατόν περισσότερο στα πρωταθλήματα που ποντάρουμε.
- Παίζουμε επιλεκτικά και τις μίνιμουμ επιλογές. Η γκανιότα είναι σύμμαχος του μπουκ
- Οσο σημαντική είναι η επιλογή ενός αγώνα, άλλο τόσο σημαντική είναι και η απόρριψη κάποιου άλλου.
Η κληρονομιά του
Τα κείμενά του, όσα έχουν διασωθεί, διαβάζονται με άνεση μέχρι σήμερα. Οι ατάκες του δημιούργησαν ολόκληρη στοιχηματική σχολή. Το «μαθητής του Παρασκευά» έγινε διαβατήριο για να βρίσκει δουλειά κάποιος στον κλάδο. Φυσικά το εκμεταλλεύτηκαν και πολλοί, αλλά ακόμη και αυτό δείχνει την αξία του.
Ο ίδιος ήταν μπροστά από την εποχή του, προσπαθώντας πάντοτε για το ξεχωριστό, το ιδιαίτερο. Με αυτό θα κλείσουμε το μίνι αφιέρωμά μας. Με μια του ατάκα όχι από τις πιο γνωστές του, αλλά από τις πλέον αντιπροσωπευτικές του χαρακτήρα του.
«Δεν θα δεις Μισισιπή και ποταμόπλοια αν σκέφτεσαι ρυάκια και βαρκούλες»