Πανδημία, Κορωνοϊός, μέτρα εγκλεισμού, μάσκες είναι πρωταγωνιστές στη ζωή μας, εδώ και 45-50 μέρες, χωρίς να μπορούμε να κάνουμε κάτι. Δυστυχώς αυτό έχει επηρεάσει όλο τον αθλητισμό και δυστυχώς και στην αγαπημένη μας Euroleague, που πασχίζει να βρει φόρμουλα, ώστε να ολοκληρωθεί η σεζόν, όσο τον δυνατόν πιο ομαλά.
Τι μέλλει γενέσθαι με την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου. Τα πράγματα έχουν ως εξής: Τέλη Μαΐου ο CEO της Euroleague Τζόρντι Μπερτομέου, θα δώσει συνέντευξη Τύπου και θ’ανακοινώσει, είτε το τέλος της σεζόν, είτε τον τρόπο, με τον οποίο θα ξαναδούμε μπάσκετ.
Καταρχήν εδώ να πούμε, πως τίποτα δεν είναι δεδομένο. Αν θέλετε να δώσω πιθανότητες, θα έλεγα πως το να τερματιστεί ο θεσμός, μοιάζει το πιο πιθανό σενάριο, όμως οι εναλλακτικές λύσεις, δεν είναι ουτοπικές. Για παράδειγμα το να διεξαχθεί η Euroleague σε μία χώρα σαν την Ελλάδα, παίρνοντας φυσικά τ’απαραίτητα μέτρα είναι στόχος πραγματικός. Η ζέστη, τα λίγα κρούσματα είναι με το μέρος μας, ενώ και η Γερμανία είναι ισχυρό φαβορί, λόγω του συστήματος υγείας, που διαθέτει.
Εννοείται πως τα ματς της regular season είναι αρκετά κι αυτό είναι “αγκάθι” για τη συνέχεια της διοργάνωσης. Αποκλείεται οι ιθύνοντες του πρωταθλήματος, να επικυρώσουν την υπάρχουσα βαθμολογία, ώστε να εκκινήσει μια ώρα αρχύτερα το Final Eight. Οι ομάδες που διεκδικούν θέση στους οχτώ κορυφαίους συλλόγους της Ευρώπης είναι πολλές (8) και τα εναπομείναντα εισιτήρια λίγα (3). “Αίμα κι άμμος” με λίγα λόγια.
Το πλάνο σε περίπτωση επανέναρξης είναι το εξής:
– 24 Μαΐου – Deadline για τη λήψη οριστικής απόφασης για τη συνέχιση και την ολοκλήρωση της Euroleague και του Εurocup ή ακύρωσή τους
– 29 Μαΐου μέχρι 11 Ιουνίου – Καραντίνα
– 12 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου – Προετοιμασία
– 4 Ιουλίου μέχρι 17 Ιουλίου – Αγώνες του Eurocup σ’ ένα γήπεδο
– 4 Ιουλίου μέχρι 26 Ιουλίου – Αγώνες της Euroleague σ’ ένα γήπεδο
Όπως γνωρίζετε οι περισσότεροι το Eurocup είναι πιο εύκολο να διεξαχθεί, καθώς είναι γνωστοί οι οργανισμοί, που θα παλέψουν για την κατάκτηση του τροπαίου σ’αντίθεση με τους αντίστοιχους της Euroleague. Νομίζω πως είναι περιττό να γράψω για την απουσία φιλάθλων. Αυτό εξυπακούεται και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Τα προβλήματα είναι πολλά, οι οικονομικές επιπτώσεις ήδη τεράστιες και η πίεση στους ώμους του Μπερτομέου και των συνεργατών του δυσβάσταχτη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συμβουλέψει άπαντες να περιμένουν, όμως το καλεντάρι δεν συγχωρεί κανέναν και οποιαδήποτε απόφαση παρθεί, θα έχει συνέπειες και στη σεζόν 2020/2021.
Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα είναι η υπάρχουσα κατάσταση κι αδυνατώ να φανταστώ τι θα συμβεί, αν σταματήσει το μπάσκετ για έξι μήνες….
ΥΓ. Οι συνθήκες ασυνήθιστα εύθραυστες και στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, για τα οποία θα κάνουμε αναφορά σ’επόμενο κείμενο.