Εν αναμονή σημαντικών εξελίξεων βρισκόμαστε στο μπάσκετ, καθώς τις επόμενες μέρες θα μάθουμε το άμεσο μέλλον του ελληνικού, αλλά και του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Δεν θα επικεντρωθούμε σ’αυτά, αλλά στο BCL, το οποίο χρόνο με το χρόνο, εξελίσσεται, δυναμώνει και γίνεται όλο και πιο ελκυστικό.
Γιατί το αναφέρω τώρα, θ’αναρωτηθείτε. Ο κορωνοϊός και οι συνέπειές του, άλλαξαν τις ομάδες και το σκεπτικό τους. Ο Τζόρντι Μπερτομέου ήδη πιέζεται από την οικονομική ανασφάλεια, τώρα βλέπει να του φεύγουν και πελάτες και να μεταπηδούν στη FIBA. Το Basketball Champions League θεωρείται δύο επίπεδα κάτω από τη Euroleague κι ελαφρώς χειρότερο από το Eurocup. Ο Πάτρικ Κομνηνός όμως και οι συνεργάτες του, δουλεύουν ώστε η διοργάνωση ν’απορροφήσει τη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση του Μπερτομέου και σιγά σιγά το καταφέρνουν. Όποιος νομίζει πως η μετακίνηση των Νταρουσάφακα, Μπιλμπάο και Λιέτουβος Ρίτας είναι αμελητέα, τότε είναι αγνώμων. Η FIBA μέσα από το BCL προσφέρει καλύτερα οικονομικά ανταλλάγματα και πιο ανταγωνιστικές συνθήκες στα εθνικά πρωταθλήματα.
Το Eurocup έχει πενιχρά έσοδα και όποιος κωφεύει στο ότι κάθε σεζόν, χάνει και λίγο από τη λάμψη του, τότε δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις. Ο Μάκης Αγγελόπουλος (μεγαλομέτοχος της ΑΕΚ) νιώθει δικαιωμένος που παρέμεινε στο BCL, όταν όλοι του φώναζαν να κάνει τη μεγάλη κίνηση και να πάει στην αγκαλιά του Μπερτομέου. Η FIBA έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος και να είστε βέβαιοι, πως το Champions League του μπάσκετ θα έχει μία μικρή ομολογουμένως αίγλη σαν αυτή του ποδοσφαίρου.
Το κρίσιμο ΔΣ του ΕΣΑΚΕ
Σήμερα συνεδριάζουν οι ισχυροί της Basket League με μοναδικό στόχο να συμφωνήσουν στο πως θα πορευτούν την τρέχουσα, αλλά και την ερχόμενη σεζόν.
Κατ’ αρχάς, θεωρείται δεδομένο ότι θα οριστικοποιηθεί η διακοπή του πρωταθλήματος χωρίς υποβιβασμούς. Αυτό σημαίνει πως οι δύο ουραγοί της βαθμολογίας, Άρης και ΠΑΟΚ, θα παραμείνουν στην μεγάλη κατηγορία. Όσον αφορά στην ανάδειξη πρωταθλητή, είναι ένα ζήτημα ανοιχτό. Ο Παναθηναϊκός δεν «καίγεται» να του απονεμηθεί ο τίτλος, ενώ η πρόταση της ΑΕΚ για διεξαγωγή ενός Final 8 για ανάδειξη πρωταθλητή δεν έχει υποστηρικτές και δεν πρόκειται να περάσει.
Τα μεγαλύτερα ζητήματα αφορούν στην επόμενη σεζόν. Κι αυτό γιατί η ΕΟΚ επιμένει στο να τηρηθεί η δέσμευση προς την Α2 για άνοδο δύο ομάδων στην μεγάλη κατηγορία (η μία θα είναι σίγουρα ο Χαρίλαος Τρικούπης και για τη δεύτερη θα αναζητηθεί ένα format για να διεκδικήσουν τη θέση οι ενδιαφερόμενοι, με τον Διαγόρα Δρυοπιδέων να έχει εκδηλώσει πρόθεση συμμετοχής). Όμως αν αυτό συμβεί και ταυτόχρονα δεν υπάρξει υποβιβασμός από την Basket League, αυτό σημαίνει πρωτάθλημα 16 ομάδων, κάτι που βρίσκει κάθετα αντίθετες τις περισσότερες ομάδες, για οικονομικούς και όχι μόνο λόγους. Το πιθανότερο σενάριο είναι οι ΚΑΕ να συμφωνήσουν για ένα αυστηρό πλαίσιο κριτηρίων συμμετοχής στο επόμενο πρωτάθλημα, από εγγυητικές επιστολές και οριοθέτηση μίνιμουμ μπάτζετ, μέχρι και χωρητικότητα γηπέδου), με την… ελπίδα να μειωθεί από εκεί ο αριθμός των ομάδων σε 14, ίσως και 12! Αυτό, βέβαια, είναι αμφίβολο αν αλλά και πότε θα συμβεί, καθώς κάποιες ΚΑΕ θέλουν να κερδίσουν χρόνο αναζητώντας λύσεις στα οικονομικά τους προβλήματα.
Σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στην κεντρική τηλεοπτική διαχείριση και την αναζήτηση χορηγιών, καθώς τα έσοδα είναι ήδη πενιχρά. Όσο για το «καυτό» θέμα της απουσίας του Ολυμπιακού, δύσκολα θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη. Κι αυτό γιατί οι «ερυθρόλευκοι» δεν… ψήνονται να πάρουν θέση στην Basket League υπό τις παρούσες συνθήκες (τόσο στον ΕΣΑΚΕ, όσο και στην ΕΟΚ), ενώ και ο Παναθηναϊκός αντιδρά έντονα στην πιθανότητα να δοθεί θέση στους Πειραιώτες αν δεν την εξασφαλίσουν από μόνοι τους μέσα στο γήπεδο.
ΥΓ. Επιτέλους τον Ιούνιο θα ξεκινήσουν οι αγώνες μπάσκετ με τη γερμανική λίγκα, να κάνει την αρχή. Σίγουρα η BBL δεν είναι ιδιαίτερα εμπορική, όμως είναι μία αρχή κι ένα ξεσκούριασμα για εμάς, αφού έχουμε να δώσουμε σημείο εδώ και δύο μήνες…