Γεια σας φίλοι! Ελπίζω να είστε όλοι καλά, να τηρείτε τους περιορισμούς που έβγαλε το κάθε κράτος στο οποίο ζείτε. Λίγο πιο ακραία η κατάσταση σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, αλλά υπάρχει λόγος και ο λόγος είναι οι ελλείψεις στα νοσοκομεία και η οργανωμένη αντιμετώπιση του ιού αυτού. Θα περάσει και αυτό, υπομονή να έχουμε και τον χρόνο που περνάμε σπίτι καλό θα είναι να εκτιμήσουμε κάποια πράγματα, που 29 χρόνια (τουλάχιστον για μένα) τα έχουμε δεδομένα και ξαφνικά τώρα δεν είναι δεδομένα.
Άλλη μια στήλη χωρίς στοιχηματικό ενδιαφέρον αλλά με ενημέρωση για το πώς έχουν τα πράγματα στην Bundesliga. Με τα νεότερα να λένε πως στις 14 Απριλίου θα έχουμε επανέναρξη καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Η μετάθεση του Euro φέρνει επιμήκυνση της σεζόν
Μετά από τις σημερινές εξελίξεις, όπου η UEFA αποφάσισε να μεταθέσει το Euro για το 2021, τα περισσότερα πρωταθλήματα θα έχουν τον χρόνο να ολοκληρώσουν τα πρωταθλήματα τους. Νομίζω η πίεση από την κάθε χώρα έφερε την απόφαση αυτήν για την UEFA. Έτσι αν όλα πάνε καλά και η πανδημία έχει τεθεί υπό έλεγχο, η Μπουντεσλίγκα και η Zweite Liga θα αρχίσουν ξανά στις 14 Απριλίου. Η Dritte Liga που ανήκει σε άλλη αρχή, έχει αποφασίσει να γίνει επανέναρξη στο τέλους του Απρίλη, φυσικά αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ότι οι ομάδες σε ακριβώς 12 μέρες από τώρα, αφού δηλαδή περάσει το διάστημα των 15 ημερών με τα αναγκαία μέτρα περιορισμού, θα μπορούν να προπονηθούν και πάλι. Κάτι που τους δίνει χρόνο τρεις εβδομάδες για να προετοιμαστούν. Φυσικά, η προϋπόθεση είναι να υπάρχει επίσημος περιορισμός της Πανδημίας. Καταλυτική ημερομηνία είναι η 30η Μαρτίου.
Η οικονομία των ομάδων βασίζεται πάνω στη συνέχεια του πρωταθλήματος
Γνωστό είναι επίσης ότι η Γερμανία έχει ένα δικό της καθεστώς διοίκησης των ομάδων. Αυτό έχει πολλά μα πολλά θετικά, όμως και μερικές φορές αρνητικά (φυσικά και εδώ υπό προϋποθέσεις αρνητικά). Οι ομάδες λοιπόν ανήκουν στον περίφημο κανόνα «50+1», που δίνει τεράστια δύναμη στα μέλη, στους οπαδούς και τους φιλάθλους μιας ομάδας να αποφασίζουν σχεδόν για τα πάντα. Γεμίζοντας το γήπεδο 17 φορές τον χρόνο, η ομάδα επιβιώνει και βγάζει τα έξοδα της. Επιπρόσθετα υπάρχει και η στάνταρ πληρωμή των μελών (για την Γκλάντμπαχ όπου είμαι μέλος, είναι 50 ευρώ τον χρόνο, είμαστε 95.000 μέλη), όπου διασφαλίζει την ζωή του συλλόγου. Κάτι που σημαίνει, υπό κανονικές καταστάσεις, μια ομάδα δεν έχει πρόβλημα χρεοκοπίας.
Τι γίνεται όμως τώρα για ομάδες που στο υπόλοιπο 49% έχουν επενδυθεί λεφτά ζωτικής σημασίας, για το κάτι παραπάνω. Εδώ μπαίνουν αρκετά πράγματα στο παιχνίδι και για αυτό ο πρόεδρος της Ντόρτμουντ, ο Βάτσκε, έγινε τις τελευταίες μέρες κάπως… επιθετικός. Τονίζοντας πως τίθεται ζήτημα επιβίωσης για τη Ντόρτμουντ, που έχει κάνει επενδύσεις εκατομμυρίων τον τελευταίο χρόνο και το να μην ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα θα φέρει τεράστιες απώλειες στον σύλλογο. Αν το υπόλοιπο 49% της ιδιοκτησίας ανήκει σε χορηγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να πληρώσουν τα ποσά, αυτόματα το budget της ομάδας (πληρωμές παικτών κ.λ.π) βρίσκεται σε κίνδυνο. Αυτήν την στιγμή η μόνη ομάδα από πέρυσι που βρέθηκε στα μείον, έχοντας επενδύσει, είναι η Ντόρτμουντ, επομένως λογικό ο Βάτσκε να βρίσκεται σε αναμμένα κάρβουνα.
Σε γενικές γραμμές τα οικονομικά των ομάδων επηρεάζονται άμεσα από την κρίση που υπάρχει, λόγω του ιού και πολύ πιθανόν να συνεχίζονται να επηρεάζονται, αν τα παιχνίδια που θα γίνουν από τις 14 Απρίλη και έπειτα να είναι κεκλεισμένων των θυρών. Όπως λοιπόν κάθε ρομαντική ιστορία, έτσι και το γερμανικό ποδόσφαιρο, έχοντας τέτοιους δεσμούς με τους οπαδούς/μέλη τους, υποφέρει.