Με ένα κείμενο που αγγίζει τις 2.000 λέξεις προλογίζω τη σεζόν που έρχεται. Έπεσε μελέτη τις προηγούμενες ημέρες και παρακάτω θα βρείτε σημειώσεις για τις ομάδες των τριών κατηγοριών που από σήμερα γεμίζουν το στοιχηματικό κουπόνι.
Σημειώσεις Τσάμπιονσιπ 2018/2019
Πλειάδα δυνατών ονομάτων στη φετινή Τσάμπιονσιπ. Ξεκινώντας από τις τρεις που υποβιβάστηκαν, έχουν όλες αρκετές σεζόν πίσω τους στη μεγάλη κατηγορία. Η Στόουκ είναι, σύμφωνα με τους μπουκ, η πιο έτοιμη για την άμεση επιστροφή. Η αλήθεια είναι πως διαθέτει το πιο γεμάτο ρόστερ, ενώ ο Γκάρι Ρόουετ θεωρείται από τα πλέον ανερχόμενα προπονητικά ονόματα της κατηγορίας. Προπονητής πάντως περισσότερο του under, ως στοιχηματικό tip.
Στον αντίποδα, η Γουέστ Μπρομ είναι πιο ανέτοιμη από τους τρεις. Στοίχημα αν θα αντέξει την πίεση ο Μουρ, που πέρσι έκανε ντεμπούτο ως υπηρεσιακός, ενώ μεταγραφικά είναι αποδυναμωμένη.
Η Σουόνσι δεν είναι βέβαιο αν είναι κι αυτή αποδυναμωμένη, είναι όμως σίγουρα διαφορετική. Προσέθεσε ταλαντούχους νεαρούς και έφερε έναν προπονητή που έκανε σπουδαία πράγματα στην Εστερσουντ, αλλά δεν έχει δοκιμαστεί στην Αγγλία (τον Άγγλο Πότερ).
Στο δικό μου μυαλό, πάντως, το πρώτο φαβορί είναι διαφορετικό και πρόκειται για τη Μίντλεσμπρο. Ο Πιούλις έζησε εκεί λίγους μήνες πέρσι, είδε τη λειτουργία της ομάδας και πλέον όλο το οικοδόμημα της φετινής σεζόν ανήκει στον ίδιο. Και του έχω πλήρη εμπιστοσύνη.
Πιο κάτω, ένα γκρουπ με πραγματικούς γρίφους. Ως τέτοιοι λογίζονται Αστον Βίλα, Λιντς, Νότιγχαμ και Ντέρμπι.
Η Αστον Βίλα έχει το βαρβάτο όνομα και έναν προπονητή (Μπρους), που έχει φάει τα αγγλικά γήπεδα με το κουτάλι. Παράλληλα διαθέτει και μια πολύ εύρωστη διοίκηση (μπήκαν επενδυτές το καλοκαίρι), οι οποία όμως είναι εντελώς εκτός αγγλικής λογικής. Μένει να δούμε πως θα δουλέψει αυτό το μείγμα.
Ντέρμπι και Λιντς έχουν τα ερωτηματικά στους πάγκους τους. Ουδείς ξέρει πως θα τα πάει στο ντεμπούτο του ο Λάμπαρντ, που έχει πάντως άκρες και έφερε κάποιες δυνατές προσθήκες στην Ντέρμπι. Επίσης κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει από τον El-Loco, τον Μαρσέλο Μπιέσλα στη Λιντς.
Το καρέ αυτού του γκρουπ κλείνει η Νότιγχαμ. Ο Καράνκα στον πάγκο της έχει την εμπειρία και πρόσφατα κέρδισε την άνοδο με τη Μίντλεσμπρο. Αρκετά λεφτά για μεταγραφές, έχοντας στη… δούλεψή της και τον ατζέντη Μέντες, αυτόν που «έφτιαξε» την περσινή Γουλβς.
Προσωπικά θα περίμενα και καλά πράγματα από τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, στην οποία συνεχίζει ο ικανός Ουάιλντερ στον πάγκο και διαθέτει πανίσχυρη έδρα. Υπάρχει όμως μια διοικητική αναμπουμπούλα, που δεν αποκλείεται να επηρεάσει αρνητικά.
Πρέστον και Μίλγουολ είναι δύο περιπτώσεις που μοιάζουν. Είναι βελτιωμένες χρόνο με τον χρόνο, έχουν σταθερότητα στον πάγκο και έναν αξιόλογο κορμό που δεν άλλαξε πολύ. Δεν θα κινδυνέψουν, ταβάνι όμως μοιάζουν τα play off.
Παρόμοια πορεία περιμένω και για την Μπρέντφορντ. Μια ομάδα που ακολουθεί ένα σταθερό πλάνο ανάπτυξης, κάτι που σέβονται οι στοιχηματικές και το δείχνουν με τις αποδόσεις τους. Ξανά θα μπει σε πολλά παρολί με over, ειδικά αφού έχει χάσει το κεντρικό δίδυμο των στόπερ.
Εχασε τα δύο μεγαλύτερα ονόματά της η Νόριτς, ακινησία στις μεταγραφές δείχνει η Σέφιλντ Γουέν, που επίσης μοιάζει αποδυναμωμένη, κάλυψε κάπως τα κενά των αστέρων της που έφυγαν η Μπρίστολ Σίτι.
Συνεχίζουμε με τις περιπτώσεις των Ιπσουιτς, Μπέρμιγχαμ, ΚΠΡ. Στην Ιπσουιτς η διοικητική αστάθεια παραμένει, οι μεταγραφές έφεραν αποδυνάμωση, αλλά έγινε αυτό που ζητούσε επιτακτικά ο κόσμος, δηλαδή αλλαγή στον πάγκο. Νέος προπονητής ο Χερστ, που έκανε σπουδαία δουλεία στη Σρούσμπερι και τώρα θα δοκιμαστεί σε υψηλότερο επίπεδο. Η Μπέρμιγχαμ αλλάζει εντελώς στυλ, πηγαίνοντας στο ποδόσφαιρο κατοχής του Γκάρι Μονκ (Σουόνσι, Λιντς). Στην ΚΠΡ κάποτε είχαν πολύ χρήμα, τώρα η λιτότητα κυριαρχεί. Στον πάγκο ο έμπειρος ΜακΚλάρεν, που προπονητικά δεν είναι κάτι τρομερό, αλλά οι άκρες του είναι… τρομερές!
Εριξε τον μέσο όλο ηλικίας η Χαλ, που θέλει να πάει σε μια ήρεμη σεζόν, περισσότερο αναδόμησης. Τον ίδιο στόχο βάζει και η Γουίγκαν, στην επιστροφή της στην κατηγορία. Καλό κλίμα, προπονητής γνώστης της κατηγορίας (Μόμπρεϊ), τα ατού της Μπλάκμπερν.
Οσο για τα φαβορί υποβιβασμού, τα πρώτα είναι Ρόδεραμ και Μπόλτον, κυρίως επειδή δεν κατάφεραν να ενισχύσουν τα ρόστερ τους. Μετά είναι η Ρέντινγκ που δεν άλλαξε πολλά έπειτα από την κακή περσινή σεζόν.
Σημειώσεις Λιγκ 1 2018/2019
Το μεγάλο όνομα στην κατηγορία είναι η Σάντερλαντ. Βέβαια έχουμε να κάνουμε με μια ομάδα που έρχεται από δύο σερί υποβιβασμούς και είναι σε μία φάση αναδιοργάνωσης. Νέα διοίκηση, νέος προπονητής, ο Τζακ Ρος από τη Σεντ Μίρεν και πάνω από 10 μεταγραφές.
Μιλώντας για βαριά ονόματα, έχει τέτοιο κύρος η Κόβεντρι (παρότι νεοφώτιστη και μάλλον αποδυναμωμένη μεταγραφικά), ενώ ως «κοιμώμενο γίγαντα» παρουσιάζουν πολλές Αγγλικές ιστοσελίδες την Πόρτσμουθ. Και η Λούτον έχει «φανέλα» κι ας είναι και αυτή νεοφώτιστη. Επαιξε όμορφο και σωστό ποδόσφαιρο πέρσι στη Λιγκ 2 και κράτησε τον κορμό της. Όπως ωραία μπάλα έπαιξε και η Σκάνθορπ και θα έχει ενδιαφέρον να τη δούμε φέτος.
Πέρα από τη Σάντερλαντ, οι άλλες δύο που υποβιβάστηκαν είναι η Μπέρτον, ένα μικρό χωριό, το αντίθετο της βαριάς φανέλας αλλά με τον Κλάφ στον πάγκο, να προσδίδει γκλάμουρ και εμπειρία. Και η Μπάρνσλεϊ, που από τη μία έχει κρατήσει σχεδόν όλο το ρόστερ που είχε στην Τσάμπιονσιπ, από την άλλη έφερε τον Γερμανό Στέντελ στον πάγκο. Ο τελευταίος υπόσχεται πολύ επιθετικό και θεαματικό ποδόσφαιρο.
Στο γκρουπ των μεσαίων, ανήκει σίγουρα η Οξφορντ που έχει τον Ρόμπινσον στον πάγκο εδώ και μισό χρόνο και έκανε ορισμένες εντυπωσιακές κινήσεις στο μεταγραφικό παζάρι. Μπορεί να μπει και η Πλίμουθ, που πέρσι έκανε τρελή πορεία από τη στιγμή που προσαρμόστηκε στην κατηγορία. Συνεχίζει ο Ανταμς στον πάγκο της και έβαλε στη «μηχανή» της ορισμένα καλά «κομμάτια».
Είναι εκεί επίσης η Πιτέρμπορο, του θρασύ, περίεργου αλλά και ικανού Εβανς. Καμια 20αρια ποδοσφαιριστές έδιωξε, 15 έφερε. Θέλει και μπορεί την άνοδο η συγκεκριμένη. Από τα ισχυρά αουτσάιντερ.
Ερωτηματικό η Φλίτγουντ, που θα έχει σαφώς πολλά βλέμματα πάνω της, μετά την απόφαση να προσλάβει ως προπονητή τον… νευρικό των Αγγλικών γηπέδων, Μπάρτον.
Μιας που πιάσαμε το θέμα προπονητές, στα αινίγματα συγκαταλέγεται και η Μπράντφορντ, με το ρίσκο να έχει στον πάγκο της τον νεαρότερο προπονητή της κατηγορίας, άπειρο Κόλινς.
Με νέο προπονητή και η Ντονκάστερ. Περίεργη η δική της ιστορία. Πήρε τον Φέργκιουσον όταν ο τελευταίος έφυγε από την Πιτέρμπορο. Τώρα πήρε πάλι τον πρώην προπονητή της Πιτέρμπορο, τον ΜακΚαν.
Η Σρούσμπερι πέρασε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Την άφησε ο Πολ Χαρστ, υπεύθυνος για την εξαιρετική σεζόν πέρσι. Δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει αντικαταστάτη, για να καταλήξει τελικά στον Ασκι, που έκανε καλές σεζόν με τη Μάκλισφιλντ τα τελευταία χρόνια.
Σταθερότητα στον αντίποδα στον πάγκο της Μπρίστολ Ρόβερς. Από το 2014 ο Κλαρκ εκεί. Σοβαρός, μετρημένος, καταφέρνει να κρατά στην κατηγορία την ομάδα δίχως οικονομικές υπερβάσεις.
«Είμαστε το κλάμπ που ποτέ δεν πεθαίνει» ισχυρίζεται ο Κόλεμαν στην Ακρινγκτον. Πέτυχε μια εκτός προγράμματος άνοδο πέρσι, και φέτος συγκαταλέγεται στα φαβορί για υποβιβασμό. Παρόμοια μοιάζει η κατάσταση και στην άλλη ομάδα που ανέβηκε φέτος, τη Γουίκομ.
Είναι και η Γουόλσολ εκεί, λόγω των απωλειών που είχε στις μεταγραφές, ειδικά στο μεσοεπιθετικό κομμάτι.
Εχασε παίκτες και η Γουίμπλετον, αλλά κάπως μάζεψε τα κενά με τις νέες προσθήκες. Πολύ γκρίνια και κλίμα τεταμένο συνοδεύει την Τσάρλτον στην έναρξη της σεζόν. Κάπως έτσι είναι και η Μπλάκπουλ, με τη διαφορά πως αυτή ζει με το κακό κλίμα εδώ και αρκετά χρόνια!
Από τη μέση και κάτω υπολογίζονται επίσης Τζίλιγχαμ και Ροτσντέιλ, λόγω χαμηλής ποιότητας στα ρόστερ τους.
Σημειώσεις Λιγκ 2 2018/2019
Η μεγαλύτερη αλλαγή στην κατηγορία σημειώθηκε στον πάγκο της Εξετερ. Δεν ήταν τόσο δική της απόφαση, όσο του προέδρου της ΜΚ Ντόνς, που θέλοντας να βάλει ξανά σε τροχιά θετικών αποτελεσμάτων μια ομάδα που μετρά δύο υποβιβασμούς τα τελευταία τρία χρόνια, συμφώνησε με τον Τίσντεϊλ. Ο τελευταίος μετά από 12 χρόνια στην Εξετερ πήρε μαζί του τρείς ποδοσφαιριστές και μετακόμισε στο μεγάλο φαβορί της φετινής Λιγκ 2. Όσο για την Εξετερ, θα πορευτεί με τον γνώστη των αποδυτηρίων αλλά παντελώς άπειρο Ματ Τέιλορ.
Μαζί με την ΜΚ, στα μεγάλα φαβορί συγκαταλέγεται και η Νοτς Κάουντι. Αυτή έχει όλο το πακέτο. Διοίκηση, προπονητή, καλές μεταγραφές, αξιόλογο ρόστερ. Τα έχει αυτά, αν και σε μικρότερο βαθμό, και η Λίνκολν, που επίσης μπορεί να κοιτάξει ψηλά. Εκεί που θέλει να βλέπει και η πιο πλούσια και… αριστοκράτισσα Μάνσφιλντ.
Στα αουτσάιντερ που δεν πιάνει το μάτι συγκαταλέγονται η Στιβενέιτζ, με τον Μάαμπρια να έχει ξεκινήσει από την άνοιξη τη δουλειά για τη φετινή σεζόν. Η Κρόουλι του προπονητή έκπληξη την περσινή σεζόν, Αυστραλού Χάρι Κιούελ.
Άντε να βάλουμε εκεί και την Πορτ Βέιλ, που έκανε καλές μεταγραφές. Αντίθετα η Τσέλτεναμ μοιάζει πολύ αποδυναμωμένη μετά τη φυγή του σκόρερ των 25 περσινών της τερμάτων.
Σταθερότητα βγάζει η Κόλτσεστερ, που ξεκινά για 3η σεζόν με τον ίδιο προπονητή και λογικά θα κινηθεί κάπου στα μέσα του πίνακα. Και μίας και είπαμε για προπονητές, στη Σουίντον έχει μία ευκαιρία να φτιάξει ξανά το όνομά του ο Μπράουν. Με επιτυχίες παλιά, αλλά με κακά αποτελέσματα οι πρόσφατες δουλείες του.
Ιδιαίτερη περίπτωση η Καρλάιλ, που εμπιστευτικέ τον Σέρινταν. Ο τελευταίος είναι ένας προπονητής που δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην αμυντική λειτουργία. Δεν αποκλείεται η Καρλάιλ να μας δώσει μερικά διπλά σε υψηλές αποδόσεις τώρα στο ξεκίνημα.
Ακόμη πιο ιδιαίτερες αυτές της Γκρίσμπι, που έχει στο τιμόνι της έναν… πολυσπουδαγμένο αλλά άπειρου προπονητή. Και εκείνη της Κρου. Με το νεανικό ρόστερ, ξεκινά πάντα με χαμηλό προφίλ και όπου βγει.
Πιο κάτω έχω στο μυαλό μου τη Νορθάμπτον, που είχε όνειρα πέρσι και τελικά κατέληξε στον υποβιβασμό. Την κατηφόρα από τους συνεχείς υποβιβασμούς δείχνει να έχει πάρει η Γέοβιλ. Δεν αποκλείεται να μπλέξει και η Κέμπριτζ, που χαμήλωσε αισθητά το μπάτζετ της φέτος. Κάπου εκεί θα κινηθεί και η Νιούπορτ.
Πολλά προβλήματα, διοικητικού επιπέδου στην Ολνταμ. Τέτοια έχει εδώ και χρόνια η Μόρκαμ, αλλά καταφέρνει μα τις σκαπουλάρει κάθε χρόνο.
Τέλος οι δύο νεοφώτιστες, Τρανμίρ και Μάκλισφιλντ, μπορούν να συνεχίσουν το σερί που θέλει τις νεοφώτιστες να κάνουν καλές πρώτες σεζόν στη Λιγκ 2. Ειδικά η Τρανμίρ δείχνει να έχει βάλει σοβαρές βάσεις. Όσο για την ομάδα που ήρθε πέρσι στην κατηγορία, τη Φόρεστ Γκριν, οι στοιχηματικές τη θέλουν ξανά φαβορί για υποβιβασμό, αλλά πλέον έχει και το ατού της εμπειρίας.
Στοιχηματικές σκέψεις πρεμιέρας
Με βάση τα όσα διαβάσατε πιο πάνω και μία ματιά στα σταυρώματα της πρώτης αγωνιστικής, οι σκέψεις μου είναι οι ακόλουθες:
Τσάμπιονσιπ: Να δούμε περίπτωση βόμβας όπως η Μπόλτον; Καλό θα ήταν να ξεκινήσουμε τη σεζόν με ένα 7αρι! Σε πιο νορμάλ περιπτώσεις, άνετα κοντράρω την Ιπσουιτς στο εντός με τη Μπλάκμπερν. Παίζεται και το διπλό της Νότιγχαμ του Καράνκα, στη Μπρίστολ Σίτι.
Λιγκ 1: Η Γουόλσολ είναι η πλέον αποδυναμωμένη ομάδα της κατηγορίας, δίνοντας αξία στο διπλό της Πλίμουθ. Μεγαλούτσικο και το διπλό της ενισχυμένης Οξφορντ στη Μπάνρλσεϊ. Παιχνίδι που έχει τύχες και για αρκετά τέρματα.
Λιγκ 2 : Διπλό για την Καρλάιλ του Σέρινταν, στην Εξετερ, αν και φοβάμαι μην… καταντήσει public bet η κόντρα της Εξετερ, με τα γεγονότα για τον Τισντέιλ που διαβάσατε πιο πάνω. Διπλό και η Λίνκολν, στην έδρα της Νορθάμπτον, την οποία δεν πιστεύω για ιδιαίτερα ψηλά φέτος.
Επιλογές για γκολ τα Γκρίσμπι – Φόρεστ Γκριν και Κρου – Μόρκαμ.
Αυτά ήταν όλα, νομίζω κάλυψα τα πάντα για τις τρείς κατηγορίες. Κρατήστε το το κείμενο, μαζί με εκείνο για τη Β’ Γαλλίας λίγο καιρό πριν επειδή… θα αργήσετε να έχετε νέα μου. Οχι πολύ βέβαια, δύο βδομαδούλες είναι η άδεια, που ξεκινά από σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται στις 20 του μήνα. Από τις 21 θα είμαι πίσω, με επίσημη σέντρα στη σεζόν καθώς θα ανοίξει πλέον και η κάβα για τα πονταρίσματα του 2018/2019. Μέχρι τότε, θα παρακολουθώ διακριτικά, χωρίς να γράφω, σκεπτόμενος και τα (ωραία) νέα πράγματα που ετοιμάζουμε από φέτος τον χειμώνα εδώ. Στο BetMarket.gr!