Γεια σας φίλοι! Ο Λεβαντόφσκι έμεινε σε ρηχά νερά και έτσι έκλεισε και η κάβα του Μουντιάλ με ένα μικρό κέρδος. Κλείσαμε λοιπόν τη σαιζόν, τη γερμανική στήλη για φέτος. Ώρα για διακοπές. Προχτές ανέβασα ένα άρθρο με το πότε ξεκινάνε τα πρωταθλήματα, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά και ασφαλώς σήμερα θα μιλήσω για την εθνική Γερμανίας όπως υποσχέθηκα.
Ας ξεκινήσουμε από το…πέρυσι. Πριν έναν χρόνο ακριβώς η εθνική ομάδα της Γερμανίας έδωσε το παρών στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών στη Ρωσία. Ο Γιόαχιμ Λόεβ είχε ήδη τη διάθεση να αλλάξει μερικά πράγματα στην ομάδα, το είχε βάλει στόχο όπως είχε κάνει τις προηγούμενες δύο φορές, όπου η ομάδα βρέθηκε σε μεταβατική φάση. Δώδεκα χρόνια στον πάγκο μιας ομάδας σπάνια δεν φέρνουν κορεσμό αν δεν έρθουν νέες ιδέες, νέοι παίκτες, αν δεν υπάρχει μια συνεχής ροή και εξέλιξη στο παιχνίδι. Λίγοι το έχουν καταφέρει, Σερ Άλεξ; Αρσέν Βενγκέρ; Αν και για τον δεύτερο ο κορεσμός είχε επέλθει πάρα πολλά χρόνια στην ομάδα, όμως έμεινε στην ομάδα καθαρά για λόγους marketing.
Όλα ξεκίνησαν δώδεκα μήνες πριν…
Τι έκανε λοιπόν πέρυσι ο Λόεβ; Πήρε πάρα πολλούς παίκτες που δεν είχαν εμπειρία με την εθνική ομάδα και τους έδωσε την ευκαιρία να δείξουν πόσο χρήσιμοι μπορούν να γίνουν. Βρέθηκε προ εκπλήξεως, καθώς είδε πάρα πολλά παιδιά να βγάζουν τρομερό πάθος και θέληση να είναι βασικό γρανάζι της ομάδας που θα πήγαινε Μουντιάλ την επόμενη χρονιά. Και κάπου εκεί ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα. Δίνοντας την ευκαιρία σε πολλούς παίκτες να δείξουν τι ξέρουν, τους έδωσε ελπίδες να βρεθούν στη Ρωσία. Αντίστοιχα από την άλλη προβληματίστηκε πάρα πολύ για το ποιους θα έπαιρνε μαζί στη Ρωσία από αυτούς που άφησε εκτός. Ευχάριστοι πονοκέφαλοι, που εν τέλει έγιναν δυσάρεστοι, αφού η διαχείριση αυτού του προβλήματος δεν έγινε σωστά.
Σε καμία άλλη χώρα δεν βρέθηκε προπονητής που να είχε 45 (!) παίκτες προεπιλογή για Μουντιάλ. Όλη αυτή η… ανακατωσούρα ξεκίνησε μετά την κατάκτηση του Confederations Cup. Καθόλου τυχαίο ότι ο Ματς Χούμελς δήλωσε αμέσως μετά τον αποκλεισμό ότι το τελευταίο παιχνίδι όπου η ομάδα έπαιξε σωστά ήταν τον Σεπτέμβρη του 2017. Αυτό τα λέει όλα. Σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδι η Γερμανία δεν είχε πλάνο, έμοιαζε μπερδεμένη, έμοιαζε άνευρη, έμοιαζε κάθε άλλο από μια Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.
Έχασε τα αποδυτήρια
Και κάπου εκεί ήρθαν και άλλα προβλήματα για τον “Γιόγκι” Λόεβ. Πολλοί παίκτες έκαναν κακή εξωγηπεδική ζωή όταν έφτανε η στιγμή να παίξουν με την εθνική ομάδα της Γερμανίας. Οι ισορροπίες άλλαξαν, η στήριξη των φίλων της εθνικής Γερμανίας άλλαξε και σε αυτό έπαιξε ρόλο και η Ομοσπονδία, με την οποία οι οπαδοί όλων των ομάδων της Γερμανίας έχουν απίστευτη κόντρα εδώ και ένα χρόνο περίπου. Απροστάτευτη έμεινε η ομάδα από σχεδόν όλους τους κινδύνους. Για παράδειγμα πριν τέσσερα χρόνια στην Βραζιλία η ομάδα έμεινε μακριά από τα σόσιαλ Μίντια, είχε την απόλυτη στήριξη της DFB και φυσικά για κάθε τι γινόταν που ενοχλούσε την ομάδα, η DFB έπαιρνε θέση.
Αυτό χάθηκε με τον καιρό και το λάθος του Λόεβ ήταν ότι το επέτρεψε να συμβεί. Τρανό παράδειγμα στη μη προστασία της ομάδας ήταν το δίδυμο Οζίλ, Γκουντογκάν. Δύο παίκτες που έφεραν αναστάτωση και στα αποδυτήρια αλλά και στον κόσμο που ακολουθεί τόσα χρόνια την ομάδα. Σίγουρα υπάρχει η ελευθερία ο καθένας να επιλέγει με ποιον θα φωτογραφηθεί, όμως πάντα πρέπει να ζυγίζει κανείς σωστά τις συνέπειες. Η φωτογράφιση με τον Ερντογάν, ιδίως με όλα τα κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούν οι Τούρκοι στη Γερμανία, δεν ήταν και η καλύτερη κίνηση των δύο. Καλώς ή κακώς αυτό επηρέασε πολύ, αφού ο Οζίλ χρόνια τώρα είναι ένας κινητήριος μοχλός της Nationalmannschaft.
Υπάρχουν και άλλα παραδείγματα που δείχνουν πως η ομάδα δεν είχε κάποιον “μηχανισμό” επιτήρησης, για να διατηρείται η πειθαρχεία. Δυστυχώς εκεί ο Λόεβ χρεώνεται σε μεγάλο βαθμό την αποτυχία. Το ίσα μέτρα και ίσα σταθμά χάθηκε εντελώς όταν δεν κλήθηκε στην τελική επιλογή ο Σανέ. Σύμφωνοι πως ο Σανέ έφερνε ανακατωσούρα στην ομάδα, δεν έκανε σωστά τις ασκήσεις, νευρίαζε όταν του γινόταν παρατήρηση. Όμως αν σε άλλους παίκτες επιτρέπεις συμπεριφορές, δεν μπορείς να επικαλεστείς για άλλους κακή συμπεριφορά.
Χάθηκε η χημεία
Με δύο λόγια όλο αυτό το νέο αίμα από πέρυσι σε συνδυασμό με την… επιλεκτική χαλαρότητα του Λοέβ οδήγησαν στην καταστροφή της χημείας που είχε η ομάδα. Απολύτως λογικό και ανθρώπινο όλο αυτό. Δεν είναι ρομπότ οι παίκτες και ας μιλάμε για μια χώρα που η λέξη πειθαρχεία είναι το παν. Αν λείπουν αυτά τα βασικά συστατικά σε μία ομάδα, όταν οι ίδιοι οι παίκτες δεν νιώθουν καλά και μερικοί γνωρίζουν πως άδικα βρίσκονται στην αποστολή, ενώ άλλοι αδικούνται, τότε ο αγωνιστικός χώρος μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.
Φτάνοντας λοιπόν στο πρώτο παιχνίδι των ομίλων με αντίπαλο το Μεξικό και ενώ η ομάδα έχει δείξει τρανταχτές αδυναμίες σε θέματα συνεννόησης, σε θέματα πειθαρχίας, δεν μπορεί να ζητάει κάποιος το κάτι παραπάνω. Η αποτυχία ήταν μονόδρομος και η ανασύνταξη είναι κάτι το επιτακτικό.
Εμπιστοσύνη στο μοντέλο των Γερμανών
Όλα αυτά που συνέβησαν σε αυτήν την ομάδα είναι λογικό να αφήνει κάποιον να αναρωτιέται τι μπορεί να γίνει για να αλλάξει. Προσωπικά θεωρώ πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί. Μπορεί οι Γερμανοί να έχουν ένα αλαζονικό ύφος, μπορεί να έχουν αρκετά στραβά, όμως είναι ένας λαός που σε νοοτροπία και φιλοσοφία αξίζει θαυμασμό για την προσήλωση και την εργατικότητα. Αυτό ισχύει και στο ποδόσφαιρο. Κάθε αποτυχία τους “τρελαίνει” και θα κάνουν τα πάντα για να είναι τέλειοι την επόμενη χρονιά. Πλάνο, τεχνογνωσία, σωστές αποφάσεις, θα κάνουν την ομάδα να επιστρέψει ισχυρότερη. Τι με κάνει να το πιστεύω αυτό; Μα η όλη φιλοσοφία. Όταν δίνει έξι λεπτά ο διαιτητής στο ματς με την Κορέα και ενώ έχει δείξει τη σεντρά για το γκολ, ο Μούελερ ρώτησε τον διαιτητή πόσα λεπτά απομένουν και έπειτα γύρισε στους συμπαίκτες του, δίνοντας το σύνθημα για την προσπάθεια μέχρι τελικής πτώσης. Αυτή η ποδοσφαιρική νοοτροπία, του “ποτέ δεν τα παρατάω” είναι και ο λόγος που θα επιστρέψει ανανεωμένη και ισχυρότερη η Nationalmannschaft.
Αυτά τα ολίγα για την εθνική Γερμανίας. Δεν ήθελα να μπω σε πολλές λεπτομέρειες, ανούσιες, όμως ελπίζω την ουσία να την καταλάβατε. Ώρα για διακοπές τώρα (για αυτήν την στήλη). Θα τα λέμε στην άλλη στήλη, την κοινή με τον Prosvoro και τον Ivic. Σε περίπου τρεις εβδομάδες θα ξεκινήσει η σαιζόν για μένα. Αναλύσεις για Αυστρία και Dritte Liga που μπαίνουν πρώτες στον χορό θα γραφτούν.
Καλό Καλοκαίρι!
Το παιχνίδι μου
–
Κάβα Mundial
Αρχική Κάβα: 155 μονάδες
Τελικό υπόλοιπο: 167,5 μονάδες
Τελική κάβα της σαιζόν
Αρχική Κάβα: 2.000 μονάδες
Τελική Κάβα: 1.767,5 μονάδες