Συμβαίνει πάντα και πληρώνει 10.00!
Λίγες ιστορίες που μάλλον τις ξέρετε αλλά ας τις δούμε ξανά, για να σκεφτούμε αν αυτό το 10άρι αξίζει να πονταριστεί.
Ας ξεκινήσω με δύο βασικές σημειώσεις. Το σημερινό κείμενο δεν είναι… άμεσο bet. Αν πληρωθεί, αυτό θα γίνει στο μέλλον, δηλαδή συγκαταλέγεται στα μακροχρόνια. Δεύτερη σημείωση και απαραίτητη, το κείμενο έχει μέσα ένα από τα κολλήματά μου!
Τον γουστάρω τον Μουρίνιο. Πείτε με περίεργο ή και… διεστραμμένο, αλλά ο χαρακτήρας του μου αρέσει. Η ειρωνεία, η πρόκληση, η πίστη στον εαυτό του είναι ένα εκρηκτικό μιξ χαρακτηριστικών που εμένα ως αποτέλεσμα μου βγάζουν μια (ακατανόητη για πολλούς) συμπάθεια.
Μόνος του έγινε ο Special One
Αλλωστε ο Μουρίνιο δεν είχε την πλάτη κανενός. Δεν ήρθε στους πάγκους λόγω του ονόματος του, ούτε ήταν κάποιος επιτυχημένος ποδοσφαιριστής. Από την ταπεινή Λεϊρία ξεκίνησε και το ποδόσφαιρο που έπαιξε εκείνη η μικρούλα του επέτρεψε να βγάλει τα πρώτα προπονητικά εισιτήρια για ένα μεγάλο κλαμπ.
Για έναν προορισμό που τότε ήταν σε κρίση. Την Πόρτο ο Μουρίνιο την ανέλαβε στην 5η θέση και μέσα στους πρώτους 18 μήνες της είχε έναν ευρωπαϊκό τίτλο και δύο εγχώριους, κάνοντας ταυτόχρονα ρεκόρ βαθμών στην ιστορία του Πορτογαλικού πρωταθλήματος.
Μετά ήρθε και το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά αυτή είναι μια ιστορία που σίγουρα την ξέρετε και αποδέχεστε ακόμη και οι… εχθροί του το πόσο σπουδαίο επίτευγμα ήταν.
Τα πήρε μεν, τα αξιοποίησε δε
Η συνέχεια έφερε τον Πορτογάλο δίπλα σε πάμπλουτους ανθρώπους. Τον Αμπράμοβιτς στην Τσέλσι, τον Μοράτι της Ιντερ και την πάντα πλούσια Ρεάλ Μαδρίτης. Κάπου εκεί αρχίζουν οι… παρεξηγήσεις. Ξεκινάνε εκείνοι που τον συγκαταλέγουν στον άνθρωπο που «έλα μωρέ, με τόσα λεφτά και εγώ θα έπαιρνα τίτλους», λες και πριν τον Μουρίνιο δεν υπήρχαν πλούσιοι πρόεδροι!
Τα λεφτά του Αμπράμοβιτς ο Μουρίνιο τα μετέτρεψε στον πρώτο τίτλο της Τσέλσι μετά από 50 χρόνια. Πήρε άλλους επτά μαζί της και έσπασε μπόλικα ρεκόρ.
Τα λεφτά του Μοράτι ο Μουρίνιο τα μετέτρεψε στην ικανοποίηση του μεγαλύτερου ονείρου του Ιταλού προέδρου, στην κούπα του Τσάμπιονς Λιγκ. Πήρε άλλους τέσσερις τίτλους και έκανε την Ιντερ τη μοναδική Ιταλική ομάδα με τρεμπλ.
Με τα λεφτά της Ρεάλ κατάφερε να φέρει ένα πρωτάθλημα στη Μαδρίτη την εποχή που όλος ο πλανήτης είχε μείνει άφωνος με εκείνα που έκανε η Μπαρσελόνα. Μάλιστα πήρε άλλους δύο τίτλους από την ομάδα του Πεπ.
Αν τα παραπάνω δεν σας έπεισαν πως τα λεφτά έπιαναν όντως τόπο, πάμε να το δούμε και ανάποδα. Ένα πολύ εύκολο παράδειγμα είναι η απάντηση «μηδέν» στο πόσα Τσάμπιονς Λιγκ κατέκτησαν Παρί Σ.Ζ. και Μάντσεστερ Σίτι μετά τις τεράστιες επενδύσεις των τελευταίων χρόνων.
Το «καταραμένο» 13
Σταμάτησα εσκεμμένα στη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 2013 ήταν η χειρότερη σεζόν στην καριέρα του Μουρίνιο. Και δεν το λέω εγώ αυτό, το παραδέχτηκε ο ίδιος. Η ταυτόχρονη άνοδος των social media έφερε την… πλάνη. Γιατί ήταν πλάνη θα το δείτε πιο κάτω, στα νούμερα εκείνης της Ρεάλ.
Από τη μία η Μασία, ο Πεπ, ο Μέσι και το playstation της Μπαρσελόνα. Από την άλλη ο Μουρίνιο με τις δικές του τακτικές. Η… τάση ήταν υπέρ της Μπάρσα και το αντίπαλο δέος είχε χαρακτηριστεί ως… αντιποδόσφαιρο. Ηρθε η αποτυχία του 2013 και έδεσε. Βροχή τα κείμενα εναντίον του Πορτογάλου.
Η Ιθάκη της Αγγλίας και το 10άρι
Η Τσέλσι ήταν η Ιθάκη του. Το ήξερε, το προσπάθησε να γυρίσει και τα κατάφερε. Βρήκε την ηρεμία του, δούλεψε εκ νέου, απέβαλε τις κακές χρονιές και επέστρεψε στα γνωστά του. Δηλαδή στους τίτλους. Δύο με την Τσέλσι και άλλους τρεις στη συνέχεια με τη Γιουνάιτεντ.
Οι χρονιές που ο Μουρίνιο έμεινε χωρίς τίτλο είναι ελάχιστες, μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού για έναν προπονητή που συμπληρώνει 20ετία στους πάγκους.
Το να καταφέρει να κατακτήσει έναν τίτλο με την Τότεναμ πριν φύγει από εκεί πληρώνει 10.00 στη Novibet.
Μουρίνιο να κατακτήσει τίτλο πριν φύγει από τον σύλλογοΠήρε τον πρώτο του τίτλο το 2003 και συνέχισε να κατακτά σερί μέχρι το 2012. Τα κατάφερε ξανά το 2015, το 2016 και το 2017. Και οι τρεις τελευταίοι ήταν σε πάγκους Αγγλικών ομάδων.
Ας δούμε κι άλλα νούμερα
Δύο παραγράφους πιο πάνω έβαλα επίτηδες τη λέξη καταραμένο σε εισαγωγικά. Το ίδιο καταραμένο θα ήταν, ίσως, για όποιον έβρισκε ως αντίπαλο εκείνη τη διαστημική Μπαρσελόνα. Και αυτό το δείχνουν και τα νούμερα.
Ο Μουρίνιο με τη Ρεάλ Μαδρίτης έφτασε στο τρομερό 71,9% ποσοστό νικών. Το υψηλότερο της καριέρας του. Στην Πόρτο είχε πετύχει 71,7%, στο πρώτο του πέρασμα από την Τσέλσι είχε 67% και στην Ιντερ 62%.
Το χαμηλότερο ποσοστό που έχει φτάσει στην καριέρα του, πέρα από το 45% του ξεκινήματος στη Λεϊρία, ήταν το 58% στις δύο τελευταίες του δουλειές, σε Τσέλσι και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Στην Τότεναμ είχε 55% μέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή άρχισε να χάνει τον έναν μετά τον άλλο τους βασικούς του παίκτες. Είχε κερδίσει 11 από τα πρώτα 20 παιχνίδια. Δεν κέρδισε κανένα από τα έξι επόμενα, σε μια κρίση που τον οδήγησαν τα μεγάλα αγωνιστικά προβλήματα της ομάδας.
Αλλωστε ο Μουρίνιο το μόνο που ζήτησε όταν ανέλαβε ήταν ένα, «να μην πωληθεί ο Κέιν». Ο σέντερ φορ της ομάδας δεν πουλήθηκε, αλλά τραυματίστηκε σοβαρά. Τη νέα σεζόν θα είναι εκεί, όπως θα είναι και ο Πορτογάλος από την αρχή, να δουλέψει όπως πρέπει την ομάδα και ποιος ξέρει, ίσως φέρει και εκεί έναν τίτλο που τόσο πολύ επιθυμούν.
Και πληρώσει και αυτό το 10άρι!
21+ | ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ